Δίαιτα

Ρυθμίστε το βάρος σας τους καλοκαιρινούς μήνες!

11 Ιουλίου 2018
29358 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
enudatwsi to kalokairi

Photo source: www.bigstockphoto.com

 

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, Παναγιώτης Βαραγιάννης μιλά στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» 23/6.

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της δημοσιογράφου Τάνιας Μαντουβάλου για να συνομιλήσουμε στην ραδιοφωνική εκπομπή  «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ»  στη συχνότητα 104.9 στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με το σημαντικό ρόλο της ενυδάτωσης του οργανισμού το καλοκαίρι, αλλά και για τους τρόπους που μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας με φρούτα και λαχανικά.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης και πόσο απαραίτητη είναι τους θερινούς μήνες προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα αφυδάτωσης όπως ζαλάδα, καρδιολογικές διαταραχές, ναυτία, αδυναμία, εκνευρισμός, κόπωση κ.α.

Τι σημαίνει ο όρος ενυδάτωση;

Στην ενυδάτωση συμπεριλαμβάνονται εκτός από το νερό,  οι χυμοί, το γάλα και ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι (ή άλλα αφεψήματα) ενώ περίπου 20% της ποσότητας νερού λαμβάνεται και από τα υδαρή τρόφιμα π.χ. ζελέ, σούπα, φρούτα, λαχανικά. Επιπλέον, το ποσοστό νερού που περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά κυμαίνεται από 80 έως 95%.

Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις;

Οι γενικές συστάσεις αναφέρουν την κατανάλωση 1,5 λίτρου υγρών την ημέρα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες για ενυδάτωση ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κάλυψης της ενυδάτωσης λόγω της διαφορετικής σύστασης τους σώματός τους, αλλά και του αυξημένου επιπέδου σωματικής τους δραστηριότητας που σχετίζονται με αντίστοιχες απώλειες νερού μέσω του ιδρώτα. Τέλος, στα παιδιά δεν έχει τελειοποιηθεί ο μηχανισμός δίψας με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση.

Ρύθμιση σωματικού βάρους κατά τους θερινούς μήνες

Στο δεύτερο κομμάτι της συνομιλίας αναφερθήκαμε στην ευκολότερη ρύθμιση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών εξαιτίας κυρίως του μειωμένου αισθήματος της όρεξης και του αυξημένου αισθήματος του κορεσμού που παρατηρείται.  Η γενική συμβουλή για μικρά, συχνά και ολιγοθερμιδικά γεύματα συνεχίζει να ισχύει ενώ το μεγάλο γεύμα της ημέρας προτείνεται να καταναλώνεται αργά το μεσημέρι (που πέφτει η θερμοκρασία περιβάλλοντος) για να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης από τον οργανισμό.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, από τη φύση τους δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και λίπος, ενώ περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και πολλές φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό και αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα μπορεί να βοηθήσουν στην αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους. Άλλωστε τα καλοκαιρινά τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο νόστιμα σε σχέση με άλλες εποχές και σε συνδυασμό με την μεγάλη ποικιλία που υπάρχει μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε ως μια θρεπτική και νόστιμη ολιγοθερμιδική διατροφική επιλογή.

Αποφυγή λιπαρών τροφίμων

Η τακτική της αποφυγής λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων όπως για παράδειγμα επεξεργασμένα τρόφιμα, ζωικά προϊόντα ή γλυκά και η αντικατάσταση τους με τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών ή ζάχαρης, ή με ποικιλία λαχανικών ή με δροσερές σαλάτες συνοδευμένες με άλιπη πρωτεΐνη δημιουργεί το επιθυμητό θερμιδικό έλλειμμα που επιδιώκουμε ώστε να ρυθμιστεί αναλόγως και το σωματικό βάρος.  

Εν κατακλείδι

Τέλος, κατά τη διάρκεια των διακοπών η κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού, η ύπαρξη σνακ στα ενδιάμεσα (όπως φρούτα), η κατανάλωση του μεγάλου γεύματος αργά το μεσημέρι και το ελαφρύ βραδινό, το οποίο ενίοτε συνοδεύεται από κάποιο ποτό, βοηθά σημαντικά  (αν δεν υπάρχουν άλλες διατροφικές παρεκκλίσεις) στην διατήρηση σταθερού τουλάχιστον του σωματικού βάρους. Εννοείται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο διάστημα ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης ενός αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας η οποία οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.