Παχυσαρκία

Παχυσαρκία- Η σχέση της με το μέγεθος της μερίδας

15 Αυγούστου 2017
24033 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paxysarkia i sxesi tis me to megethos tis meridas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία είναι πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων παραγόντων, γονιδιακών και περιβαλλοντικών, είναι σαφές ότι το πόσο τρώμε επηρεάζει σημαντικά το πόσο ζυγίζουμε – και επειδή ζούμε σε μια εποχή με xtra large μερίδες, ζυγίζουμε παραπάνω.

Πώς αλλάζει το μέγεθος της μερίδας με τα χρόνια;

Το μέγεθος των μερίδων μας, που διαχρονικά έχει αλλάξει, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι ο πλανήτης μας, παχαίνει! Οι μεγαλύτερες και πιο συμφέρουσες οικονομικά συσκευασίες, οι μερίδες στα εστιατόρια που έχουν μεγαλώσει, τα πιάτα μας που έχουν γίνει xlarge, οι κρυφές θερμίδες στα ροφήματα μας βομβαρδίζουν με θερμίδες, χωρίς μάλιστα να το πάρουμε είδηση. Οι μεγάλες μερίδες μας φαίνονται κανονικές και οι συνιστώμενες... μικρές, είτε αφορούν το πρωινό γεύμα, είτε τα υπόλοιπα της ημέρας, είτε ακόμη τα ενδιάμεσα σνακ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ποσότητα του φαγητού που τρώμε έχει διπλασιαστεί -και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πενταπλασιαστεί- με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Εάν, λοιπόν, είμαστε καλοφαγάδες και μας αρέσει να αδειάζουμε το πιάτο μας δεν θα πρέπει να απορούμε αν μέσα σε ένα χρόνο δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται δέκα ολόκληρα κιλά προς τα δεξιά.

Πράγματι οι Έλληνες είμαστε καλοφαγάδες

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η έρευνα που πραγματοποίησε το portal διατροφής medNutrition δημοσιεύοντας -μεταξύ άλλων- για πρώτη φορά ότι όχι μόνο δε γνωρίζουμε ποια μερίδα μας αναλογεί αλλά συνηθίζουμε να τρώμε 2 και τρεις φορές περισσότερο, έχουμε μάθει να αδειάζουμε το πιάτο μας -είτε αυτό είναι μικρό είτε μεγάλο- και θεωρούμε την μπουκιά μας, δύναμή μας.

Στοιχεία έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2010 έως και τον Αύγουστο του 2011 σε τυχαίο δείγμα. Συνολικά 1.078 εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις πεποιθήσεις τους για τις συνιστώμενες μερίδες αλλά και τις διατροφικές τους συμπεριφορές. Δείτε στο infographic που ακολουθεί αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας!

paxysarkia i sxesi tis me to megethos tis meridas infographic

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».