Κουζίνα

Χριστούγεννα στα τραπέζια του κόσμου

της Κωνσταντίνας Υφαντή
26 Δεκεμβρίου 2011
15159 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
xristougenniatika stolidia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το πλούσιο γεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο με το μενού να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε κάθε γωνιά της Γης, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο, αντανακλώντας την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας. Ας δούμε όμως μερικά από τα φαγητά που απαρτίζουν τη διατροφή των Χριστουγέννων στις διάφορες χώρες.


Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: τι να προσέξω για να μην πάρω βάρος; [ΔΩΡΕΑΝ EBOOK]


Αγγλία

Μια τάρτα, γνωστή και ως κιμαδόπιτα, αποτελεί ένα από τα εδέσματα που παραδοσιακά σερβίρονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι ρίζες της συνταγής εντοπίζονται στον 13ο αιώνα και στην επιστροφή των Ευρωπαίων σταυροφόρων, που έφεραν μαζί τους συνταγές από τη Μέση Ανατολή, που περιείχαν κρέας, φρούτα και μπαχαρικά. Συνήθως, τα συστατικά του ήταν ένα μίγμα από κιμά, λίπος, φρούτα, και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

Βέλγιο

Το cougnou ή Χριστόψωμο, είναι ένα ψωμί που παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και είναι χαρακτηριστικό στις νότιες Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία). Το Χριστόψωμο είναι ένα γλυκό ψωμί που το σχήμα του μοιάζει με το μωρό Ιησού. Είναι φτιαγμένο με αλεύρι, αυγά, γάλα, μαγιά, σταφίδες και ζάχαρη. Δίνεται στα παιδιά για τα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου και συνήθως το απολαμβάνουν με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Βενεζουέλα

Ένα πιάτο της κουζίνας της Βενεζουέλας, που συνήθως σερβίρεται την περίοδο των Χριστουγέννων είναι η «hallaca» ή «hayaca». Είναι ένα μίγμα από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κάπαρη, σταφίδες και ελιές, που τυλίγεται σε ζύμη καλαμποκάλευρου, δένεται με σπάγκο σε φύλλα του φυτού πλαντάγινον, και βράζεται ή μαγειρεύεται στον ατμό.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα από τα εδέσματα που θα δούμε αυτήν την περίοδο είναι το φουά- γκρα. Πρόκειται για ένα πιάτο από το συκώτι της πάπιας ή χήνας που έχουν μεγαλώσει με ειδικό τρόπο. Το φουά- γκρα είναι ένα δημοφιλές και πολύ γνωστό έδεσμα στη γαλλική κουζίνα. Η γεύση του περιγράφεται ως πλούσια, βουτυρώδης, και λεπτή, σε αντίθεση με αυτήν του απλού συκωτιού πάπιας ή χήνας. Πωλείται ολόκληρο ή έτοιμο σε μους, παρφέ ή πατέ, και μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε άλλα πιάτα όπως η μπριζόλα.

xristougenna sth galia

Γερμανία

Το Lebkuchen (ή Pfefferkuchen) είναι ένα γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Η γεύση του μπορεί να κυμαίνεται από πικάντικη έως γλυκιά. Τα συστατικά του συνήθως περιλαμβάνουν μέλι, μπαχαρικά, όπως γλυκάνισο, κόλιανδρο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο και μπαχάρι, ενώ περιέχει και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια ή ζαχαρωμένα φρούτα. Το ποσοστό ή το είδους των περιεχόμενων ξηρών καρπών συχνά καθορίζει τη θρεπτική του αξία.

Ισλανδία

Hangikjöt: Είναι ένα παραδοσιακό εορταστικό φαγητό στην Ισλανδία, που σερβίρεται τα Χριστούγεννα ή σε ειδικές περιστάσεις. Χρησιμοποιείται αρνίσιο ή πρόβειο κρέας, συνήθως βραστό, σερβίρεται ζεστό ή κρύο σε φέτες, με πατάτες σε σάλτσα μπεσαμέλ και πράσινα μπιζέλια ή σε λεπτές φέτες πάνω σε ψωμί.

Ιταλία

Panettone: Είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που προέρχεται από το Μιλάνο. Παρασκευάζεται και καταναλώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, αλλά και σε Βραζιλία, Μάλτα, Γερμανία και Ελβετία. Έχει σχήμα τρούλου και η παρασκευή του απαιτεί μια μακρά διαδικασία, που περιλαμβάνει την ωρίμανση της ζύμης, η οποία είναι όξινη, παρόμοια με προζύμι. Περιέχει γλασαρισμένο πορτοκάλι, κίτρο, και ξύσμα λεμονιού, καθώς και σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Διατίθεται σκέτο ή με σοκολάτα.

Πολωνία

Η Kutia είναι μια γλυκιά πουτίγκα σιτηρών, που παραδοσιακά σερβίρεται στην Πολωνία, αλλά και στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία. Αποτελεί το πρώτο από τα δώδεκα πιάτα στο παραδοσιακό δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων. Παραδοσιακά, ήταν φτιαγμένο από σιτάρι, σπόρους παπαρούνας, μέλι (ή ζάχαρη), καρύδια και σταφίδες. Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιείται επίσης γάλα ή κρέμα γάλακτος, ενώ σε κάποιες σλαβικές χώρες, το ρύζι αποτελεί το κύριο συστατικό.

xristougenna sthn polonia

Τζαμάικα

Το Μαύρο ή σκούρο κέικ φρούτων είναι ένα είδος κέικ φρούτων που παραδοσιακά σχετίζεται με τα Χριστούγεννα και τους γάμους. Συνήθως γίνεται με δαμάσκηνα και σταφίδες εμποτισμένα σε ρούμι, καθώς και μαύρη ζάχαρη και μια γλυκόπικρη καραμέλα που ονομάζεται «αμαύρωση».

Τσεχία

Το παραδοσιακό γεύμα στη Τσεχία αποτελείται είτε από ψαρόσουπα ή σούπα με μπιζέλια και τα τηγανητά ψάρια (κυπρίνος) και σερβίρεται με πατατοσαλάτα.. Τα κύρια συστατικά της πατατοσαλάτας είναι: πατάτες, κονσερβοποιημένα μπιζέλια, κρεμμύδια, καρότα, μαϊντανό, σέλινο, αγγουράκι τουρσί, βραστά αυγά και μαγιονέζα.

Φινλανδία

Το στιφάδο Καρελίας (karjalanpaisti) είναι ένα παραδοσιακό στιφάδο με βάση το κρέας, που προέρχεται από την περιοχή της Καρελίας (μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας). Για την παρασκευή του, χρησιμοποιείται συνήθως ένας συνδυασμός χοιρινού και βοδινού κρέατος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αρνί. Το στιφάδο συνήθως καρυκεύεται με μαύρο πιπέρι και αλάτι αλλά και άλλα καρυκεύματα, όπως το μπαχάρι και η δάφνη. Το πιάτο περιέχει επίσης καρότο, κρεμμύδι, και βολβώδη λαχανικά. Όπως τα περισσότερα άλλα τρόφιμα Καρελίας, είναι παραδοσιακά μαγειρεμένο σε ένα δοχείο (uuniruukku ή Potti), που τοποθετείται μέσα στον φούρνο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christmas_dishes

http://gourmetfood.about.com/od/holidayspecialtyfoods/ss/christmasfoods

http://www.theworldwidegourmet.com/article/articleindex/christmas-recipes?currentpage=3

Κωνσταντίνα Υφαντή
Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.