Συστάσεις Διατροφής

Μάθετε τα πάντα για τα προϊόντα ολικής άλεσης

28 Δεκεμβρίου 2016
17202 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pswmi olikhs aleshs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα προϊόντα ολικής άλεσης ήταν το βασικό θέμα της νέας εκπομπής του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, «Η ζωή μου, η υγεία μου» στην ΕΡΤ. Έτσι, καταξιωμένοι επαγγελματίες Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις αλλά και να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν τα μαύρα και το λευκά αρτοσκευάσματα αντίστοιχα.

Τι ειπώθηκε για τα προϊόντα ολικής άλεσης;

Η Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc, εξηγεί γιατί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής άλεσης, δηλαδή το μαύρο, καθώς και όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτό. Όλα τα δημητριακά μπορούν να αλεστούν ολικά και στη συνέχεια να δημιουργήσουν προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που βοηθούν τα άτομα στην καλύτερα διαχείριση του βάρους τους.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, MMediSci, εξηγεί γιατί τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο θρεπτικά σε σχέση με τα λευκά και σε ποιές περιπτώσεις η κατάσταση υγείας του ατόμου μπορεί να επωφεληθεί, ή όχι, από αυτή την επιλογή. Παράλληλα, παρουσιάζει ζωντανά σπόρους για να δείξει ποιά είναι η διαφορά μετάξύ ολικής άλεσης και λευκού προϊόντος.

Μαζί του, ο Γιάννης Μπουροδήμος, μάγειρας, αναφέρει την αυξανόμενη τάση του καταναλωτικού κοινού στην προτίμηση πιο ανεπεξέργαστων τροφίμων και πώς οι μαγειρικές τεχνικές μπορούν να βελτιώσουν την ιδιαίτερη γεύση τους. Επιπρόσθετα, στην εκπομπή παρουσιάζονται ζωντανά 3 διαφορετικά είδη ψωμιού: λευκό, ολικής άλεσης και με αλεύρι από χαρούπι, τα οποία συγκρίνονται μεταξύ τους, καθώς και κάποια «μαύρα τρόφιμα».

Τέλος, η Μαριέττα Μαρκούση, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μιλάει για τα διαφορετικά είδη ζάχαρης και επιπλέον αναφέρει τις θερμιδικές και θρεπτικές διαφορές τους καθώς και τα υποκατάστατα της.