Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσεις τη φράση «κάνω δίαιτα», και πόσες «είμαι σε διατροφή»; Εδώ και χρόνια, είτε σωστά είτε λανθασμένα, υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των εννοιών «διατροφή» και «δίαιτα». Ποιά είναι πραγματικά η διαφορά και τί αντίκτυπο έχει στην ψυχολογία μας, στο σώμα μας και στη ζωή μας; Είναι θέμα απλά γλωσσολογικό ή life-style και νοοτροπίας;
Πώς ορίζονται επιστημονικά οι έννοιες «δίαιτα» και «διατροφή»;
Επιστημονικά η δίαιτα αναφέρεται στην ποιότητα και την ποσότητα τροφής στα πλαίσια ενός εξατομικευμένου προγράμματος σίτισης με σκοπό την απώλεια/πρόσληψη βάρους ή τον έλεγχο μιας παθολογικής κατάστασης, ενώ ο επιστημονικός κλάδος της διατροφής ασχολείται με τη διαδικασία επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισμό (πχ. πέψη, απορρόφηση) και μελετά την επίδραση της έλλειψης ή της υπερβολικής κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών.
Είναι όμως έτσι και στην καθημερινότητά μας; Τί σκέφτεσαι εσύ όταν ακούς τις λέξεις «δίαιτα» και «διατροφή»;
Η «δίαιτα» έχει συνδυαστεί με την έννοια του περιορισμού τροφής, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την απώλεια βάρους, καθώς συνήθως μπορεί και να αποκλείει συγκεκριμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, οδηγώντας σε στέρηση.
Από την άλλη, η «διατροφή» έχει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Έχει συνδυαστεί με την προώθηση της σωστής σίτισης με σκοπό έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Στόχος της είναι η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Πού έγκειται η διαφορά μεταξύ επιστήμης και καθημερινότητας;
Αυτό που βρίσκεται ενδιάμεσα είναι η νοοτροπία της δίαιτας, ένα κίνημα που αλλιώς ονομάζεται ¨diet mentality¨. Το κίνημα αυτό πρεσβεύει την πεποίθηση πως οι δίαιτες προάγουν την υγεία και πως η ευτυχία επέρχεται μέσα από ένα αδύνατο σώμα. Με βάση τη νοοτροπία αυτή επιλέγονται συγκεκριμένα - συνήθως «αδυνατιστικά» - φαγητά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πείνα ή η πληρότητα, οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, οι περιστάσεις ή οι προσωπικές προτιμήσεις. Δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση βάρους και είναι η αιτία που κάποια τρόφιμα έχουν ονομαστεί, «καλά» και «κακά» ή «παχυντικά» και «αδυνατιστικά». Συχνά, δίνεται βάση στην καταμέτρηση θερμίδων και ακούγονται εκφράσεις όπως «τρώω συγκεκριμένες θερμίδες» ή «δε μπορώ να φάω γλυκό/υδατάνθρακες» ή «έχω τύψεις που έφαγα». Έτσι, το άτομο οδηγείται σε μία συνεχή πίεση αποφυγής συγκεκριμένων τροφίμων και αντίστασης στα φυσικά ένστικτα του σώματος (όπως σημάδια πείνας και κορεσμού), λόγω ενός βαθύτατου φόβου «να μην παχύνω».
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αυτό που συμβαίνει είναι να αποσυνδεόμαστε από αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας. Το σώμα έχει τη δύναμη να μας «ειδοποιεί» στέλνοντάς μας μηνύματα, λέγοντάς μας τί πραγματικά χρειάζεται, αν καταφέρουμε πραγματικά να το ακούσουμε. Και αυτό θα συμβεί μόνο μόλις σταματήσουμε να προσπαθούμε να περιορίσουμε τον εαυτό μας.
Έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστό πως οι υγιείς συμπεριφορές, και όχι οι περιοριστικές δίαιτες, είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε έναν υγιή τρόπο ζωής, σωματικά αλλά και ψυχικά.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη «νοοτροπία της δίαιτας»;
Ούτως ή άλλως, πολλές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με προγράμματα απίσχνασης και μακροχρόνιας συντήρησης του απολεσθέντος βάρους, έχουν ήδη αποδείξει ότι η δίαιτα «μάλλον» δε δουλεύει. Έχει παρατηρηθεί πως ένα πλάνο δίαιτας, με μοναδικό σκοπό τη μείωση του σωματικού βάρους, δεν είναι αρκετό ώστε κάποιος να μην επανέλθει στο αρχικό του βάρος. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της επαναπρόσληψης βάρους, το οποίο φτάνει το αρχικό και πολλές φορές ακόμα το ξεπερνάει.
Εδώ έρχεται να ακουμπήσει η διαισθητική διατροφή, που πρεσβεύει πως αντί να μετράμε θερμίδες και να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα ως «καλά» και «κακά», καλύτερα να προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την πείνα μας, να σεβαστούμε το σώμα μας και να απορρίψουμε τη «νοοτροπία της δίαιτας».
Άρα, τί είναι η διαισθητική διατροφή και ποιά τα οφέλη της;
Αρχικά, αυτό που ΔΕΝ είναι διαισθητική διατροφή είναι «μία ακόμη δίαιτα» και ένα καινούριο “trend”. Έχει δημιουργηθεί από διαιτολόγους και μερικές από τις αρχές της υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του ‘70, αν και ο όρος εισήχθη το 1995. Αρχικά, η διαισθητική διατροφή βασίστηκε στην πεποίθηση πως οι δίαιτες δεν λειτουργούν και πως μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η προσωπική φροντίδα μπορούν να οδηγήσουν σε έναν υγιή, σωματικά και ψυχικά, τρόπο ζωής.
Η βασική ιδέα της διαισθητικής διατροφής είναι να υπάρξει μια υγιής και γαλήνια σχέση με το σώμα και κυρίως το φαγητό. Η τροφή αναγνωρίζεται ως «καύσιμο για να κινηθώ και να διαπρέψω» και όχι ως «μέσο για να παχύνω ή να αδυνατίσω». Αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης των αναγκών του σώματός σου και την απάντηση στα μηνύματα που αυτό σου στέλνει, με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη σωματική και πνευματική υγεία. Η διαισθητική διατροφή θέλει να σε μάθει να ακούς και να αναγνωρίζεις όσα σου ζητάει το σώμα σου και να του τα δίνεις απλόχερα, με σκέψη την καλύτερη θρέψη και ανάπτυξή του. Καθώς βρίσκεσαι σε αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψεις και θα ενδυναμώσεις τον εαυτό σου ώστε να γίνεις εσύ «ο διαιτολόγος του εαυτού σου». Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να χτίσεις υγιείς συνήθειες για μια ζωή!
Σε ποιές αρχές βασίζεται;
Η διαισθητική διατροφή ακολουθεί δέκα βασικές αρχές:
1.Σεβάσου το σώμα σου
Όλα τα σώματα είναι διαφορετικά! Εάν γινόταν να παρατηρήσεις 100 άτομα που τρέφονταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο - σε ποιότητα και ποσότητα - και ασκούνταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, θα παρατηρούσες 100 διαφορετικά σώματα. Όλα τα σώματα αξίζουν σεβασμό και αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό να αποδεχτείς τα γονίδιά σου. Ακριβώς όπως ένα άτομο με μέγεθος παπουτσιού 41 δεν θα περίμενε να χωρέσει το πόδι του σε ένα παπούτσι νούμερο 36, έτσι είναι μάταιο να προσδοκάς το ίδιο και για τα ρούχα σου.
Σταμάτα να συγκρίνεις το σώμα σου με σώματα άλλων, όπως ποτέ δε σύγκρινες το νούμερο του παπουτσιού σου, και βρες πως μπορείς να το τιμάς και να αναπτύξεις όμορφες συμπεριφορές φροντίδας προς αυτό. Δοκίμασε να το δεις ως ικανό και όμορφο, να το σεβαστείς και να το τιμήσεις για όσα έχει κάνει για σένα, όσα σου προσφέρει και όσα έχει καταφέρει. Η διαφορά θα είναι αισθητή!
2.Συμφιλιώσου με το φαγητό
Δε θα παχύνεις αν φας μία φορά ένα κομμάτι τούρτα, όπως δε θα αδυνατίσεις σε μία μέρα αν φας ένα μόνο φρούτο. Απαλλάξου από την άποψη των «Ναι» και των «Όχι» στη διατροφή σου. Είναι συχνό φαινόμενο η στέρηση να οδηγεί σε ανεξέλεγκτη λαχτάρα. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει αποδείξει πως η καταπίεση των σκέψεων οδηγεί σε μεγαλύτερη επιθυμία σχετικά με αυτό που θέλουμε να καταπιέσουμε. Πιθανώς να σου έχει τύχει και με το φαγητό. Δώσε στο σώμα σου την επιλογή να καταναλώσει τρόφιμα που θεωρούσες «παχυντικά». Βάζοντας τέτοιου είδους τρόφιμα στη διατροφή σου πιθανώς να σε βοηθήσει να κάνεις ειρήνη μαζί τους. Είναι σημαντικό να δώσεις ένα περιθώριο χρόνου στον οργανισμό σου μέχρι να βρεις την ισορροπία σου. Σκοπός είναι να τρως σύμφωνα με τα σήματα πείνας και κορεσμού που σου στέλνει το σώμα σου, αναγνωρίζοντάς τα. Έχοντας στο μυαλό σου ότι θες να προωθήσεις τη θρέψη και την ψυχική σου υγεία, έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τι θα φας και σε τι ποσότητα!
3.Απόρριψε τη «νοοτροπία της δίαιτας» και χρησιμοποίησε άλλες λέξεις για τον όρο «δίαιτα».
Όπως είπαμε και πιο πριν η λέξη δίαιτα είναι από μόνη της στερητική και περιοριστική. Δοκίμασε, αρχικά, να χρησιμοποιήσεις άλλες εκφράσεις αντικαθιστώντας τον περιορισμό αυτό. Δε χρειάζεται να «κάνεις δίαιτα», φάε με βάσει τους στόχους σου!
Μπαίνοντας στη διαδικασία της δίαιτας για να φύγει γρήγορα βάρος, ξεχνάμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, δεν ακούμε και δεν τιμάμε την πείνα μας και συνήθως δεν ευχαριστιόμαστε το φαγητό που τρώμε. Απλά και μόνο η ιδέα του «θέλω να χάσω βάρος» μας στερεί την ελευθερία να φάμε ό,τι πραγματικά θέλουμε με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στέρηση. Πόσες φορές έχεις ακούσει τις φράσεις «σήμερα είναι η τελευταία μέρα πριν τη δίαιτα, θα φάω ό,τι θέλω!» ή «Τώρα που έχασα τα κιλά που ήθελα, θα φάω!»; Τώρα πια ξέρεις το λόγο!
4.Τίμησε την πείνα σου
Το σώμα χρειάζεται επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Δώσ’ του τα απλόχερα! Μια αρχή της διαισθητικής διατροφής είναι να ακούς και να νοιώθεις τα σήματα πείνας και κορεσμού που σου στέλνει το σώμα σου. Χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να εμπιστευτείς το σώμα σου και να ακούς τι έχει να σου πει. Έτσι θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις τη βιολογική πείνα απ’ τη συναισθηματική, ή αλλιώς τη λιγούρα. Απάντησε στα πρώτα σημάδια πείνας και γουργουρητών τροφοδοτώντας το σώμα σου με επαρκή ενέργεια. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή πεινάσεις υπερβολικά, είναι πιθανό να φας ανεξέλεγκτα, αψηφώντας τα σήματα κορεσμού που στέλνει το στομάχι σου. Η πείνα δεν είναι εχθρός, είναι απλά μια βιολογική ένδειξη πως το σώμα χρειάζεται «καύσιμα».
5.Αμφισβήτησε και αντιμετώπισε τις περιοριστικές σκέψεις γύρω από το φαγητό
Απαλλάξου από «δυσλειτουργικά πιστεύω» που έχεις για τα τρόφιμα και το φαγητό και δώσε στον εαυτό σου τη συναισθηματική άδεια να τρώει όλων των ειδών τα φαγητά. Έτσι, μαθαίνεις να αμφισβητείς τη φωνή μέσα στο κεφάλι σου που επιλέγει τι θα φας και σου λέει πόσο καλός είσαι που έφαγες φρούτα και λαχανικά και πόσο κακός που προτίμησες πίτσα ή σοκολάτα. Σκοπός είναι να απομυθοποιηθούν συγκεκριμένες (ή αλλιώς απαγορευμένες) τροφές και να επιλέγονται τρόφιμα που θα προκαλέσουν χαρά και ευχαρίστηση. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και η συνομιλία που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό. Τί λες στον εαυτό σου όταν τρως μακαρόνια ή γλυκά και τί όταν τρως φρούτα; Είναι πραγματικά αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες δε σου κάνουν καλό; Είναι πραγματικά όλα τα γλυκά απαγορευμένα; Σκέψου διαφορετικά! Άκου τι σου λέει το σώμα σου! Και εκφράσου διαφορετικά, πρώτα σε σένα!
