Συστάσεις Διατροφής

Το «τελικό» για το Champions League !!!

23 Μαΐου 2007
9987 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το «τελικό» για το Champions League !!!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μεγάλο ευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός έφθασε στην Αθήνα. Το παιχνίδι, με πολλούς ποδοσφαιρόφίλους, μικρούς και μεγάλους, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι από εμάς, αφού δεν θα είμαστε στο γήπεδο, θα στηθούμε μπροστά στις τηλεοράσεις είτε του σπιτιού μας, είτε στις καφετέριες για να παρακολουθήσουμε τον αγώνα. Είναι μία καλή ευκαιρία να συναντήσουμε τους φίλους μας, να φάμε και να πίνουμε. Ως γνωστόν, οι νοικοκυρές θα μπούνε στην κουζίνα από νωρίς για να προετοιμάσουν κάποια φαγητά για τους καλεσμένους, αλλά αρκετοί από εμάς μάλλον θα παραγγείλουμε απ’ έξω.

Κάποιες προτάσεις για σωστές επιλογές όσον αφορά την προετοιμασία κάποιων φαγητών ή κάποιες άλλες προτάσεις στο τι να παραγγείλουμε, με σκοπό να μη φορτώσουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον βλαβερές θερμίδες.

Αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση μεταξύ των γευμάτων ενός ποδοσφαιρόφιλου που δεν προσέχει την διατροφή του και ενός που την προσέχει. Όταν για βραδινό καταναλώνεται «γίγας» γεύμα (3020 Kcal) αντί για κανονικό γεύμα, περίπου 700 θερμίδων, παρατηρούμε ότι το συγκκριμένο άτομο πάσχει από διαταραχή στη συμπεριφορά του προς το φαγητό.

1 πίτσα special μεσαίου μεγέθους (8 κομμάτια) 2560Kcal
4 κουτάκια μπύρα 460 Kcal
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ 3020Kcal

½ σπιτική πίτσα 760 Kcal
2-3 σόδες 0 Kcal
1 φρουτοσαλάτα 180 Kcal
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ 940 Kcal


Όταν ένα άτομο έχει την ανάγκη να καταναλώσει ένα τέτοιο «γίγας» γεύμα σημαίνει ότι συχνά το κάνει αυτό και κατά πάσα πιθανόν είναι παχύσαρκος ή έχει αυξημένα λιπίδια στο σώμα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταναλώνουν τέτοια γεύματα «1 έως 5 φορές το χρόνο». Για την πρόληψη της παχυσαρκίας θα έπρεπε να εκπαιδευτούμε και να τρώμε σωστά σε οποιοδήποτε κοινωνικό γεγονός είτε είναι αγώνες, ημερολογιακές γιορτές, γάμους, κλπ. και να μη δικαιολογούμαστε λέγοντας ότι « 1 φορά το χρόνο είναι οι αγώνες». Οι συνέπειες στην υγεία του ατόμου που καταναλώνει «μεγάλα» γεύματα είναι σοβαρές και αφορούν κυρίως στην αύξηση των λιπιδίων του αίματος και εναπόθεση λίπους στο σώμα και άλλων πιθανών νοσημάτων.