Παχυσαρκία

Eνημερωτική Θέση του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου για το Xenical

της Ελένης Ανδέου Γιωργάκη
12 Ιανουαρίου 2008
107766 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kopela krataei xapi

Photo source: www.bigstockphoto.com

H λιπάση είναι το ένζυμο που βοηθά στην υδρόλυση (διάσπαση του αρχικού προιόντος σε δύο με την προσθήκη οξέως και βάσης από το νερό) του λίπους για την μετέπειτα απορρόφηση του λίπους στο έντερο.

Το Xenical (οrlistat) αποτρέπει την λιπάση από του να διασπάσει τα τριγλυκερίδια (λίπος) σε μονογλυκερίδια και λιπαρά οξέα που απορροφούνται πιο εύκολα απο τον οργανισμό με το να αδρανοποιεί το ενεργό μέρος του μορίου της λιπάση. Έτσι, ανεπηρέαστα τα τριγλυκερίδια και τα άλλα λιπίδια περνούν τον γαστροεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται στις άχρηστες ουσίες.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας θεωρείται ένα απο τα κυριότερα προβλήματα υγείας και συνδέεται άμεσα με καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, πέτρες στην χολή, αναπνευστικά ,ψυχολογικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Το ιδανικό βάρος ή το υγιές βάρος του ατόμου καθορίζεται απο διάφορες παραμέτρους όπως την ηλικία, γένος, ύψος και ενεργητικότητα του ατόμου. Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς Υγείας και Διαιτολογίας η επιτρεπόμενη απώλεια βάρους είναι ½ - 1 κιλό την βδομάδα (εκτός και αν το άτομο έχει βάρος περισσότερο απο το 20 – 25% του ιδανικού του βάρους- και τότε δικαιούται περισσότερη απώλεια βάρους) για να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του, μείωση μεταβολισμού ή απώλεια μυϊκής μάζας.

Μια υγιεινή διατροφή ή διατροφή για απώλεια βάρους πρέπει να περιέχει 50 – 55% υδατάνθρακες, 20% πρωτείνη, 25 – 30% λίπος από το οποίο μόνο το 5 – 10% να προέρχεται απο κορεσμένο λίπος. Η δίαιτα θα πρέπει να είναι αυξημένη σε φυτικές ίνες και πλήρης σε βιταμίνες και μέταλλα.

Μια ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με άσκηση.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία του Xenical υπόσχεται 10--14% απώλεια βάρους σε ένα χρόνο – παρόμοιο που μπορεί να επιτευχθεί και με την υγιεινή διατροφή, δεν επηρεάζει την όρεξη, και ούτε υπόσχεται πιο γρήγορη απώλεια βάρους από ότι μια υγιεινή ή υποθερμιδική διατροφή.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το Xenical μπορεί να επηρεάσει θετικά, δηλ. να μειώσει, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, της πίεσης και της γλυκόζης του αίματος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αν το Xenical δοθεί απο τον ιατρό του ατόμου θα πρέπει να ακολουθείται διατροφή από διαιτολόγους/ κλινικούς διαιτολόγους με 30% λιπαρά άρα (υποθερμιδική δίαιτα όπως και σε οποιαδήποτε περίπτωση παχυσαρκίας) , πιθανόν χαμηλή σε φυτικές ίνες (για αποφυγή ακανόνιστων κενώσεων) και πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D,Ε,Κ μεταφέρονται στον οργανισμό διαμέσου του απορροφημένου λίπους. Αφού, η ικανότητα του οργανισμού για απορρόφηση του λίπους μειώνεται τότε θα μειωθεί και η απορρόφηση των λιποδiαλυτών βιταμινών σε αυτόν.

Εν πάση περιπτώσει, κάθε άτομο πριν σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το Xenical θα πρέπει να ελέγξει τα ηπατικά του ένζυμα, να μην πάσχει από γαστροεντερικά προβλήματα ή προβλήματα χολής. Η χρήση του Xenical δεν ενδείκνυται για τις έγκυες και θηλάζουσες ή για άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιπηκτικά φάρμακα) που αντεπιδρούν με αυτό. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Xenical θα μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμο για άτομα που υποφέρουν από νοσηρή παχυσαρκία ( βάρος > 35% του ιδανικού βάρους) παρά για άτομα που είναι υπέρβαροι για μόνο 5-10 κιλά ( ή 20-25% περισσότερο από το ιδανικό τους βάρος).

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοθέση του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου www.cydadiet.org

Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη
Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη Κλινική Διαιτολόγος, RD, LD