Οικογένεια

Θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη

της Όλγας Δέδε
22 Φεβρουαρίου 2018
16521 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh kai threptika systatika sthn egkymosynh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολλών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας και η έναρξη ενός νέου οργανισμού. Οι απαιτήσεις σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι μεγαλύτερες και για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται συμπληρώματα. Οι μεγαλύτερες ανάγκες οφείλονται στο ότι το έμβρυο αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και χρειάζεται περίσσεια θρεπτικών συστατικών για την ομαλή ανάπτυξή του αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες της μητέρας.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει ανάγκη μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι εγκυμονούσες με την έναρξη της κύησης ή ακόμα καλύτερα και λίγο πρίν τη σύλληψη θα πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέως και σιδήρου. Επίσης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλό οι εγκυμονούσες να παίρνουν και κάποια πολυβιταμίνη σε περίπτωση που δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες από τη διατροφή. Όπως μας λέει ο Διατροφολόγος Αβραάμ Κάζης συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται δυσκοιλιότητα γιατί χαλαρώνουν οι μύες λόγω της προγεστερόνης, οπότε προτείνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών και νερού και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα που πάσχει από διαβήτη κύησης;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενοκατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα να εμφανίζει διαβήτη. Συνήθως ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη όμως κατά τη διάρκειά της μπορεί να βλάψει τη μητέρα και το έμβρυο. Ο Διατροφολόγος Αβράαμ Κάζης συμβουλέυει έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής με λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, άσκηση, διακοπή καπνίσματος και ποτού και αν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας απώλεια βάρους με πολύ αργό ρυθμό.

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος