640
Διατροφή

Οι τροφές της μακροζωίας

22 Οκτωβρίου 2013
1 λεπτό να διαβαστεί
Οι τροφές της μακροζωίας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το καρδιοπροστατευτικό ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σεαντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι καρδιοπροστατευτικόκαι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συνεισφορά του στην αύξηση της HDL χοληστερόλης («καλής») είναι μεγαλύτερη από εκείνη που επιτυγχάνεται αντίστοιχα με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, το ελαιόλαδο, όπως και οι ελιές, εμφανίζουνπροστατευτική δράση ενάντια στο καρκίνο του μαστού. Εμφανίζει τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η χρήση του να συνίσταται ως η βασική πηγή λίπους στην μεσογειακή διατροφή.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Trichopoulou A, Naska A, Vasilopoulou E (2001), Guidelines for the intake of vegetables and fruit: the Mediterranean approach, International Journal for Vitamin and Nutrition Research 71 3 149 – 53

Hertog MGL, Krombout D, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Fidanza F (1995), Flanovoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the Seven Countries Study, Archives of Internal Medicine 155 381 – 6

Rimm EB, Klatsky A, Grobbee D, Stampfer MJ (1996), Review of moderate alcohol consumption and reduced risk of coronary heart disease: is the effect due to beer, wine, or spirits?, British Medical Journal 312 731 – 6

Mensink RP and Katan MB (1992), Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a meta-analysis of 27 trials, Arteriosclerosis and Thrombosis 12 911 – 9

World Cancer Research Fund (WCRF)/American Institute for Cancer Research (AICR) (1997) Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective Washington, DC WCRF/AICR

Trichopoulou A (1995), Olive oil and breast cancer, Cancer Causes & Control 6 6 475 – 6

Stampfer MJ, Malinow MR, Willett WC, Newcomer LM, Upson B, Ullmann D (1992), A prospective study of plasma homocyst(e)ine and risk of myocardial infarction in US physicians, Journal of the American Medical Association 268 877 – 81

WebMD Health News: "Berries May Slow Memory Decline From Aging," "Mediterranean Diet May Save Brainpower," "Mediterranean Diet Helps Offset Bad Genes."Tourlouki E., Polychronopoulos E., Zeimbekis A. et al., "The "secrets" of the long livers in Mediterranean islands: the MEDIS study," European Journal of Public Health, vol. 20, no. 6, pp. 659–664, 2010

Panagiotakos DB, Chrysohoou C, Siasos G, Zisimos K, Skoumas J, Pitsavos C, Stefanadis C. Sociodemographic and Lifestyle Statistics of Oldest Old People (>80 Years) Living in Ikaria Island: The Ikaria Study. Cardiology Research and PracticeVolume 2011 (2011)

  • Ηλιάνα Ηλιοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ηλιοπούλου Ηλιάνα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην κλινική διαιτολογία. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο δικό της γραφείο στο Περιστέρι παρέχοντας διατροφική υποστήριξη σε υγιείς αλλά και σε ασθενείς, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε διάφορες δράσεις ως συνεργάτης του Mednutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×
×