Παχυσαρκία

Aρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και μείωση της παχυσαρκίας

της Δήμητρας Μελαδάκη
16 Σεπτεμβρίου 2017
50208 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
isozygio energeias

Αν ένας από τους στόχους σας είναι η απώλεια βάρους, είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε πώς αυτή επιτυγχάνεται

Τα πάντα είναι θέμα ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ δύο ενεργειών, της ενέργειας που μπαίνει στο σώμα μας (φαγητό και ποτό) και της ενέργειας που βγαίνει από αυτό (βασικός μεταβολισμός και φυσική δραστηριότητα). Όταν αυτές οι δύο ενέργειες είναι ίσες, όση δηλαδή ενέργεια μπαίνει στο σώμα μας τόση βγαίνει από αυτό, τότε έχουμε διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Όταν “τρώμε” περισσότερη ενέργεια από ότι “καίμε”, τότε το σώμα μας αποθηκεύει αυτή την ενέργεια με τη μορφή λίπους και το βάρος μας αυξάνεται. Αν όμως η ενέργεια που τρώμε είναι μικρότερη από αυτή που καίμε, τότε επιτυγχάνουμε το πολυπόθητο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, με το σώμα μας να καίει λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.


Κατεβάστε Δωρεάν το Tool: Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις! [PDF]


Πώς λοιπόν επιτυγχάνεται αυτό;

Το ένα σκέλος είναι η μείωση της ενέργειας που μπαίνει στο σώμα μας, δηλαδή η ενέργεια που προέρχεται από το φαγητό και το ποτό. Τρώτε λιγότερο λοιπόν, μειώνοντας τη μερίδα, κάνοντας καλές επιλογές τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, κάντε μικρά και συχνά γεύματα για να έχετε καλύτερο έλεγχο της όρεξης, μην ξεχνάτε το πρωινό και μειώστε το γρήγορο φαγητό και τα γλυκά, καθώς περιέχουν τις περισσότερες φορές αρκετές θερμίδες. Θυμηθείτε ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη λύση.

Το άλλο σκέλος είναι η άσκηση. Τον βασικό μας μεταβολισμό δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, εκτός κι αν αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Η ενέργεια που καταναλώνουμε όμως μέσω της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξηθεί. Φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο η οργανωμένη άσκηση, φυσική δραστηριότητα είναι οτιδήποτε περιλαμβάνει κίνηση μέσα στη μέρα μας. Το καθάρισμα του σπιτιού, η κηπουρική και φυσικά οποιαδήποτε ευκαιρία για περπάτημα μπορούν να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα.

Υπάρχουν εργαλεία που συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή;

Ένας εύκολος τρόπος να μετρήσετε το περπάτημα αυτό είναι η χρήση βηματομετρητών. Οι βηματομετρητές είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που “φοριούνται” και μετρούν τα βήματα που κάνει κάποιος καθημερινά, χρησιμοποιώντας τις κινήσεις των γοφών. Στόχος για καλή υγεία είναι τα 10000 βήματα ημερησίως, ενώ για απώλεια βάρους τα 12500. Αγοράστε μία συσκευή και δείτε πόσα βήματα κάνετε καθημερινά και προσπαθήστε να τα αυξήσετε με μικρές αλλαγές, όπως μια λίγο μεγαλύτερη βόλτα με τον σκύλο, η αποφυγή της χρήσης αυτοκινήτου για μικρές μετακινήσεις και το περπάτημα για διασκέδαση.

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για το θερμιδικό ισοζύγιο στα social media.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.