Διατροφή

Λιπαρά: Το νόμισμα έχει δύο όψεις

της Δήμητρας Γιαννακούλια
12 Φεβρουαρίου 2015
19269 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Λιπαρά: Το νόμισμα έχει δύο όψεις

Τα «λιπαρά», μια λέξη ταμπού, που στη συνείδησή μας έχει αποτυπωθεί ως έννοια αντίθετη προς ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος, δε παύουν να προκαλούν τύψεις σε πληθώρα καταναλωτών. Πιθανόν να έχετε μπει κι εσείς κάποια στιγμή στο δίλημμα να απορρίψετε ένα αγαπημένο τρόφιμο, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Κι όμως! Πριν νιώσετε υπερήφανοι ότι αποκλείσατε το λίπος από τη διατροφή σας, πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι οι έννοιες λιπαρά και υγιές σωματικό βάρος μπορούν να συμβαδίσουν;

Η φήμη ότι τα λιπαρά είναι ο εχθρός της σιλουέτας και της υγείας μας, ξεκίνησε να συνδέεται με την υπερδιπλάσια ποσότητα που καταναλώνουμε τα τελευταία 50 χρόνια. Η μεγάλη ποσότητα όμως, σημαίνει πολλές θερμίδες, που είναι πολύ πιθανό να αυξήσει και το βάρος. Ωστόσο, η ποιότητα των λιπαρών αποτελεί τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που τα καθιστά ωφέλιμα ή μη.

Τα ευεργητικά λιπαρά

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Έτσι, σύμμαχό μας έχουμε τα μονοακόρεστα λιπαρά, με αντιπροσωπευτική πηγή το ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια, στα φυτικά έλαια και στη φυτική μαργαρίνη η οποία φτιάχνεται από επιλεγμένο συνδυασμό αυτών των φυτικών ελαίων. Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα λιπαρά, το καθιστούν ένα μοναδικής αξίας θρεπτικό τρόφιμο που βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβάνονται και τα απαραίτητα ω-3 και ω-6, πασίγνωστα για την ευεργετική τους δράση στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Σκεφτείτε ότι κάθε κύτταρο του οργανισμού μας χτίζει το περίβλημά του από λιπαρά! Σε γενικές γραμμές, τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Επιπλέον, μιλώντας για την ωφέλιμη δράση των λιπαρών, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, ότι χωρίς την παρουσία τους οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας! Τόσο τα καλά λιπαρά, όσο και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας.

Ποια λιπαρά έχουν επιβλαβή δράση;

Στον αντίποδα των δύο παραπάνω κατηγοριών της ομάδας των λιπαρών, βρίσκονται τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την κακή φήμη για την επιβλαβή δράση των λιπαρών.

Κορεσμένα λιπαρά

Κορεσμένα λιπαρά περιέχονται κυρίως στα κρέατα και τα παράγωγά τους, όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα τυριά, στο αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο και στην κρέμα γάλακτος.

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά, η δομή των οποίων έχει αλλοιωθεί, απαντώνται κυρίως σε υδρογονωμένα έλαια και συγκεκριμένα τα «μερικώς υδρογονωμένα έλαια», που προκύπτουν κατόπιν βιομηχανικής επεξεργασίας, στα τηγανητά τύπου φαστ-φουντ, στα έτοιμα ή επεξεργασμένα τρόφιμα και σε ορισμένα γλυκά. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενοχοποιούνται για την αύξηση της κακής και τη μείωση της καλής χοληστερόλης, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπερασματικά

Αν μέχρι στιγμής λοιπόν νιώθατε δυσφορία στη σκέψη των λιπαρών, τώρα πια γνωρίζετε ότι κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, τα παρεξηγημένα λιπαρά, όχι μόνο μπορούν να προσφέρουν, αλλά και να αποτελέσουν συστατικό απαραίτητο για μία υγιή και όμορφη εμφάνιση. Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τις διατροφικές σας επιλογές, απολαμβάνοντας τρόφιμα με καλά λιπαρά χωρίς τύψεις…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gebauer SK, Chardigny JM, Jakobsen MU, Lamarche B, Lock AL, Proctor SD, Baer DJ, 'Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies.', Adv Nutr. 2011 Jul;2(4):332-54.

Mozaffarian D, Wu JH,'Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events.', J Am Coll Cardiol. 2011 Nov 8;58(20):2047-67.

Δήμητρα Γιαννακούλια
Δήμητρα Γιαννακούλια Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος