Δίαιτα

Θέλω να χάσω βάρος;

03 Σεπτεμβρίου 2014
15243 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
podcast thelw na xasw varos

Θα ξεκινήσω πρωτοτυπώντας, με την αλλαγή του τίτλου του podcast. Συνήθως όταν χάνεις κάτι, είναι για να το βρεις. Οπότε πιο σωστή θα ήταν η ερώτηση «θέλω να μειώσω το βάρος μου»;

Παρατηρώντας λοιπόν τα στατιστικά της ιστοθέσης του medNutrition, έχω αντιληφθεί ότι η συχνότερη λέξη που εισάγουν οι επισκέπτες μας, στην φόρμα αναζήτησης του google, είναι η λέξη δίαιτα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι με διαφορά η πρώτη λέξη αναζήτησης από την αμέσως επόμενη.

Κάνοντας αυτοκριτική, καμιά φορά αναρωτιέμαι τον ρόλο που έχουμε εμείς οι διαιτολόγοι, στη βιομηχανία αδυνατίσματος, η οποία στο σύνολο της, πάντα βγαίνει κερδισμένη, χωρίς ωστόσο, πολλές φορές να ισχύει το ίδιο και για τον πελάτη μας! Το αντίθετο μάλιστα! Τις περισσότερες φορές ο πελάτης και έχει πληρώσει και δεν καταφέρνει να μειώσει το βάρος του. Και το χειρότερο; Αισθάνεται ότι αυτός φταίει!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Προτού απαντήσω, θα σας κάνω μια νέα ερώτηση. Πόσες φορές πήγατε στον διαιτολόγο σας, τον ρωτήσατε: «Να ζυγιστούμε;». Αντιλαμβάνομαι πλήρως την υποστήριξη που εγώ, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, οφείλουμε να σας παρέχουμε, αλλά είναι πολύ σημαντικό, να αντιληφθείτε, από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ότι οδηγός στο αμάξι είστε εσείς και βενζίνη τα κίνητρα σας! Όσο πιο γεμάτο είναι το αμάξι με βενζίνη, τόσο πιο μακριά θα σας πάει...

Τι συμβαίνει στο στάδιο της συντήρησης του βάρους;

Οκ... μειώσατε το βάρος σας και το επόμενο βήμα είναι η σταθεροποίησή του. Αυτό θα γίνει με μια δίαιτα συντήρησης; Ναι μεν αλλά...

Το πώς κανείς θα μειώσει το βάρος, έχει μεγάλη σχέση και με το μετά, δηλαδή τη συντήρηση. Στη συντήρηση γίνεται σταδιακή αύξηση θερμίδων, ώστε να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη του βάρους. Αν όμως δεν έχετε τροποποιήσει εν τω μεταξύ τη διατροφική σας συμπεριφορά, το πιο πιθανόν είναι το αποτέλεσμα να μην είναι επιτυχημένο. Αν, σταματώντας τη δίαιτα γυρίσετε και πάλι στις ίδιες συνήθειες που είχαν αυξήσει το βάρος σας, σταδιακά θα επιστρέψετε και στα κιλά από τα οποία ξεκινήσατε- στην καλύτερη περίπτωση! Γιατί συχνά, η αποτυχία του σχήματος συντήρησης οδηγεί την βελόνα στην αναλογική ή την ένδειξη στην ηλεκτρονική ζυγαριά, να δείχνει πολύ παραπάνω από τον αριθμό που έδειχνε στο ξεκίνημα σας!!!

Γιατί μόλις το 5 με 10 % των ατόμων που έχει μειώσει το βάρος του, καταφέρνει να το συντηρήσει;

Τρεις είναι οι βασικοί μύθοι-αιτίες που έχουν να κάνουν με πρακτικές που δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς που μόλις ανέφερα όπως για παράδειγμα η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Μύθος Νο1

Ξεκινάω με τις δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Αυτές κυρίως στηρίζονται σε:

  • Μονοφαγία (όπως το να καταναλώνετε μόνο κρέας)
  • Αποκλεισμούς μιας ή περισσότερων κατηγοριών τροφίμων (όπως να αποφεύγετε το ψωμί, πατάτα και ζυμαρικά)
  • Περιλαμβάνουν ημέρες αποτοξίνωσης, όπως μόνο γιαούρτι, φρούτα και χυμούς

Δεν ξέρω ποιοι από μας συνηθίζουν να τρέφονται κατ’αυτόν τον τρόπο. Οι δίαιτες αυτές μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς για μικρό χρονικό διάστημα, 2-3 εβδομάδων, οδηγώντας στην απώλεια κυρίως υγρών και μυικής μάζας. Αν όμως συνεχιστούν για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία σας.

Μάλιστα, σε πληθυσμιακές ομάδες με ήδη εγκατεστημένες παθήσεις, όπως σάκχαρο, χοληστερίνη κ.λπ. οι δίαιτες αυτές μπορεί από την πρώτη κιολας εβδομάδα, να χειροτερέψουν την κατάσταση της υγείας σας.

Μύθος Νο2

Τα τεστ έχουν πέραση! Πάμε λοιπόν, στις δίατες που στηρίζονται πάνω στα τεστ. Αυτά είναι τα τεστ δυσανεξίας, ιριδολογίας και DNA.

Τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας

Τα τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας χρησιμοποιούνται για κλινικές περιπτώσεις, ωστόσο δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές είναι καλές ή κακές για τον καθένα μας.

Τέστ ιριδολογίας

Για τα τεστ ιριδολογίας, μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα μιας σωστής διάγνωσης με τη μέθοδο αυτή είναι τόση, όση και αν γινόταν στην τύχη.

Τέστ DNA

Τα τεστ DNA έχουν κάποια επιστημονική βάση, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να μιλάμε για δίαιτα στηριζόμενη σε αυτά το τεστ. Είναι δυνατόν να σας παχύνουν οι ατζούγιες πάνω σε 3-4 τέσσερα μεγάλα κομμάτια πίτσα, και όχι η πίτσα; Σκεφθείτε δύο φορές, την επόμενη φορά που θα σας πούνε ότι μια τροφή είναι αυτή που σας παχαίνει ...

Μύθος τρίτος και τελευταίος

Τροφές και συμπληρώματα διατροφής που μας αδυνατίζουν. Το μηλόξιδο για παράδειγμα δίνεται ως συνταγή για αδυνάτισμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όχι, όμως, από ειδικούς επιστήμονες. Πόσες φορές πήρατε ένα συμπλήρωμα διατροφής, που υπόσχεται απώλεια βάρους, όπως η λεκιθίνη ή η σπιρουλίνα και καταφέρατε να αδυνατίσετε;

Αν το ζήτημα της διαχείρισης του βάρους ήταν τόσο απλό, τότε μάλλον στον δρόμο δεν θα κυκλοφορούσαν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Όπως και στα συμβόλαια, υπάρχουν τα ψιλά γράμματα, που πρέπει να προσέχετε, έτσι και στις συσκευασίες αυτών των προϊόντων, θα δείτε ότι γράφουν ξεκάθαρα πως για να έχετε το αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους από διατροφολόγο.

Θα αναφερθώ πιο αναλυτικά στους παραπάνω μύθους σε επόμενα podcast. Ωστόσο, αυτό που θέλω να κρατήσετε σήμερα, είναι ότι πρέπει πρώτα να ψάξετε και να βρείτε κίνητρα και λύσεις μέσα σας και έπειτα να απευθυνθείτε για βοήθεια σε έναν ειδικό -και πάντα με προσοχή.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.