Παχυσαρκία

Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

03 Αυγούστου 2012
20550 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι καθοριστικός.


Εφαρμογή: Υπολόγισε εαν το βάρος σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια[APP]


Τι διατροφικές αλλαγές προτείνονται;

Η πρόληψη της παχυσαρκίας έχει κοινή προσέγγιση για μικρούς και μεγάλους. Συστήνεται ενθάρρυνση για φυσική δραστηριότητα και μείωση χρόνου καθιστικών δραστηριοτήτων, τακτικό ζύγισμα, ενώ διατροφικά προτείνεται:

  • Κατανάλωση τροφών μειωμένης ενεργειακής πυκνότητας (ολικής άλεσης σιτηρά, φρούτα και λαχανικά) 
  • Μείωση της κατανάλωσης τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (τροφές που περιέχουν λιπαρά, γλυκές τροφές, γλυκά ροφήματα, fast food) 

Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία;

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενός παιδιού, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τους παράγοντες που βρίσκονται "πίσω" από το πρόβλημα του βάρους. Η επιβολή μιας υγιεινής διατροφής δεν θα έχει αποτελέσματα, αντιθέτως, η αναζήτηση λύσεων σε προβληματικές διατροφικές συνήθειες θα επιφέρει βελτίωση.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο νωρίς, κατά προτίμηση "πριν ακόμα ξεκινήσει". Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Η θεραπεία της παχυσαρκίας ενός παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη, διότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Από οιους παράγοντες εξαρτάται;

Ο βασικότερος είναι ότι το επιπλέον βάρος του παιδιού είναι αποτέλεσμα της διαφοράς ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωσή τους (ισοζύγιο ενέργειας). Άμεση επιρροή ασκεί το κοντινό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή η οικογένεια του και οι γαστρονομικές της συνήθειες, το σχολείο, το κυλικείο και οι συμμαθητές/ φίλοι.

Ποιες είναι οι σωστές τεχνικές;

Ο ρόλος της οικογένειας στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών, είναι καθοριστικός και τα παιδιά επηρεάζονται από διάφορες πρακτικές όπως: 

  • προσπάθεια εξοικείωσης του παιδιού με νέα τρόφιμα  
  • οικογενειακά γεύματα
  • διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών (μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα, λαχανικά)  
  • μίμηση από το παιδί των ατόμων που λειτουργούν ως πρότυπα γι' αυτό (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές, φίλοι)

... οι λανθασμένες;

Συχνά, οι γονείς χρησιμοποιούν λανθασμένες πρακτικές, όπως αυστηρός περιορισμός, συχνή επιβράβευση με άλλο τρόφιμο, υπερβολική πίεση για κατανάλωση, που μάλλον οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα: 

  • διάκριση των τροφίμων σε καλά και κακά
  • μείωση κατανάλωσης τροφίμων για τα οποία ασκήθηκε πίεση  
  • υπερκατανάλωση τροφίμων που οι γονείς χρησιμοποιούν ως δώρα (συνήθως γλυκά)  
  • ανάπτυξη μη υγιούς σχέση με το φαγητό

Η αναζήτηση λύσεων για βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς, για ένταξη φυσικής δραστηριότητας, για ενθάρρυνση στη μείωση καθιστικών δραστηριοτήτων και για την εξασφάλιση ενός ασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον, θα επιφέρουν βελτίωση στο βάρος του παιδιού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Franck Senninger. L' enfant obese. Le faire maigrir en douceur. Guide (broche). France, Jouvence 2005.

Dr Rachel Pryke. Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ε. Μαγκλάρα- Κατσιλάμπρου, Α. Τσαρούχη. Παιδική Παχυσαρκία. Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Αθήνα, ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις 2009

Ζαμπέλας Α., ed. Διατροφή στα στάδια της ζωής. Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα, 2003.

http://www.sign.ac.uk/pdf/sign115.pdf (Management of Obesity. A national clinical guideline)

Snethen JA, Broome ME, Cashin SE. Effective weight loss for children: a meta-analysis of intervention studies. J Pediatr Nurs. 2006 Feb;21(1):45-46

www.iad.gr (Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Ένας μικρός οδηγός για γονείς και υπευθύνους φροντίδας παιδιών, Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ). 2010

www.iad.gr (Πορίσματα Πανελλαδικής Έρευνας Διατροφικών Συνηθειών Παιδιών & Εφήβων, Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ), Κάνουν δίαιτα τα παιδιά μας;). 2007

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.