Διατροφή

Η χορτοφαγική διατροφή των προγόνων μας

της Όλγας Δέδε
01 Νοεμβρίου 2016
22662 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η χορτοφαγική διατροφή των προγόνων μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσο απέχει η διατροφή των προγόνων μας από τη δική μας; Έχω ακούσει πολλές απόψεις η πιο συνηθισμένη είναι ότι "Παλιά έτρωγαν όσο ήθελαν, όλο κρέας και δεν πάθαιναν τίποτα ήταν υγιέστατοι, τώρα τα τρόφιμα έχουν χαλάσει και όλοι άρρωσταίνουμε" είναι όμως αυτή μια σωστή άποψη;

Κατανάλωση φυτικών ινών στην παλαιολιθική εποχή και σήμερα

Όσο και να φαίνεται περίεργο η διατροφή των προγόνων μας, αν ταξιδέψουμε στην παλιολιθική έποχη, ήταν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες! Μιλάμε για μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, προϊόντα της φύσης με εμφανή την απουσία του κρέατος. Την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην παλαιολιθική και σύγχρονη διατροφή μπορούμε να κατανοήσουμε αν σκεφτούμε ότι στην παλαιολιθική εποχή η ποσότητα των φυτικών ινών άγγιζε τα 104 γραμμάρια φυτικών ινών ένω η σύγχρονη Αμερικάνικη δίαιτα έχει μόλις 12 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ποια είναι τα οφέλη από τη διατροφή αυτή;

Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής μπορούμε να διαπιστώσουμε από τη διατροφή που ακολουθούν στο Rural της Αφρικής που μοιάζει πολύ με την παλιά διατροφή καθώς αποτελείται απο 60-120 γραμμάρια φυτικών ινών. Μελετώντας τη διατροφή τους βλέπουμε ότι παρέχει μακριβιότητα, προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη ενώ είναι μια διατροφή που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη αρκετές μονάδες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο μισό χρόνο, διπλάσιες μονάδες!

Κι επειδή το βάρος είναι κάτι που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει το βάρος 2-3 κιλά περισσότερο από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών! 

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος