Συστάσεις Διατροφής

Έξυπνο πρωινό που μας δίνει ενέργεια

11 Δεκεμβρίου 2015
37761 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έξυπνο πρωινό που μας δίνει ενέργεια

Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Υγεία πάνω από όλα» της Φωτεινής Γεωργίου, στον αντ1, όπου συζητήσαμε για το έξυπνο πρωινό. Οι περισσότεροι από εμάς δεν προλαβαίνουμε να φάμε πρωινό ή στην καλύτερη περίπτωση το τρώμε στο πόδι! Επειδή οι καθημερινοί ρυθμοί είναι γρήγοροι και η παράλειψη του πρωινού συχνά αναπόφευκτη, παρουσιάσαμε «έξυπνους τρόπους» ώστε να τρώμε πρωινό... στο δρόμο. Τοστ, μπάρες δημητριακών, παστέλι, φρούτα είναι επιλογές που εύκολα θα συναντήσει κάποιος καθοδόν για τη δουλειά του. Μάλιστα, ζωντανά, στο στούντιο ετοιμάσαμε ένα χορταστικό και εξαιρετικά θρεπτικό smoothie με κεφίρ, μπανάνα, αμύγδαλα, σταφίδες και κανέλλα, που μεταφέρεται εύκολα από το σπίτι μέσα σε ένα σέικερ. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στην κ. Γεωργίου, ακόμα και στους τεχνικούς του συνεργείου, πόσο νόστιμο ήταν το smoothie παρόλο που στο άκουσμα της λέξης ξινόγαλο, αρχικά δυσφόρησαν!

Συζητήσαμε ακόμα τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό μας και πόσο σημαντικό είναι για τη διατήρηση του βάρους μας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκα στα συμπεράσματα τελευταίων μελετών που τονίζουν ότι το πρωί πράγματι θα πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες, όπως εύστοχα αναφέρει η λαϊκή ρήση, και όσο περνάει η μέρα η θερμιδική μας πρόσληψη θα πρέπει να μειώνεται, καθότι φαίνεται ότι έτσι ρυθμίζεται καλύτερα το βιολογικά μας ρολόι. Για να γίνει κατανοητό «στήσαμε» τρία κουτιά διαφορετικών μεγεθών –που προσομοίαζαν στα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, το ένα πάνω στο άλλο, επιτυγχάνοντας καλύτερη ισορροπία όταν στη βάση ήταν το μεγάλο κουτί-πρωινό, στη μέση το μέτριο κουτί-μεσημεριανό και στην κορυφή το μικρό κουτί- βραδινό.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης πρωινού με παραμέτρους υγείας όπως για παράδειγμα τη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Για τους μικρούς μας φίλους έγινε ιδιαίτερη μνεία, τονίζοντας ότι όταν οι μαθητές δεν τρώνε πρωινό δεν αποδίδουν πολύ καλά στο σχολείο.

Εκπομπή: Υγεία πάνω από όλα Δημοσιογράφος: Φωτεινή Γεωργίου Κανάλι: ΑΝΤ1

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».