Οικογένεια

Τρία θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για κάθε γάτα

της Νίκας Κάσδαγλη
06 Αυγούστου 2015
31734 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gata pou trwei

Η γάτα ανήκει στην κατηγορία των αυστηρώς σαρκοφάγων ζώων, η διατροφή των οποίων βασίζεται σε θρεπτικές ουσίες από πηγές ζωικής προέλευσης. Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά που είναι παμφάγα, η διατροφή της γάτας χρειάζεται πρωτεΐνες και κάποια βασικά αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη του κρέατος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνηθίζουν να τρώνε θηράματα, που είναι μια υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνική πηγή.

Ωστόσο, χρειάζονται και άλλα θρεπτικά συστατικά που θα τους παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτυχθούν, να αναπαραχθούν, να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους και να είναι δραστήριες. Μια ισορροπημένη διατροφή γάτας θα πρέπει να αποτελείται τόσο από πρωτεΐνες, όσο και από λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό, στις σωστές αναλογίες.

Όσον αφορά την ποσότητα της τροφής, αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η δραστηριότητα, ο μεταβολισμός και το περιβάλλον της γάτας.

Ας δούμε λοιπόν τα τρία σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Πρωτεΐνες

Όπως προαναφέραμε, οι γάτες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα σκυλιά, και τον άνθρωπο. Για την ακρίβεια χρειάζονται 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σε σύγκριση με 0,8 γρ. και 1,3 που χρειάζονται ο άνθρωπος και ο σκύλος αντίστοιχα.

Πηγές υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών είναι το κρέας (βόειο κρέας, αρνί, κ.λπ.), τα πουλερικά, τα υποπροϊόντα αυτών (συκώτι), τα αυγά και τα ψάρια. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες είναι αναγκαίες, διότι αποτελούνται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, αλλά τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το αμινοξύ ταυρίνη, σημαντικό για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, των προβλημάτων στην όραση και αναγκαίο για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Υπάρχουν ωστόσο και οι φυτικές πρωτεΐνες σε τροφές όπως λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα σόγιας, αλλά αυτές από μόνες τους δεν θεωρούνται πλήρεις.

Όσον αφορά στην ποσότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή της γάτας, θα πρέπει να είναι προσεγμένη, διότι μια πολύ μικρή ποσότητα βάζει τις γάτες σε κίνδυνο για διαταραχές του μεταβολισμού, απώλεια μυϊκής μάζας και αδυναμία, ενώ μια αρκετά μεγάλη μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα νεφρική νόσο, η οποία είναι πολύ κοινή στις γάτες.

Λίπη & έλαια

Τα λίπη και τα έλαια είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας. Παρέχουν διπλάσια ενέργεια από ότι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Είναι σημαντικά για τη μόνωση του σώματος, την προστασία των εσωτερικών οργάνων, βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D, Ε, Κ) και επιπλέον χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την γεύση της τροφής των αιλουροειδών. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμεγα-6 και ωμέγα-3. Αυτά βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και λαμπερού τριχώματος, στην καλή λειτουργία των νεφρών, του αναπαραγωγικού συστήματος και στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Δύο από αυτά τα είναι το λινολεϊκό και το αραχιδονικό οξύ, που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι το τρίτο βασικό συστατικό στη διατροφή μιας γάτας. Ενώ κατά βάση οι γάτες δεν έχουν διαιτητική απαίτηση σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με μια μελέτη φαίνεται ότι μπορούν να τους χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ως πηγή ενέργειας. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και είναι πιθανόν σημαντικοί για την αναπαραγωγή.

Πηγές υδατανθράκων, όπως το κριθάρι ολικής αλέσεως, καλαμποκάλευρο και το ρύζι είναι απαραίτητες στην παραγωγή των ξηρών κροκετών. Να επισημάνουμε όμως ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες δεν είναι καλά για γάτες με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, όπως τα γατάκια που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, μία σωστή τροφή για μια γάτα θα πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, στις σωστές αναλογίες. Επιλέξετε λοιπόν μια τροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στις διατροφικές, όσο και τις πεπτικές ανάγκες της γάτας σας, χαρίζοντάς της γευστική απόλαυση και υγεία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Three Essential Food Nutrients That Keep Your Cat Energized. PetMD. Available at: http://www.petmd.com/cat/nutrition/evr_ct_food_nutrients_keep_cat_energized

Nutrition for the Adult Cat. VMRCVM Veterinary Teaching Hospital.

Nutrients Your Cat Needs. The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Available at: https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/nutrients-your-cat-needs

Elizabeth Wasserman. Cat Food Ingredients: The 4 Essential Groups. TheDailyCat. Available at: http://www.thedailycat.com/nutrition/dietingredients/cat_food_ingredients/index.html#axzz3HNQZebb6

Νίκα Κάσδαγλη
Νίκα Κάσδαγλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος