Διατροφή

Αποκαλύπτουμε την παραγωγική διαδικασία του φυσικού στιγμιαίου καφέ

26 Σεπτεμβρίου 2017
30120 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paragwgiki diadikasia stigmiaou kafe

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάποιοι τον προτιμούν ζεστό, άλλοι τον προτιμούν κρύο! Ο λόγος για το αγαπημένο ρόφημα, το στιγμιαίο καφέ, που απολαμβάνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι. Γνωρίζετε όμως πώς προκύπτει το τελικό προϊόν; Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν το στιγμιαίο από τα άλλα είδη καφέ; Ή ακόμα και τις διαφορετικές ποικιλίες στιγμιαίου μεταξύ τους; Όλα εξαρτώνται από την παραγωγική του διαδικασία, στην οποία ακολουθούνται πολύ συγκεκριμένα βήματα για να επιτευχθεί το χρώμα, το άρωμα και η γεύση, αξιοποιώντας φυσικές μεθόδους. Ας δούμε πιο αναλυτικά τη διαδικασία!

Πώς παράγεται λοιπόν ο στιγμιαίος καφές;

1. Συλλογή των κόκκων καφέ

Για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ αξιοποιούνται 2 βασικές ποικιλίες, η Arabica και η Robusta, οι οποίες καλλιεργούνται κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ινδία και την Ινδονησία. Τα καφεόδεντρα φτάνουν σε ύψος περίπου τα 2-3 μέτρα στις φυτείες και η συλλογή των καρπών γίνεται μετά από 9 μήνες ωρίμανσης, ώσπου δηλαδή ο καρπός να πάρει τη μορφή κερασιού.

2. Αποφλοίωση

Από αυτόν τον κόκκινο καρπό που έχει τη μορφή κερασιού, προκύπτουν ύστερα από αποφλοίωση οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Αυτή η διαδικασία γίνεται είτε με μούλιασμα, είτε με ξήρανση των καρπών.

3. Επιλογή των κατάλληλων κόκκων

Αυτό το βήμα είναι καθοριστικής σημασίας για τη γευστική επιτυχία και το άρωμα του τελικού προϊόντος, καθώς επιλέγονται οι κατάλληλοι κόκκοι και οι συνδυασμοί τους που θα μας δώσουν και το κατάλληλο χαρμάνι! Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, που σχετίζονται και με το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται, με αποτέλεσμα από τη σωστή μίξη να προκύπτει και το τελικό ρόφημα που αγαπάμε.

4. Καβούρδισμα

Αφού έχει γίνει η επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού των κόκκων, ακολουθεί το καβούρδισμα, δηλαδή το ψήσιμό τους για παράδειγμα 10 λεπτά στους 200oC, για να προκύψει τελικά το καφέ χρώμα που γνωρίζουμε. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του ψησίματος, διαφοροποιείται το χρώμα και η γεύση του καφέ.

5. Άλεση

Σε αυτό το στάδιο, ο καβουρδισμένος καφές υφίσταται διαδοχικό άλεσμα για να προκύψει το κατάλληλο μέγεθος κόκκων.

paragwgiki diadikasia stigmiaiou kafe alesi

 

6. Φιλτράρισμα

Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον κατ’ εμέ στάδιο της διαδικασίας, καθώς είναι άγνωστο για πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να με ρωτούν στο γραφείο: «Πόσο φυσικό είναι που ο στιγμιαίος καφές δεν έχει κατακάθι όπως οι άλλο καφέδες;». Απόλυτα φυσικό, θα απαντήσω! Για τα άλλα είδη καφέ η διαδικασία παραγωγής σταματάει στην άλεση. Όμως στο στιγμιαίο καφέ ζεστό νερό περνάει από τον αλεσμένο καφέ και διαδοχικά φιλτραρίσματα με ειδικά φίλτρα ακολουθούν, μέχρις ότου αφαιρεθεί τελείως το κατακάθι. Συνεπώς, είναι ο μοναδικός καφές που είναι ήδη φιλτραρισμένο το τελικό προϊόν που φτάνει στην κούπα σας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κατακάθι.

7. Αφυδάτωση

Τέλος, αφού φιλτραριστεί, το φυσικό εκχύλισμα καφέ υφίσταται αφυδάτωση ώστε να προκύψουν οι γνωστοί κόκκοι του στιγμιαίου καφέ.

Τώρα πλέον γνωρίζετε την πολύ προσεκτική και υψηλής διασφάλισης ποιότητας διαδικασία που υφίσταται ο κόκκινος καρπός, μέχρι να φτάσει από το καφεόδεντρο στο ποτήρι ή την κούπα σας! Απολαύστε το φυσικό σας ρόφημα και την επόμενη φορά δώστε λίγη βάση και στην εξωτική μυρωδιά που σας φέρνουν οι κόκκοι Arabica και Robusta!

paragwgiki diadikasia stigmiaou kafe antiokseidwtika

 

Πόσα αντιοξειδωτικά προσφέρει o στιγμιαίος καφές;

Από τον φυσικό καρπό του καφεόδεντρου λοιπόν, που μοιάζει σαν κεράσι, καταλήγει στο ποτήρι μας μία πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν σε καλύτερη υγεία. Έτσι, ένα ποτήρι φραπέ με 200mL νερό και 4g καφέ (δύο γεμάτα κουταλάκια του γλυκού) αλλά και μία κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ (και πάλι 200mL νερό και 4g καφέ) μας προσφέρουν 860mg αντιοξειδωτικών.

Στην υγεία μας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Moreira AS, Nunes FM, Dominques MR, Coimbra MA. Coffee melanoidins: structures, mechanisms of formation and potential health impacts. Food Funct. 2012;3(9):903-915.

Vignoli JA, Bassoli DG, Benassi MT. Antioxidant activity, caffeine and melanoidins in soluble coffee: The influence of processing conditions and raw material. Food Chemistry. 2011;124(3):863-868.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.