640
Οικογένεια

Παιδική παχυσαρκία, η σύγχρονη απειλή

31 Δεκεμβρίου 2014
1 λεπτό να διαβαστεί

Εμφανίζουν τα παιδιά παχυσαρκία; ΦΥΣΙΚΑ! Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Παιδική παχυσαρκία... για πολλούς μια αθώα έννοια όπως και η αθωότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία. Όντως αθώα; Δεν νομίζω... η παιδική παχυσαρκία είναι μια πολύ «βαριά» κατάσταση αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά είναι υπέρβαρο.

Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά; Είναι ανάμεσά μας, είναι τα παιδιά μας... Τα μαγουλάκια, τα μπουτάκια, η κοιλίτσα που είναι για «ζούληγμα» για τις μαμάδες, πολλές φορές μπορεί να κρύβουν περισσότερους κινδύνους από όσο νομίζουμε. Κι όμως, ακούμε γονείς να δηλώνουν ότι το δικό τους παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι το πάχος είναι υγεία ή ότι θα το πάρει σε μπόι.

Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άγνοια των γονέων για το πιο πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος του παιδιού τους. Μόλις 3 στους 10 γονείς αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο.

Παχύσαρκοι γονείς τείνουν να μεγαλώνουν παχύσαρκα παιδιά αφού όταν ένα παιδί έχει και τους 2 γονείς παχύσαρκους έχει 80% μεγαλύτερη πιθανότητα μεγαλώνοντας να είναι και αυτό παχύσαρκο.

Και τώρα θα σκεφτεί κάποιος... δηλαδή είναι το παιδί μου καταδικασμένο να γίνει παχύσαρκο; Όχι... τίποτα δεν είναι γενετικά προκαθορισμένο ή αλλιώς «καταδικασμένο»... καθώς τα γονίδια εκδηλώνονται μόνο αν ευνοηθούν από το περιβάλλον.

Πού πρέπει επομένως να δοθεί πρωτίστως προσοχή; Στο περιβάλλον ανάπτυξης του παιδιού, είτε αυτό είναι οικογενειακό, είτε κοινωνικό.

infographic paidikhs paxusarkias full

  • Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
    Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.