Παθήσεις Πεπτικού

Πάσχω από κοιλιοκάκη;

της Ελένης Βούτου
16 Μαΐου 2016
28941 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
shma gluten free me apagoreutiko kai sitari

Μέσα από απλές ερωτήσεις, που αποτελούν συχνές απορίες, το παρακάτω κουίζ μας βοηθά να ανακαλύψουμε την πάθηση της κοιλιοκάκης. Μία αυτοάνοση ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος, με σχετική γενετική βάση (εμφανίζεται σε ποσοστό 10% περίπου συγγενών πρώτου βαθμού) και έχει ως αποτέλεσμα την φτωχή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το πεπτικό σύστημα. Επηρεάζεται από κάθε στρεσογόνο κατάσταση η οποία μπορεί να έχει ως επακόλουθο την επιδείνωση της νόσου.

Που οφείλεται η κοιλιοκάκη και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Οφείλεται σε δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη, που συναντάμε κατά κύριο λόγο στα σιτηρά, το κριθάρι, τη σίκαλη κ.λπ., ενώ ο βαθμός της ανεκτικότητας στη γλουτένη μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι πολλά και ποικίλα και εντοπίζονται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας στον ασθενή άγχος και απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, με την κοιλιοκάκη, ο πάσχων μπορεί να εμφανίσει και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας και της ερπητοειδούς δερματίτιδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης απαιτεί αρχικά εξέταση αίματος και στη συνέχεια βιοψία για την επιβεβαίωση της νόσου και περαιτέρω έλεγχο για τον προσδιορισμό του βαθμού δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η θεραπεία που οφείλει να ακολουθήσει ο ασθενής περιλαμβάνει πλήρη αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή. Με τη θεραπεία εξασφαλίζεται η υγεία του ατόμου και μειώνεται στο ελάχιστο η απώλεια των απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Celiac Disease Health Centre, found online at: http://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease-topic-overview?page=2

Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης, found online at: http://www.coeliac.gr/Contents.aspx?CatId=17

Ελένη Βούτου
Ελένη Βούτου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος