Lifestyle

Δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα; Αξιοποιήστε το Σαββατοκύριακο!

24 Φεβρουαρίου 2017
16350 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
oikogeneia pou mageireyei se kouzina

Photo source: www.bigstockphoto.com

Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε πει «Δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω μες στην εβδομάδα» ή «Δεν προλαβαίνω να φτιάξω σαλάτα»; Σκεφτείτε πόσες φορές αυτή σας η δήλωση σάς οδήγησε να παραγγείλετε κάτι απέξω ή να φάτε κάποιο πρόχειρο γεύμα.

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση σπιτικών γευμάτων;

Η προετοιμασία σπιτικών γευμάτων έχει φανεί ότι μπορεί να σας οδηγήσει στο να καταναλώσετε υγιεινότερα γεύματα (χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα), να εξοικονομήσετε χρήματα, ακόμη και να ενδυναμώσετε τους δεσμούς σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στην εβδομάδα να κάνετε πιο θρεπτικές και υγιεινές επιλογές, καθώς η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να αυξήσει τη διάθεση και την απόδοσή σας στις καθημερινές σας εργασίες.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια οι μελέτες δείχνουν ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν καταναλώνουν σπιτικά γεύματα. Έχει φανεί ότι τα άτομα που δε μαγειρεύουν σε τακτική βάση τείνουν να αγοράζουν τρόφιμα υψηλότερης περιεκτικότητας σε θερμίδες, λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, να τσιμπολογούν και γενικά είναι λιγότερο ικανοποιημένα από την ποιότητα της διατροφής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό τους βάρος και συνεπώς και ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιοι λόγοι μπορεί να σας εμποδίζουν να μαγειρεύετε στο σπίτι;

Τα συνηθέστερα εμπόδια στην προετοιμασία σπιτικών γευμάτων μπορεί να είναι η έλλειψη χρόνου, η πεποίθηση ότι η μαγειρική απαιτεί πολύ χρόνο και προετοιμασία ή η έλλειψη οργάνωσης όταν κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας ή όταν σχεδιάζετε τα γεύματα της εβδομάδας. Από την άλλη, σε κάποιους από εσάς μπορεί να μην αρέσει τόσο η μαγειρική ή να δυσκολεύεστε να ετοιμάσετε γεύματα για λίγα άτομα.

Απαντώντας σε αυτό το quiz θα δείτε πώς μπορείτε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο και προσπάθεια, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να ετοιμάσετε σπιτικά γεύματα που θα τα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mayo Clinic, Cook at home this week. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/cook-at-home-this-week/art-20269951.

Mayo Clinic, Healthy cooking. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/healthy-cooking/art-20046468?pg=1.

Mayo Clinic, Healthy food can be convenient, too. http://diet.mayoclinic.org/diet/eat/healthy-food-can-be-convenient?xid=nl_MayoClinicDiet_20161107.

Smith, LP., Ng, SW., and Popkin, BM. Trends in US home food preparation and consumption: analysis of national nutrition surveys and time use studies from 1965–1966 to 2007–2008. Nutr J. 2013; 12: 45.

Wolfson, JA., Bleich, SN., Is cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutr. 2015 Jun;18(8):1397-406. doi: 10.1017/S1368980014001943. Epub 2014 Nov 17.

Jones, SA, et al., Perceived motivators to home food preparation: focus group findings. J Acad Nutr Diet. 2014 Oct;114(10):1552-6. doi: 10.1016/j.jand.2014.05.003. Epub 2014 Jun 25.

Crawford, D., et al., Which food-related behaviours are associated with healthier intakes of fruits and vegetables among women? Public Health Nutr. 2007 Mar;10(3):256-65.

Hammer, M., 3 Food Hacks This Registered Dietitian Uses To Eat Healthy All Week. http://www.mindbodygreen.com/0-27727/3-food-hacks-this-registered-dietitian-uses-to-eat-healthy-all-week.html

Symington, A., Cook Sunday for the Whole Week in 6 Easy Steps. http://www.cleaneatingmag.com/slideshow/cook-sunday-for-the-whole-week-in-6-easy-steps/

Orlov, A., 12 Brilliant Meal Prep Ideas to Free Up Your Time. http://dailyburn.com/life/health/meal-prep-ideas-healthy-eating/

Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα.