Διατροφή

3 λόγοι για να αγαπάτε τον στιγμιαίο καφέ

20 Ιουλίου 2016
15369 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
3 λόγοι για να αγαπάτε τον στιγμιαίο καφέ

Τι μπορεί να πει κανείς για τον στιγμιαίο καφέ! Μόνο και μόνο η μυρωδιά του μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε, ενώ αρκεί πολλές φορές για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας. Σε καθημερινή βάση, οι Έλληνες καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 1,6 φλιτζάνια καφέ και η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Τι έχουμε ανακαλύψει σε αυτόν;

Για τόνωση και ενέργεια

Ένα σημαντικό όφελος του στιγμιαίου καφέ που μας κάνει να τον αγαπάμε είναι ότι μας προσφέρει τόνωση, ευεξία και πνευματική διαύγεια στην καθημερινότητα μας. Η καφεΐνη είναι αυτή που λειτουργεί τονωτικά για το σώμα και το πνεύμα, αφού βοηθάει στην εγρήγορση και αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύτιμο, ειδικά στην σημερινή εποχή όπου οι ρυθμοί της κοινωνίας μας είναι γρήγοροι. Έτσι ο στιγμιαίος καφές μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.

Για απόλαυση κάθε στιγμή

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι ότι μπορούμε να τον απολαύσουμε και ζεστό και κρύο. Αυτό από μόνο του θα λέγαμε ότι είναι ένα μεγάλο ατού, αφού σε μια μεσογειακή χώρα σαν την δικιά μας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, ένας δροσερός καφές είναι ίσως μια από τις πιο απολαυστικές ημερήσιες συνήθειες. Μπορεί να μας συντροφεύσει και να μας δροσίσει παντού, στην παραλία, στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και φυσικά να μας προσφέρει ενυδάτωση, κάτι που είναι τόσο σημαντικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αντίθετα, το χειμώνα το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ζεστό νερό και ο στιγμιαίος καφές μας είναι έτοιμος.

Για τα πολύτιμα οφέλη υγείας

Δεν είναι λίγες οι μελέτες οι οποίες έχουν συνδέσει τον καφέ με διάφορα πιθανά οφέλη στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η ηπατική λειτουργία, ο καρκίνος, η νόσος του Parkinson και η νόσος Alzheimer. Η προστατευτική της δράση στα εγκεφαλικά επεισόδια και στην στεφανιαία νόσο φαίνεται να επιτυγχάνεται με βελτίωση της ελαστικότητας ή της λειτουργίας των αγγείων. Ενδεικτική μετανάλυση έδειξε επιπλέον, πως για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνει κάποιος παρατηρείται μια μείωση της τάξεως του 3%, στο να αναπτύξει κανείς καρκίνο.

Τα οφέλη του καφέ είναι πολλά, αφού πέρα από το γεγονός ότι βελτιώνει και βοηθά τη μνήμη, την συγκέντρωση και την εγρήγορση, συνιστά και μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καλίου και μαγνησίου. Εάν είστε από αυτούς που επιλέγετε να γλυκάνετε τον στιγμιαίο καφέ σας, προτιμήστε μία ολιγοθερμιδική γλυκαντική ουσία για να γλιτώσετε τις θερμίδες της πολλής ζάχαρης και το ρόφημα του στιγμιαίου καφέ είναι έτοιμο είτε ζεστό, είτε κρύο.

Καλή απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Crippa, A., A. Discacciati, S. C. Larsson, A. Wolk and N. Orsini (2014). "Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis." Am J Epidemiol 180(8): 763-775.

van Dam, R. M. (2008). "Coffee consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer." Appl Physiol Nutr Metab 33(6): 1269-1283.

Yu, X., Z. Bao, J. Zou and J. Dong (2011). "Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies." BMC Cancer 11: 96.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.