Διατροφή

Η Παξιμαδοκλέφτρα

10 Σεπτεμβρίου 2014
20886 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η Παξιμαδοκλέφτρα

Τα παξιμάδια τα αγαπάω! Ψωμί από μικρή δεν έτρωγα με το φαγητό, μου φαινόταν κάπως βαρετό σε σχέση με το υπόλοιπο γεύμα. Τα παξιμάδια όμως... είναι άλλη ιστορία. Είναι μία καθημερινή συνήθεια, και ας λέει η Ειρήνη στο γραφείο ότι θα σπάσω τα δόντια μου με το «κρίτσι κρίτσι».

Βέβαια είναι λίγο «ύπουλα» γιατί λόγω του ότι ουσιαστικά είναι αφυδατωμένο ψωμί.

Μπορεί στον όγκο ενός παξιμαδιού τελικά να κρύβονται και 3 και 4 φέτες ψωμί!

Τιιιιι; Πάντα σοκάρονται όσοι το ακούν για πρώτη φορά και στη διατροφή τους δίνουν και παίρνουν οι κριθαροκουλούρες! Έχει ενδιαφέρον όταν το «τρώω κάτι ελαφρύ, ένα ντάκο για βράδυ» τελικά είναι 600-700 θερμίδες. Βέβαια, μπορείτε να ρυθμίσετε έτσι τη διατροφή σας ώστε να έχει θέση και το αγαπημένο παξιμάδι.

Καλό είναι να διαβάζετε την ετικέτα του τροφίμου

Θα ξεκινήσω από τα βασικά: το παξιμάδι είναι ψωμί, δηλαδή υδατάνθρακας και αναλόγως από το είδος του δημητριακού, από το αν είναι ολικής άλεσης ή όχι, ή εάν περιέχει ελαιόλαδο, έχει και διαφορετική ποσότητα φυτικών ινών, λιπαρών και θερμίδων. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι παξιμαδιού για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάτε την ετικέτα του τροφίμου.

Τι είναι αυτό που κοιτάω πάντα;

Αρχικά αγαπώ τα ολικής άλεσης τρόφιμα, έχουν φυτικές ίνες, ενδιαφέρουσα γεύση και οφέλη για τα γαστρεντερικό σύστημα και όχι μόνο. Άλλωστε καλή λειτουργία γαστρεντερικού = καλή διάθεση, προσωπικά μιλώντας.

Κατά δεύτερον, κοιτάω τα λιπαρά και το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών. Στα παξιμάδια τα λιπαρά κυμαίνονται από 1,8 έως 20%, με τα κριθαρένια να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό. Επίσης, τα κριθαρένια έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, λίγο χαμηλότερες θερμίδες και μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα πάτε στο super market, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να επιλέξετε το ιδανικό παξιμάδι για εσάς. Να θυμάστε ότι ένα παξιμάδι γύρω στα 20g αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα ψωμί. Έτσι, δύσκολα θα ξεφύγετε σε ποσότητα και η... «παξιμαδοκλέφτρα» θα βρει το δάσκαλό της!

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.