Δίαιτα

Τα μυστικά του επιτυχημένου αδυνατίσματος

29 Απριλίου 2013
18075 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Τα μυστικά του επιτυχημένου αδυνατίσματος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία αρκετός κόσμος, ιδιαίτερα γένους θηλυκού, καταφεύγει σε γρήγορες δίαιτες για να χάσει τα περιττά κιλά εν όψει διακοπών. Η απόφαση αυτή όμως κρύβει πολλούς κινδύνους, καθώς μπορεί κάποιος αντί για μείωση, να δει ακόμη και αύξηση του σωματικού βάρους με συνέπειες αρνητικές, τόσο για το σώμα και τον μεταβολισμό, όσο και για την ψυχολογία του. Το άτομο αισθάνεται ότι έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα να γίνει εμμονή και να οδηγήσει σε περαιτέρω επεισόδια υπερφαγίας.

Πότε είναι επιτυχές το αδυνάτισμα;

Το αδυνάτισμα για να είναι επιτυχές θέλει να πληρείται συνδυασμός πολλών κριτηρίων. Είναι σημαντικό το άτομο να είναι έτοιμο και αποφασισμένο να μπει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η δίαιτα θέλει πρόγραμματισμό και συνέπεια. Η καλή ψυχολογία λοιπόν είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τη συνέπεια. Αν αισθάνεσθε ότι δεν είστε έτοιμος να μπείτε σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή και το κάνετε μόνο και μόνο για να βγείτε στη παραλία, τότε μάλλον το κίνητρό σας θα σας οδηγήσει στο να ξαναπάρετε τα κιλά μετά το πέρας των διακοπών.

Μειώνουν το βάρος οι συνδυασμοί τροφίμων;

Ακούμε καθημερινά «ειδικούς» που μιλούν για «σωστούς συνδυασμούς τροφών» που επιφέρουν μείωση του σωματικού βάρους. Ο μύθος του συνδυασμού πρωτείνης και υδατάνθρακα ο οποίος οδηγεί σε υποτιθέμενη αύξηση του σωματικού βάρους έχει καταριφθεί καθώς οι Επιστήμονες Διατροφής μπορούν να σας εξηγήσουν ότι σε άλλο μέρος του πετικού συστήματος γίνεται η διάσπαση και πέψη των υδατανθράκων και σε άλλο των πρωτεινών.

Ο συνδυασμός τους δεν επιφέρει κάποιο μπλοκάρισμα του μεταβολισμού. Σκεφθείτε ότι τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας συνδυάζουν το κρέας και το κοτόπουλο με ζυμαρικό ή πατάτα. Αν όντως ο συνδυασμός τους οδηγεί σε αύξηση του βάρους δε νομίζετε ότι θα το είχαμε μάθει; Συνδυάστε λοιπόν ελέυθερα κρέας με ζυμαρικό και αποφύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις μονοφαγικές δίαιτες του τύπου « κρέας με λαχανικά».

Η επίσκεψη στο διαιτολόγο

Όταν κάποιος αποφασίσει να μειώσει το σωματικό του βάρος είναι σημαντικό να επισκεφθεί κάποιον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, καθώς θα τον αποτρέψει από λάθη που γίνονται όταν καταφεύγει μόνος του σε δίαιτες. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης από κάθε μέσο. Μόνο και μόνο το Ίντερνετ μάς δίνει ό,τι πληροφορία θέλουμε σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πόσες φορές έχετε βρει κάποια δίαιτα στο διαδίκτυο και έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να την ακολουθήσετε; Η δίαιτα, αν δεν είναι εξατομικευμένη, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα και επιτυχής. Μόνο ο διαιτολόγος θα αξιολογήσει το ιστορικό και την διατροφική σας κατάσταση και θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση.

