Συστάσεις Διατροφής

Η δίαιτα του ... μεγάλου πρωινού στο μικροσκόπιο

της Ειρήνης Χαρτερού
17 Ιουλίου 2013
20109 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η δίαιτα του ... μεγάλου πρωινού στο μικροσκόπιο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δίαιτα του μεγάλου πρωινού δημιουργήθηκε από την Dr.Daniela Jacubowicz που είναι κλινική καθηγήτρια στο Virginia Commonwealth University και στο Hospital de Clinicas Caracas στη Venezuela. Η δίαιτα αυτή στηρίζεται στην κατανάλωση ενός καλού και πλούσιου πρωινού γεύματος, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι πριν από τις 9 το πρωί και υπόσχεται απώλεια έως και 21% του σωματικού βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια φυσιολογική διατροφή των 1200 θερμίδων ημερησίως, οι 600 αναλογούν στο πρωινό γεύμα, ενώ αντίστοιχα το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα μοιράζονται τις υπόλοιπες 600 θερμίδες, με τη διαφορά όμως ότι πρέπει να είναι πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα του μεγάλου πρωινού

Με την κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού, που φτάνει ακόμη και τις 800 θερμίδες πριν τις 9.00 π.μ., επιταχύνεται ο μεταβολισμός. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός εκμεταλλεύεται τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή όλες τις βιολογικές λειτουργίες που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάστημα ενός 24ωρου. Αυτή είναι η αρχή στην οποία στηρίζεται αυτή η δίαιτα.

Ποια τα οφέλη της δίαιτας του μεγάλου πρωινού;

Ένα καλό πρωινό γεύμα παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Οι άνθρωποι που τρώνε υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τους και οι μελέτες έχουν δείξει ότι τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Η παράλειψη του πρωινού, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επίσης, η κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Παράλληλα, μειώνει την όρεξη, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση περιττών θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας.

Η λογική της δίαιτας είναι λανθασμένη;

Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, λένε οι ειδικοί. Όμως δεν είναι απαραίτητο να φάμε από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά, ούτε πρέπει να περιέχουν το ήμισυ των ημερήσιων θερμίδων. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του πρόγραμμα και τους δικούς του ρυθμούς ζωής. Για να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις ημερήσιες ανάγκες του, θα πρέπει να μοιράζουμε τα γεύματα μας ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.

Αν ένας άνθρωπος για παράδειγμα έχει ένα πρόγραμμα που η έντονη δραστηριότητα ξεκινά από το μεσημέρι και μετά, θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο γεύμα κοντά στο μεσημέρι, ώστε να δοθεί ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Επίσης, οι προσλαμβανόμενες ημερήσιες θερμίδες θα πρέπει να μοιράζονται σωστά μέσα στην ημέρα, ώστε να έχουμε ένα συνεχή ρυθμό στον μεταβολισμό μας και να μπορεί να κάψει τα ήδη αποθηκευμένα λίπη.

Επιπλέον ακλουθώντας αυτή την δίαιτα δεν μπορούμε να τηρήσουμε το μοτίβο ‘’μικρά και συχνά γεύματα’’, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ στην απώλεια κιλών. Τέλος, ένα πολύ μεγάλο γεύμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο πεπτικό σύστημα, αφού το φορτίζουμε απότομα μία φορά την ημέρα με πολύ φαγητό και στο υπόλοιπό της το χαλαρώνουμε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.webmd.com/diet/features/the-big-breakfast-diet?ecd=wnl_wlw_121512&ctr=wnl-wlw-121512_hdln_1&mb=

http://www.webmd.com/diet/news/20080617/big-breakfast-diet-helps-shed-pounds

http://www.everydiet.org/diet/big-breakfast-diet

 

Ειρήνη Χαρτερού
Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος