Δίαιτα

Μήπως να μετρούσατε μπουκιές αντί για θερμίδες;

της Θεοδώρας Κατσαρού
19 Ιουλίου 2016
16659 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μήπως να μετρούσατε μπουκιές αντί για θερμίδες;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες θερμίδες έχει το ψωμί; Πόσες θερμίδες έχει το μήλο; Μπορώ να το καταναλώσω; Ερωτήσεις που θέτουν οι περισσότεροι για το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων στο ξεκίνημα της απώλειας βάρους και όχι μόνο. Μήπως όμως είναι καλύτερο να μετρώνται οι «μπουκιές» με σκοπό τη μείωσή τους και όχι οι θερμίδες; Μία νέα προσέγγιση υποστηρίζει τη συγκεκριμένη μέθοδο ως εργαλείο απώλειας βάρους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για τη μέτρηση μπουκιών;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Obesity, Weight Management & Control από ερευνητές του Πανεπιστημίου BrighamYoung δείχνει ότι η στρατηγική αυτή είναι αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους. Στη μελέτη συμμετείχαν 61 εθελοντές όπου τους ζητήθηκε να μετράνε πόσες μπουκιές φαγητού και πόσες γουλιές κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τον αριθμό αυτό κατά 20-30%.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, 41 συμμετέχοντες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη χάνοντας 1,6-1,8 κιλά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους σημειώθηκε στα άτομα εκείνα που είχαν μειώσει τον αριθμό των μπουκιών κατά 20% και όχι κατά 30%. Αυτό δικαιολογείται καθώς τα άτομα εκείνα ενώ είχαν μειώσει τις μπουκιές, κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου. Συνεπώς με ελάχιστη καθοδήγηση, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στη άσκηση, και σε συνδυασμό με την περιορισμένη αλλαγή στις επιλογές των τροφίμων, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μείωσαν το σωματικό τους βάρος.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ένα μεγαλύτερο πληθυσμό καθώς και αν η ποιότητα των τροφίμων και της διατροφής θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής μέτρησης των μπουκιών.

Bite Counter

Αν η μέτρηση των μπουκιών φαίνεται κουραστική διαδικασία, οι ερευνητές έχουν φροντίσει γι’ αυτό δημιουργώντας ένα πρωτότυπο gadget το οποίο ονομάζεται Bite Counter, μοιάζει με ρολόι και μετράει τις μπουκιές. Συνεπώς, καλύτερα ξεκινήστε να μετράτε «μπουκιές» και όχι θερμίδες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hall C, Jenne N, Young D, Ellsworth M, West J. Pilot Test of A Bites-Focused Weight Loss Intervention. Advances in Obesity, Weight Management & Control. 2015.

Bite Counter Project Page, Clemson, 2016

Θεοδώρα Κατσαρού
Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.