6.Απόλαυσε το φαγητό
Έτσι, ερχόμαστε στην 6η αρχή της διαισθητικής διατροφής που σε προτρέπει να χαρείς και να απολαύσεις το φαγητό που τρως, ό,τι και να είναι αυτό! Είναι συχνό φαινόμενο σε όσους βρίσκονται στη διαδικασία να διώξουν λίγο από το βάρος τους, να παραβλέπουν την απόλαυση και την ικανοποίηση στα γεύματά τους καθώς και να αισθάνονται τύψεις, μιας και η «νοοτροπία της δίαιτας» κατακλύζει τις σκέψεις τους. Μπαίνοντας στη διαδικασία της διαισθητικής διατροφής, είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσεις πως χρειάζεσαι όλες τις τροφές, στην απαραίτητη για σένα ποσότητα. Παίξε με υλικά και συνταγές, αναρωτήσου τί πραγματικά χρειάζεσαι και διάλεξε τρόφιμα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, σωματικά αλλά και ψυχικά. Κάνε τη διαδικασία του γεύματος ευχάριστη και διασκεδαστική. Ενδεχομένως να δεις, να νοιώσεις και να διαπιστώσεις πως ικανοποιήσε και με μικρότερες ποσότητες!
7.Νοιώσε και σεβάσου τον κορεσμό σου
Τρώγοντας ενσυνείδητα θα παρατηρήσεις ότι είναι πιο εύκολο να νοιώσεις κορεσμό. Όπως ακριβώς το σώμα στέλνει μηνύματα πείνας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον κορεσμό. Η σύνδεση με το σώμα σου και ο σεβασμός σου προς αυτό, θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία. Απόφυγε να απασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια του γεύματος, πχ να βλέπεις τηλεόραση, να σερφάρεις στο ίντερνετ, ή ακόμα και να κάνεις δουλειές του σπιτιού. Δοκίμασε, επίσης, τα συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του γεύματος ώστε να αναρωτηθείς τί γεύση έχει πλέον το φαγητό σου (Είναι το ίδιο ωραίο και απολαυστικό όσο στην πρώτη μπουκιά;) και ποιό είναι το επίπεδο πείνας σου εκείνη τη στιγμή. Να θυμάσαι ότι σημαντικό είναι να τρως μέχρι να σταματήσεις να πεινάς και όχι μέχρι να χορτάσεις!
8.Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου με ευγένεια και καλοσύνη, χωρίς φαγητό
Αρχικά, να αναγνωρίσουμε πως ο περιορισμός, ενδεχομένως να προκαλέσει απώλεια ελέγχου, που μπορεί να μεταφραστεί σε αλόγιστη ή ακόμα και συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Έχει αποδειχθεί πως η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης συναισθημάτων και δύσκολων καταστάσεων. Αναγνώρισε ποιές φορές επιλέγεις το φαγητό για να καλύψεις κάποιο συναίσθημα και στη συνέχεια δοκίμασε άλλους τρόπους εκτόνωσης, όπως γυμναστική, διαλογισμό, βόλτα, παιχνίδια με το κατοικίδιό σου ή οτιδήποτε άλλο θα σου δημιουργήσει θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. Το φαγητό σπάνια θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη βασική αιτία του δυσάρεστου συναισθήματος, για το λόγο αυτό χρειάζεσαι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
10.Βάλε κίνηση στη ζωή σου, δες / νοιώσε / άκου τη διαφορά
Βρες έναν τρόπο εκγύμνασης με τον οποίο διασκεδάζεις και δες την άσκηση αλλιώς! Σαν μια γιορτή για το σώμα σου και την ευεξία σου και νοιώσε τη διαφορά. Η άσκηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος να κάψεις θερμίδες, αλλά ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου, να συνδεθείς με το σώμα σου και να διασκεδάσεις. Πλέον μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις πολλούς τρόπους άσκησης για να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει - από το να πας γυμναστήριο ή περπάτημα και τρέξιμο, μέχρι να δοκιμάσεις χορό, γιόγκα, ζούμπα, kick-boxing, ομαδικά αθλήματα, κολύμπι ή ακόμα και ασυνήθιστους τρόπους εκγύμνασης, όπως αναρρίχηση, καταδύσεις, γιόγκα στο νερό ή ακόμα και calisthenics.
11.Τίμησε την υγεία σου
Κάνε επιλογές που θα προάγουν την υγεία και την ευεξία σου, σε σωματικό αλλά και ψυχικό επίπεδο. Το φαγητό που τρως και η άσκηση που κάνεις οφείλουν να σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και υγιής, αποκτώντας ευεξία, διάθεση και ενεργητικότητα. Ένα γεύμα με πολλές θερμίδες δε θα χαλάσει όλη τη μέχρι τώρα προσπάθεια. Αυτό που μετράει είναι αυτό που γίνεται συστηματικά!
