Δίαιτα

Βρείτε συμμάχους στη διαχείριση βάρους

28 Νοεμβρίου 2019
16989 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vreite-symmaxous-sti-diaxeirisi-varous

Άλλη μία δύσκολη ημέρα, μόλις τελείωσε και γυρνάς κουρασμένη/ος από τα δουλειά. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου, όπως «Τι να μαγειρέψω για αύριο;», «Μακαρόνια με κιμά», «Όχι αυτό είναι απαγορευμένο τρόφιμο»… και κάπως έτσι ξεκινάει ένας εσωτερικός διάλογος μέσα στο μυαλό σου, ο οποίος στην πραγματικότητα τελικά, σε βαραίνει περισσότερο. «Ας φάω τελικά το γιαουρτάκι μου», ενώ οι ανάγκες σου – τόσο οι συναισθηματικές όσο και οι θερμιδικές – ζητάνε κάτι άλλο.

Είμαι σίγουρη, πως μία έστω φορά έχεις σκεφτεί κάτι τέτοιο ή κάτι αντίστοιχο. Βλέπεις μέσα στην ημέρα σου, πετυχαίνεις καθημερινά τόσους πολλούς στόχους, στη δουλειά, στο σπίτι, στο γυμναστήριο, στη διατροφή σου και το μόνο που τελικά θέλεις είναι να έχεις «συμμάχους» στη διατροφή σου!

Πόσο σημαντική είναι η γεύση και ο κορεσμός στο γεύμα σου;

Η απάντησή μου είναι «Το πιο σημαντικό»! Είναι σημαντικό το γεύμα να περιέχει όλες εκείνες τις γεύσεις (αλμυρή, γλυκιά, κ.α.) που αναζητάς κάθε στιγμή, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά. Επίλεξε τρόφιμα που σου αρέσουν πολύ, ώστε να αποφύγεις να δημιουργήσεις την παραμικρή ανάγκη για κάτι άλλο. Ένα γεύμα το οποίο έχει γεύση και μάλιστα τις αγαπημένες μας, από μόνο του μας χορταίνει καλύτερα.

mini infographic diaxeirisi varous

 

Δημητριακά πρωινού: «Σύμμαχοι» στο πρωινό

Προφανώς, υπάρχουν και τρόφιμα σύμμαχοι για να μπορέσεις να έχεις ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό! Οι βιομηχανίες τροφίμων πλέον δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξεις μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ποιο είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Στα δημητριακά πρωινού θα συναντήσεις μεγάλη ποικιλία, γι’αυτό αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο την επόμενη φορά που θα πας να ψωνίσεις και να παρατηρήσεις τις διατροφικές τους ετικέτες

Αν θες να έχεις όντως, συμμάχους στη διαχείριση του βάρους σου, διάλεξε τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα λιπαρά και ταυτόχρονα, περιέχουν την ολική άλεση ως πρώτο συστατικό. Συνδύασε τα με το αγαπημένο σου γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή κάποιο φυτικό ρόφημα και πρόσθεσε δίπλα το αγαπημένο σου φρέσκο φρούτο. Έτσι, καταφέρνεις 3 σε 1: να έχεις τις αγαπημένες σου γεύσεις, μεγαλύτερο κορεσμό και πλήρες πρωινό σε ένα μόνο γεύμα!

Συστατικά «σύμμαχοι» σε όλα τα γεύματα

Επίλεξε να συνδυάζεις υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες προκειμένου να έχεις ένα ισορροπημένο πιάτο. Πιο συγκεκριμένα, στο μεσημεριανό ή βραδινό σου γεύμα, σε ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο (20-25εκ.) διάλεξε να βάλεις στο ½ πιάτο ωμή σαλάτα ή ψητά-βραστά λαχανικά, στο ¼ του πιάτου να εντάξεις μία ποσότητα πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, τυρί, όσπρια, κ.α.) και στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου να εντάξεις τους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, κ.α.).

Να θυμάσαι!

Η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχός σου στη διαχείριση του βάρους. Μα πάνω από όλα ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτό είσαι εσύ! Κι αν δυσκολευτείς; Τότε σίγουρα μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια από κάποιον διατροφολόγο για να σε βοηθήσει να πετύχεις με ισορροπημένο τρόπο αυτό που επιθυμείς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Shakeela N. Jayasinghe, Rozanne Kruger, Daniel C. I. Walsh, Guojiao Cao, Stacey Rivers, Marilize Richter, and Bernhard H. Breier, Is Sweet Taste Perception Associated with Sweet Food Liking and Intake? , Nutrients. 2017 Jul; 9(7): 750. Published online 2017 Jul 14.

Mann KD, Pearce MS, McKevith B, Thielecke F, Seal CJ, Whole grain intake and its association with intakes of other foods, nutrients and markers of health in the National Diet and Nutrition Survey rolling programme 2008-11. Br J Nutr. 2015 May 28;113(10):1595-602

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).