Δίαιτα

Απώλεια βάρους: Η λύση σίγουρα δε βρίσκεται στα μαγικά φίλτρα!

06 Ιουλίου 2017
14478 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
symplirwmata gia apwleia barous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: hda.gr

Tα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν αποκαλύψει κανένα προϊόν ικανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη διαχείριση του βάρους.

Αναμφίβολα η απώλεια βάρους αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, αρμόδιοι για να πληροφορούν και δίνουν οδηγίες διατροφής και συμβουλές για τη διαχείριση βάρους στο κοινό είναι σύμφωνα με το νόμο μόνο οι πτυχιούχοι Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι.

Συμπληρώματα διατροφής και απώλεια βάρους

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της παχυσαρκίας διογκώνεται διαρκώς κι αυτό έχει ωθήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση διατροφικών συμπληρωμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη ρύθμιση του βάρους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, στο εμπόριο, διεθνώς, κυκλοφορεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων διατροφής, που υπόσχονται «μαγική» βοήθεια για την απώλεια βάρους.

Είναι ασφαλής η χρήση τους;

Τα περισσότερα από τα σκευάσματα αυτά είναι αναποτελεσματικά, ενώ κάποια είναι επικίνδυνα και σε πολλές χώρες απαγορευμένα Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα από επιστημονικές μελέτες που να στηρίζουν τη χρήση των σκευασμάτων αυτών και για το λόγο αυτό κανένας επίσημος διεθνής επιστημονικός φορέας υγείας δεν έχει δώσει οδηγίες υπέρ της χρήσης κάποιου διατροφικού συμπληρώματος για τη ρύθμιση του βάρους.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας;

Το φαινόμενο αυτό δε θα μπορούσε να μην εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Πρόσφατα, γνωστή τηλεοπτική εκπομπή έκανε αναφορά σε σκεύασμα που υπόσχεται «μαγικά» αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, γεγονός που ανάγκασε τόσο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος όσο και την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος να κινηθούν νομικά με σκοπό την προώθηση και τη διασφάλιση της υγείας του κοινού.

Συμπέρασμα

Το κλειδί για την διαχείριση του βάρους και τη διασφάλιση της υγείας είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης. Εμπιστευτείτε την υγεία σας μόνο στους ειδικούς! Εμπιστευτείτε το διαιτολόγο σας!

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.