Συστάσεις Διατροφής

Δίψα: Προλάβετέ την, πριν σας προλάβει...

της Ντορίνας Σιαλβέρα
09 Μαΐου 2010
12786 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou gemizei pothri me nero

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το σοφό ρητό που λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», στο θέμα της ενυδάτωσης του οργανισμού βρίσκει ακόμη... σοφότερη εφαρμογή!

Το νερό είναι, για τον οργανισμό μας, πολύτιμο όσο και το οξυγόνο που αναπνέει! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί το 50-60% του βάρους του και ότι, χωρίς νερό, δεν μπορούμε να ζήσουμε περισσότερες από 3 μέρες, το πολύ! Η συμβολή του είναι αποφασιστική, μεταξύ άλλων, για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Γι’ αυτό και με μία μόνο φράση θα μπορούσαμε να πούμε ότι, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν διψάσουν, πίνουν!».

Σήμα κινδύνου!

Γιατί η δίψα δεν είναι, απλώς, ένα αίσθημα, αλλά ένα σήμα του οργανισμού ότι το επίπεδο της υγρασίας του έχει μειωθεί και έχει ανάγκη από άμεση ενυδάτωση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, αν χάσουμε έστω και το 2% από αυτή την απαραίτητη υγρασία, θα εμφανίσουμε συμπτώματα όπως, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση κατά την εργασία, το διάβασμα, ακόμα και την οδήγηση. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να προλαβαίνουμε τη δίψα και να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που, καθημερινά, αποβάλλει φυσιολογικά ο οργανισμός μας μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

Νερό δεν είναι μόνο το νερό!

Πριν από λίγα μόνο χρόνια πιστεύαμε πως αρκεί να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερού για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ευτυχώς όμως, οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ανατρέπουν την συγκεκριμένη πεποίθηση και μας απαλλάσσουν από αυτό το συχνά ανέφικτο «καταναγκασμό»! Νερό, λένε σήμερα οι ειδικοί –και μάλιστα, αρκετό- υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά! Τα δημητριακά, για παράδειγμα, περιέχουν έως και 40% νερό, τα  μεικτά γεύματα 40-70%, ενώ οι έτοιμες σούπες, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά 80%. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι, το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα, τα οποία, εκτός από το πόσιμο νερό, περιλαμβάνουν και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά. Βέβαια, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις κλιματικές συνθήκες και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, αλλά είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι μπορούμε να τις καλύψουμε, απολαμβάνοντας αγαπημένες μας γεύσεις, όπως γάλα, χυμούς, τσάι, καφέ και αναψυκτικά! Όλα τα ροφήματα, όπως και τα καφεϊνούχα –που κάποτε πιστεύαμε ότι έπρεπε να αποφεύγουμε- περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, συντελώντας στην πολύτιμη ενυδάτωση του οργανισμού.

Γι’ αυτό, μην περιμένετε να διψάσετε! Επιλέξτε το αγαπημένο σας ρόφημα ή αναψυκτικό και χαρίστε προκαταβολικά στον οργανισμό σας το δώρο της ενυδάτωσης, όπως πρέπει να κάνουν πάντα... «των φρονίμων τα παιδιά!»

Ντορίνα Σιαλβέρα
Ντορίνα Σιαλβέρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος