Παθήσεις Πεπτικού

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι συμβουλεύει ο διαιτολόγος

της Αστερίας Σταματάκη
02 Νοεμβρίου 2010
22647 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
giatros me astheni

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή του κατώτερου  πεπτικού συστήματος. Το 20% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, που περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την κένωση), φούσκωμα και πολλά αέρια (ιδιαίτερα μετά το φαγητό). Τα άτομα αυτά μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών.

Συνήθως, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ηλικίας 20-40 ετών, ενώ οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν τα συμπτώματα. Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια από τις διαταραχές που προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα της ζωής των ατόμων καθώς πολλές φορές η εμφάνιση του συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα που μπορούν, με μια κατάλληλη δίαιτα, να μειωθούν. Όπως και στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο ΣΕΕ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενοχλούν όλους τους ασθενείς- καθένας θα πρέπει να εντοπίσει ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που τον ενοχλούν.

Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, είναι η τήρηση διατροφικού ημερολογίου, όπου καταγράφεται η κατανάλωση των τροφίμων, η συναισθηματική κατάσταση αλλά και πιθανόν συμπτώματα του ΣΕΕ ώστε να εντοπίσουμε τις τροφές που μπορεί να μας ενοχλούν και να τις περιορίσουμε. Με την καταγραφή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να μην τους ενοχλεί κάθε φορά που την καταναλώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση της διαταραχής.

Για να αισθανθείτε καλύτερα ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Επιλέξτε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον για να γευματίσετε.
  • Πίνετε πολλά υγρά (1 ½ -2 λίτρα την ημέρα)
  • Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψή τους σταδιακά.
  • Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος, μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου, που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση της τροφής.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ και αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (γλυκαντική ουσία) καθώς όλα αυτά εντείνουν τα συμπτώματα.
  • Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές)
  • Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα καθώς καταπίνετε αέρα.
  • Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη γι αυτό προτιμείστε γιαούρτι και τυρί που έχουν λιγότερη λακτόζη αντί του γάλατος. Επίσης, στην αγορά υπάρχει γάλα με λιγότερη λακτόζη, το οποίο είναι ανεκτό από κάποια άτομα.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορων την ημέρα, βοήθησε σημαντικά άτομα που  υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Προσθέστε τους σπόρους στις σαλάτες ή στο γιαούρτι σας.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή αγνώστου παθογένειας, όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην όξυνση της έντασης των συμπτωμάτων. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες τους οποίους μπορούμε να ρυθμίσουμε. Όπως προαναφέρθηκε, κάθε άτομο πρέπει να εντοπίσει τι είναι αυτό στη διατροφή του που τον ενοχλεί και σε συνδυασμό με τις γενικές συστάσεις να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.

Αστερία Σταματάκη
Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.