Καρδιαγγειακά

Έχουν υψηλή χοληστερόλη και οι δύο μου γονείς. Κινδυνεύω κι εγώ; Τι πρέπει να προσέχω;

της Κατερίνας Παγκράτη
26 Σεπτεμβρίου 2011
11727 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
oikogenia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν και οι δύο γονείς έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα και το παιδί να εμφανίσει χοληστερόλη κατά την διάρκεια της ζωής του ή ακόμα και από την γέννησή του. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, όπως ονομάζεται, είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα παγκοσμίως. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, καθώς προκαλεί πρώιμη αθηρωματική και καρδιαγγειακή νόσο. Στην Ελλάδα, γεννιούνται κάθε χρόνο 400 παιδιά με τη νόσο, με κίνδυνο να εμφανίσουν πρώιμα καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα, εάν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως.


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Διαιτητική αντιμετώπιση για μείωση χοληστερόλης

Η διαιτητική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική στη μείωση της χοληστερόλης. Η διατροφή πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (ολικής άλεσης κατά προτίμηση), μη επεξεργασμένα δημητριακά, ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, άπαχο κρέας, ακόρεστα λίπη, όσπρια, λαχανικά, φρούτα (όχι πολλούς χυμούς), ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λιπαρά και να γίνεται μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλό να έχουν χαμηλά λιπαρά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο), το αλάτι και η ζάχαρη. Μια ακόμα αλλαγή που μπορεί να κάνει κανείς στη διατροφή του, είναι να εντάξει τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα στην καθημερινότητά του.

Υπάρχει στο εμπόριο μια ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως μαργαρίνες, γάλα, γιαούρτι, ρόφημα γιαουρτιού, τα οποία σύμφωνα με ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, οδηγούν στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης μέχρι και 15%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Κατερίνα Παγκράτη
Κατερίνα Παγκράτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος