Δίαιτα

Αδυνάτισμα με μικροτσίπ

της Μαίρης Μιχελή
05 Αυγούστου 2015
16464 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mikrotsip adynatismatos

Είναι άραγε η μέθοδος, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας ή είναι απλά μια νέα μόδα αδυνατίσματος;

Οι λάτρεις της τεχνολογίας σίγουρα θα ενθουσιαστούν με την τελευταία εξέλιξη της βαριατρικής χειρουργικής! Η νανοτεχνολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας λύσεις σε πάρα πολλές εφαρμοσμένες επιστήμες, μεταξύ άλλων και στην Ιατρική.

Πως λειτουργεί αυτό το μικροτσιπ;

Μόλις τον Ιανουάριο του 2015 ο FDA, ο φορέας ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την κυκλοφορία ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η συσκευή-μικροτσίπ στοχεύει το πνευμονογαστρικό νεύρο, δηλαδή τη νευρική οδό μεταξύ εγκεφάλου και στομάχου που ελέγχει το αίσθημα όρεξης/κορεσμού. Η μέθοδος γίνεται λαπαροσκοπικά, είναι ελάχιστα επεμβατική και πλήρως αναστρέψιμη.

Ένα, συχνά, κοινό χαρακτηριστικό των παχύσαρκων ατόμων είναι η υπερφαγία, δηλαδή η αυξημένη πρόσληψη φαγητού, μάλλον λόγω μειωμένης ευαισθησίας σε ερεθίσματα, όπως η αυξημένη μερίδα και η παράταση της διάρκειας του γεύματος, που κανονικά δίνουν σήματα στον εγκέφαλο για τον τερματισμό του γεύματος, περιορίζοντας έτσι την προσλαμβανόμενη ενέργεια.

Το αισθητηριακό πνευμονογαστρικό νεύρο, που μεσολαβεί στην επικοινωνία του εγκεφάλου με το στομάχι, είναι η κύρια οδός μετάδοσης των γαστρεντερικών σημάτων που πηγάζουν από την κατανάλωση τροφής και τα οποία ρυθμίζονται από πλήθος γαστρικών πεπτιδίων, τα πρωτεΐνικά μόρια, ελέγχοντας αρκετές διεργασίες που σχετίζονται με την κατανάλωση, την επεξεργασία, την απορρόφηση και τη συνέχιση ή τον τερματισμό του γεύματος.

Η διακοπή των σημάτων αυτών, δεν είναι καινούργια ιδέα

Έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση που απέκοπτε τη νευρική οδό, διμερής στελεχιαία βαγοτομή, με σκοπό την θεραπεία της παχυσαρκίας, όταν άλλες μέθοδοι ήταν αναποτελεσματικές. Είχε παρατηρηθεί ότι η επέμβαση αυτή σχετιζόταν με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και απώλεια βάρους. Ωστόσο, σταδιακά παρατηρήθηκε ότι σχηματίζονταν παράπλευρες εννευρώσεις και έτσι έφθιναν τα αποτελέσματα που οφείλονταν στη διακοπή των σημάτων που «ταξίδευαν» στο πνευμονογαστρικό νεύρο.

Η καινούργια μέθοδος, VBLOC therapy, με τη χρήση του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος, μπλοκάρει τη μετάδοση σημάτων από το στομάχι προς τον εγκέφαλο με τη χρήση πολύ μικρών ηλεκτρικών παλμών υψηλής συχνότητας, χωρίς να γίνεται διάτμηση των νευρώνων, ώστε να αποτρέπει το νευρικό σύστημα και τα πεπτικά όργανα από αντισταθμιστικές ενέργειες.

Τι αποτελέσματα έδειξαν οι μελέτες;

Στην κλινική δοκιμή της συσκευής, η πειραματική ομάδα είχε ονομαστικά καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του βάρους από την ομάδα ελέγχου, αν και η διαφορά τους ήταν μικρή (8,5%). Φαίνεται, όμως, πως το μειωμένο βάρος διατηρήθηκε για περισσότερο του ενός έτους από τα άτομα της ομάδας, αντίθετα με την ομάδα ελέγχου που άρχισε να το ανακτά. Και οι δύο ομάδες έλαβαν παράλληλα με την επέμβαση συμβουλευτική διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Σε τι πληθυσμό απευθύνεται;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Μεταβολισμού και Βαριατρικής Χειρουργικής και τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, συστήνουν, ότι υποψήφιοι για βαριατρικά χειρουργεία, όπως και η θεραπεία VBLOC, είναι άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω των 40 kg/m2 ή με περισσότερο από 45 kg υπερβάλλοντος βάρους, εκτός αν υπάρχουν συνοδά νοσήματα, όπως διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, υπνική άπνοια, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος κ.ά. οπότε το όριο αυτό καθορίζεται στα 35 kg/m2.

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι αρκετή για την αντιμετώπιση; 

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη μέθοδο που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας. Θυμηθείτε, ότι μια σωστή θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πάντα περιλαμβάνει και προσπάθεια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής, ώστε να σταδιακά να διορθωθούν οι συμπεριφορές που είχαν οδηγήσει στο υπερβάλλον βάρος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FDA. Press Announcements - FDA approves first-of-kind device to treat obesity [Internet]. News Release. 2015. Available from: http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm430223.htm

EnteroMedics. EnteroMedics® Inc. - EnteroMedics TM VBLOC Therapy [Internet]. Available from: http://ir.enteromedics.com/documentdisplay.cfm?documentid=2692

Schwartz GJ. Biology of eating behavior in obesity. Obes Res. 2004 Nov;12 Suppl 2:102S – 6S.

Camilleri M, Toouli J, Herrera MF, Kulseng B, Kow L, Pantoja JP, et al. Intra-abdominal vagal blocking (VBLOC therapy): clinical results with a new implantable medical device. Surgery. Elsevier; 2008 Jun 6;143(6):723–31.

Rubin R. New Device to Treat Obesity: Is It for You? [Internet]. Nazario B, editor. 2015. Available from: http://www.webmd.com/diet/20150116/obesity-maestro-system?page=1

ASMBS. Who is a Candidate for Bariatric Surgery? || American Society for Metabolic and Bariatric Surgery [Internet]. Available from: https://asmbs.org/patients/who-is-a-candidate-for-bariatric-surgery

Robinson MK. Surgical treatment of obesity--weighing the facts. N Engl J Med. 2009 Jul 30;361(5):520–1.

Μαίρη Μιχελή
Μαίρη Μιχελή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc