Διατροφή

Τι εστί μαύρο κοτόπουλο;

της Βικτωρίας Κονά
05 Ιανουαρίου 2015
58287 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι εστί μαύρο κοτόπουλο;

Είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζεις καν για την ύπαρξή του! Τα μαύρα κοτόπουλα είναι όμως ένα πραγματικό είδος οικόσιτων ζώων, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Είναι αντίστοιχα με τα λευκά κοτόπουλα, που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε στη χώρα μας, έχουν όμως σημαντικές διαφορές τόσο εμφανισιακά όσο -καθώς φαίνεται- και διατροφικά.

Τι εννοούμε μαύρο κοτόπουλο;

Το είδος τους ονομάζεται Silkie, λόγω του πολύ απαλού τους-σαν μετάξι-τριχώματος. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα τους δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα και στα πούπουλα αλλά και σε όλα τα εσωτερικά όργανα, το κρέας, το ράμφος και τα οστά!

Αυτό το πολύ σπάνιο είδος έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών μελετών ως προς τους γενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτούς τους φαινότυπους. Από αυτές τις μελέτες έχει φανεί μέχρι σήμερα, ότι αυτός ο χρωματισμός οφείλεται κυρίως σε μια πολύπλοκη μοριακή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην πρωτεϊνική υπερέκφραση του γονιδίου ενδοθηλίνη 3, το οποίο προωθεί την αύξηση των χρωστικών κυττάρων που εκκρίνουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα στο σώμα και τους διάφορους ιστούς. Αυτή η γενετική κατάσταση ονομάζεται ινομελάνωση (Fibromelanosis) και θεωρείται μετάλλαξη.

Διατροφική αξία του μαύρου κοτόπουλου

Η θρεπτική του αξία είναι περίπου ίδια με του λευκού κοτόπουλου. Το κρέας του παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ωστόσο είναι χαμηλότερο σε λίπος. Πολύς κόσμος, ιδιαίτερα στις Ανατολικές χώρες, από όπου προέρχεται, έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θεραπευτικές και ιδιαίτερα θρεπτικές ιδιότητες, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επαληθεύεται επιστημονικά.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που το αναδεικνύουν σε μία από τις καλύτερες πηγές καρνοσίνης, ενός πολύτιμου διπεπτιδίου που αποτελείται από τα αμινοξέα β-αλανίνη και ιστιδίνη. Η καρνοσίνη προάγει την ανάπλαση και την ανάπτυξη των μυών, ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η μείωση των ελεύθερων ριζών και η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών.

Λόγω της σπανιότητάς του είναι πολύ ακριβό και δυσεύρετο. Στις Ανατολικές χώρες ωστόσο, χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές και σε πολλά εστιατόρια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Peter J. Quinn, Alexander A. Boldyrev, Vitaly E. Formazuyk, Carnosine: Its properties, functions and potential therapeutic applications, Molecular Aspects of Medicine, Volume 13, Issue 5, 1992, Pages 379-444

Yinggang Tian, Mingyong Xie, Weiya Wang, Hongjing Wu, Zhihong Fu, Lin Lin, Determination of carnosine in Black-Bone Silky Fowl (Gallus gallus domesticus Brisson) and common chicken by HPLC, European Food Research and Technology, November 2007, Volume 226, Issue 1-2, pp 311-314

Uppsala University, Genetic study of black chickens shed light on mechanisms causing rapid evolution in domestic animals, Published 2011-12-22

  • Βικτωρία Κονά
    Βικτωρία Κονά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

    Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια των προπτυχιακών της σπουδών διετέλεσε την πρακτική της άσκηση σε πολλά Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας όπως το ΓΝΑ Γ. Γεννηματά και το ΓΝΑ Αττικόν. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.