Διατροφή

Το θρεπτικό «στρουμφόσπιτο» στο πιάτο σου

της Εύας Ανδρέου
05 Φεβρουαρίου 2013
21084 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Το θρεπτικό «στρουμφόσπιτο» στο πιάτο σου

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μανιταρόσουπα θα μπορούσε να συντροφεύσει εσάς και την παρέα σας ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως οι σούπες είναι ένα πολύ γρήγορο, εύκολο και εκλεκτό πιάτο ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βασικό συστατικό για να φτιάξεις μια σούπα είναι η «έμπνευση».

Αν και συνήθως οι σούπες παρηγορούν το στομάχι μας για λίγες μόνο ώρες, η μανιταρόσουπα θα σας κρατήσει για περισσότερες ώρες χορτάτους πόσο μάλλον με την προσθήκη της τριμμένης παρμεζάνας. Αποτελεί πολύ θρεπτική επιλογή καθώς όλα τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά παραμένουν στο υγρό στοιχείο του πιάτου μας. Oι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο, για παράδειγμα, είναι υδατοδιαλυτά και πολλές φορές μεγάλο μέρος τους χάνεται κατά το μαγείρεμα με το ψήσιμο, το τηγάνισμα κλπ.

Όπως όλες οι σούπες έτσι και αυτή αποτελείται από 70-80% νερό. Αυτό την καθιστά χαμηλή σε θερμίδες και συγχρόνως πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης

Η μανιταρόσουπα με παρμεζάνα είναι θρεπτική και εύκολη, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και παράλληλα, φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που ως γνωστόν, αυξάνουν τη χοληστερόλη η οποία σχετίζεται θετικά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Επίσης, οι σούπες μας χορταίνουν εύκολα και γενικότερα είναι εύληπτες ακόμη και από ασθενείς ή μικρά παιδιά.

Ποια είναι η διατροφική αξία της μανιταρόσουπας;

Φυτικές ίνες

Μια μερίδα μανιταρόσουπα είναι σχετικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και, όπως αναφέρθηκε, περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, λόγω των μανιταριών. Οι φυτικές ίνες είναι ένα σύνθετο μείγμα υδατανθράκων, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και συγχρόνως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, καθυστερώντας την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζουν την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός σημαντικό στον έλεγχο του βάρους αλλά και στα διαβητικά άτομα. Τέλος, σύμφωνα με μελέτες, αναγνωρίστηκε ο ρόλος τους στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και διαφόρων ειδών καρκίνου.

Πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας

Τα μανιτάρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης και ο ζωμός κοτόπουλου. Η συνταγή προσφέρει και μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος, που κατέχει εξέχοντα ρόλο στην αντιγραφή του DNA, στη σύνθεση του RNA και στην αιμοποιήση. Θεωρείται προληπτικό ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης στα νεογέννητα και συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, βλέπουμε υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β1, η οποία δρα σαν συνένζυμο στον μεταβολισμό υδατανθράκων και στην μετατροπή της γλυκόζης σε λίπη.

Ασβέστιο και φώσφορο

Το ασβέστιο και ο φώσφορος που περιέχονται, συμβάλλουν στην υγεία των οστών, στην ενεργοποίηση ενζύμων, στην πήξη του αίματος, στην ομαλή λειτουργία του Κ.Ν.Σ. και στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών όπως επίσης και το μαγγάνιο, συν το γεγονός ότι συντελεί και στην δράση της ινσουλίνης.

Ψευδάργυρο και μαγνήσιο

Παράλληλα συναντάμε ψευδάργυρο και μαγνήσιο, τα οποία κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ενζυμική λειτουργία, στην παραγωγή ενέργειας, στην αναερόβια καύση της γλυκόζης και στους μηχανισμούς σύνθεσης πρωτεΐνης καθώς, και ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, που είναι γνωστός για το ρόλο του στη μεταφορά οξυγόνου προς τους ιστούς.

Χρήσιμη συμβουλή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ώστε να αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχουν οι έτοιμοι ζωμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, μια πιο light έκδοση χωρίς κορεσμένα λιπαρά θα ήταν η χρήση φυτικής μαργαρίνης αντί βουτύρου.

Υλικά

  • 500 γραμ. φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
  • 3 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 2 κουτ της σούπας κορν φλάουρ
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
  2. Βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
  3. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον ζωμό.
  4. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το γάλα και το ρίχνετε στην σούπα, χαμηλώνετε την ένταση και αφήνετε στην φωτιά για 2-3 λεπτά.
  5. Σερβίρετε την σούπα, και βάζετε σε κάθε πιάτο λίγη τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι.
Εύα Ανδρέου
Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος