Διατροφή

Θέλεις κρύο φραπέ ή ζεστό νες; Βρες τη συνταγή!

29 Αυγούστου 2018
260322 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
syntagi gia kafe kai ta ofeli tou sthn ygeia

Πόσες φορές έχεις λαχταρήσει το καλοκαίρι να πιεις ένα δροσερό κρύο φραπέ, αλλά και τους πιο χειμερινούς μήνες να φτιάξεις έναν ζεστό νες για μεγαλύτερη απόλαυση; Και κάπου εκεί, θυμάσαι τη στιγμή που έβαλες τη λάθος αναλογία στιγμιαίου καφέ, ζάχαρης και τεχνικής, με αποτέλεσμα να μην είναι το ρόφημα που επιθυμείς. Ξαφνικά… απογοήτευση!

Κι όμως σε αυτό το άρθρο θα βρεις την  συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου στιγμιαίο καφέ είτε στην κρύα του έκδοση (φραπε), είτε στη ζεστή μορφή του νες, για να μη ζηλεύεις τίποτα από κάποιον εξειδικευμένο...barista!

Πώς να φτιάξεις ένα καλό φραπέ;

Για την παρασκευή του κρύου στιγμιαίου καφέ χρειάζεσαι:

  • 1 ποτήρι και 200ml νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ, δηλαδή 4γρ

Αρχικά, πρόσθεσε περίπου 30ml νερό που αντιστοιχεί περίπου σε 2-3 κουταλιές της σούπας. Εάν πίνεις το φραπέ σου με ζάχαρη, τότε πρόσθεσε την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να γίνει ένα ενιαίο μίγμα με τον καφέ.

Θυμήσου ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μόνο 5kcal, κάτι που σημαίνει ότι το θερμιδικό περιεχόμενο αυξάνεται από τη ζάχαρη και το γάλα που θα προσθέσεις!

Μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου κρύο ρόφημα οπουδήποτε με ένα shaker. Εάν όμως είσαι πιο ...«μοντέρνος» χρησιμοποίησε το μίξερ για την ανάδευση για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχρι τη στιγμή που ο αφρός να είναι ρευστός και στη συνέχεια, πρόσθεσε τα παγάκια. Συμπλήρωσε με νερό και … έτοιμος ο αγαπημένος σου καφέ!

Πώς να φτιάξεις ένα καλό ζεστό νες;

Για την παρασκευή του ζεστού στιγμιαίου χρειάζεσαι:

  • 1 κούπα και 200ml νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ, δηλαδή 4γρ

Στη συνέχεια, πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό σε θερμοκρασία 80 βαθμών (λίγο πριν βράσει). Ανακάτεψε με περιστροφικές κινήσεις μέχρι να αποκτήσει το ρόφημα μία βελούδινη υφή. Πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό σιγά-σιγά στα τοιχώματα της κούπας, ώστε για να αποφύγεις να γίνουν φυσαλίδες. Και έτοιμο το ζεστό σου ρόφημα!

Ποια τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ στην υγεία μας;

Νέες μελέτες δείχνουν ότι ο στιγμιαίος καφές δεν ενοχλεί στο στομάχι

Άλλωστε μέσα από τη φυσική παραγωγική του διαδικασία φιλτράρεται αρκετές φορές ώστε να καταλήξουν στο ποτήρι σου μόνο τα οφέλη του! Ποια είναι αυτά;

H τόνωση και η πνευματική ενέργεια που σου δίνει, είναι 2 από τα οφέλη που γνωρίζεις ήδη! Το ήξερες όμως ότι έχεις και άλλους λόγους για να τον βάλεις στην καθημερινότητά σου;

  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε 1 ποτήρι ή 1 κούπα στιγμιαίου καφέ (860mg) είναι ίση με την ποσότητα που θα λάβεις από 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου.
  • Ο καφές συμβάλλει θετικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, καθώς αποτελείται σχεδόν όλο το ρόφημα από νερό.
  • Η απόλαυση του αγαπημένου καφέ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συμβάλλει θετικά στην ψυχική μας διάθεση. Ο ποιοτικός χρόνος που έχουμε μέσα στην ημέρα μας και η συντροφικότητα σχετίζονται με την ευεξία!

Εσύ ακόμα να φτιάξεις το δικό σου στιγμιαίο καφέ;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Armstrong LE, Pumerantz AC, Roti MW, Judelson DA, Watson G, Dias JC, Sokmen B, Casa DJ, Maresh CM, Lieberman H, Kellogg M. Fluid, electrolyte, and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Jun;15(3):252-65.

O'Keefe J, Bhatti SK, Patil HR, MD, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, MS, Lavie CJ. Effects of Habitual Coffee Consumption on Cardiometabolic Disease, Cardiovascular Health, and All-Cause Mortality. Journal of the American College of Cardiology, 2013, 62(12):1043-51

Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.

Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. (2) 230-245.

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15:26.

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).