Ποιά τα οφέλη της διαισθητικής διατροφής;
Τα οφέλη του να ακολουθήσεις αυτή τη νοοτροπία σίτισης είναι πολλά και ακόμα περισσότερα από αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω.
Μπαίνοντας στη διαδικασία να συνδεθείς με το σώμα σου και τις πραγματικές ανάγκες του, θα καταφέρεις να μειώσεις, ή ακόμα και να εξαλείψεις, τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Αναγνωρίζοντας πότε πραγματικά πεινάς και πότε έχεις χορτάσει, το φαγητό θα είναι απλά ένα μέσο θρέψης, χωρίς να χρειάζεται να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη. Μέσα από μελέτες έχει επίσης αποδειχθεί πως όσοι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, την αντίληψή τους για την εικόνα του σώματός τους και τη συνολική ποιότητα ζωής τους, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και αγχώδεις ή διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, τέτοιου είδους διατροφικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα ποσοστά διατήρησης βάρους, αφού είναι πιο εύκολο να συνεχιστούν οι αλλαγές συμπεριφοράς από ό,τι θα ήταν στην περίπτωση ενός αυστηρού προγράμματος δίαιτας.
Είναι λοιπόν κατανοητό πως τέτοιου είδους αλλαγές συμπεριφοράς προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και μια καθημερινότητα ήρεμη και γαλήνια, απαλλαγμένη από το άγχος της ενασχόλησης με θερμίδες, στοχεύοντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Διαισθητική Διατροφή και απώλεια βάρους
Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαισθητικής διατροφής δεν εστιάζει στην απώλεια βάρους, αλλά στο να θεραπεύσεις τη σχέση σου με το φαγητό. Δεν είναι μια ακόμη δίαιτα που θα σε οδηγήσει γρήγορα στο να διώξεις κιλά από το σώμα σου. Η διαισθητική διατροφή στοχεύει στη βελτίωση των διατροφικών συμπεριφορών και συνηθειών με στόχο τη σταθεροποίηση του βάρους, κάτι πιο υγιές από τις συχνές διακυμάνσεις βάρους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η διαισθητική διατροφή συνδέεται με σταθεροποίηση βάρους, συγκρινόμενη με αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, ανοίγοντας δρόμο για την προώθησή της στο πλαίσιο πρόληψης και δημόσιας υγείας. Είναι πολύ πιθανό και συχνό να φεύγει βάρος ακολουθώντας το μοτίβο της διαισθητικής διατροφής, αλλά είναι και αυτό που θα σε μάθει πως το βάρος δεν είναι το μόνο που χρειάζεται να σε απασχολεί, όσον αφορά την υγεία, την ευεξία και την αυτοπεποίθησή σου.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διαισθητική διατροφή (intuitive eating) και στη συνειδητή διατροφή (mindful eating);
Με απλά λόγια, η διαισθητική διατροφή είναι μια μορφή συντονισμού νου, σώματος και τροφής. Η συνειδητή διατροφή (mindful eating) πρεσβεύει την εστίαση του ατόμου στην εμπειρία της διατροφής και της σίτισης, χωρίς καμία κρίση. Η συνειδητή διατροφή σε βοηθάει να γνωρίσεις τις θετικές και θρεπτικές ευκαιρίες που σου δίνονται μέσα από την τροφή και να χρησιμοποιήσεις όλες τις αισθήσεις σου ώστε να τρως το γεύμα σου, ικανοποιώντας εσένα αλλά παράλληλα θρέφοντας και το σώμα σου. Η διαισθητική διατροφή είναι συνυφασμένη με τη συνειδητή διατροφή, καθώς περιλαμβάνει και χρησιμοποιεί στρατηγικές και τεχνικές της.
Εν ολίγοις, η διαισθητική διατροφή είναι μια προσέγγιση που αφορά την υγεία σου και τη σύνδεσή σου με το σώμα σου. Δεν ακολουθεί κανένα στερεότυπο και αντιτίθεται στη «νοοτροπία της δίαιτας». Μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ανακωχή στον πόλεμο που πιθανώς να υπάρχει ανάμεσα σε εσένα, το σώμα σου και το φαγητό. Είναι μια διαδικασία αγάπης και φροντίδας από εσένα για σένα με παραλήπτη το σώμα σου!