Ποια λάθη γίνονται συχνά;

Καταφυγή σε υποθερμιδικές δίαιτες

Διαιτολόγιο με χαμηλές θερμίδες θα οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους -το πόσο χαμηλές είναι σχετικό. Κάτω από 1200 θερμίδες στην καθημερινή διατροφή, για κάποιον που χρειάζεται 2000 θερμίδες οδηγεί σε έκπτωση της καλής λειτουργίας του μεταβολισμού, καθώς το άτομο δε λαμβάνει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά. Έτσι ταλαιπωρείται ο οργανισμός και σε επόμενη προσπάθεια μείωσης του βάρους του αντιστέκεται και το άτομο χάνει όλο και πιο δύσκολα.

Καταφυγή σε σκευάσματα αδυνατίσματος

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά «μαγικά» χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται το σωματικό του βάρος μέσω της διατροφής και όχι με τεχνάσματα. Αν επιέξει τον πρώτο δρόμο, αφενός μεν θα στηρίζεται σε χάπια εφόρου ζωής, αφετέρου μπορεί να εμφανίσει άλλα προβλήματα- τα χάπια αυτά συχνά περιέχουν αυξημένη ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού.

Κατανάλωση καθαρτικών ή πρόκληση εμετού

Η χρήση τέτοιων μεθόδων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, όπως αφυδάτωση, διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και στην περίπτωση του εμετού φλεγμονές στο γαστρεντερικό σωλήνα. Σε αυτήν τη περίπτωση μιλάμε για διατροφική διαταραχή και είναι σημαντική η άμεση συμβολή του ειδικού.

Μικρά tips που βοηθούν στην ομαλή απώλεια σωματικού βάρους

Αποφύγετε τις δίαιτες αστραπή!

Το πιο σημαντικό στην απώλεια σωματικού βάρους είναι η αργή απώλεια. Όσο πιο αργή είναι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να μην ξαναπάρει αυτά τα κιλά. Γι’ αυτό μη περιμένετε την άνοιξη για να ξεκινήσετε διατροφή, κάντε το από το φθινόπωρο.

Συνδυάστε τη διατροφή με φυσική δραστηριότητα

Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πάει στο γυμναστήριο για να αθληθεί. Υπάρχουν πολλά ομαδικά αθλήματα που συνδυάζουν την άσκηση με την κοινωνικοποίηση και την ευχαρίστηση. Ακόμη και στο σπίτι σας μπορείτε να αφιερώσετε μισή ώρα κάθε μέρα για να βάλετε μουσική και να χορέψετε. Θα ανεβάσει σίγουρα και τη διάθεσή σας!

Καταναλώστε συχνά γεύματα και αποφύγετε το τσιμπολόγημα

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό, ώστε να «ξυπνήσετε» το μεταβολισμό σας και καταναλώστε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες. Το τσιμπολόγημα, πέραν του ότι διαταράσσει το μεταβολισμό, οδηγεί στην κατανάλωση πολλών θερμίδων τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε ότι παίρνουμε.

Μη ξεχνάτε να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει καλά, θέλει επάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Καλή ενυδάτωση

Λαμβάνετε καθημερινά επαρκή ποσότητα υγρών (νερό, χυμός, γάλα, τσάι, καφές), ώστε να αναπληρώνετε την απώλεια υγρών και να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Δώστε βάση στη μερίδα καθώς το μέγεθος...μετράει!

Είναι σημαντικό να έχετε εικόνα του τι καταναλώνετε. Στο πιάτο σας προσπαθήστε να καλύπτετε το ½ με λαχανικά, το ¼ με πρωτείνη (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο) και το υπόλοιπο ¼ με κάποιο ζυμαρικό ή πατάτα ή πουρέ. Απομακρύνετε το ταψί ή την κατσαρόλα από το τραπέζι για να αποφύγετε το κίνδυνο να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας.

«Και αύριο μέρα είναι!»

Κάθε φορά που θέλετε να φάτε περισσότερη ποσότητα ή να το παρακάνετε με την κατανάλωση γλυκών, να σκέφτεστε ότι και αύριο μέρα είναι! Το φαγητό και το γλυκό θα υπάρχει και άυριο, δεν είναι απαραίτητο να καταναλωθεί όλο σήμερα.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.