Ψυχολογία

Κατάθλιψη, τα προϊόντα ζύμωσης μπορούν να την περιορίσουν σύμφωνα με νέα έρευνα

05 Φεβρουαρίου 2024
20118 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
katathlipsi ta proionta zymosis boroyn na tin periorisoun symfona me nea erevna

Photo source: www.PhotoCamva.com

Ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κατάθλιψη και το άγχος.

Περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων, ζουν μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Συλλογικά αποκαλούμενοι μικροβίωμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι κρίσιμοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανισορροπία των μικροβίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι το βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus βοήθησε στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες. Χρησιμοποιώντας τα βακτήρια, οι ερευνητές θα μπορούσαν ακόμη και να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου.

Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συλλογή βακτηρίων γνωστών ως Altered Schaedler Flora, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών Lactobacillus και έξι άλλων βακτηριακών στελεχών. Οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια με και χωρίς Lactobacillus, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά. Ενώ είναι μια τυπική μέθοδος μελέτης η χρήση αντιβιοτικών για τη διακοπή της μικροχλωρίδας και τον αποικισμό της με τα βακτήρια που μας ενδιαφέρουν, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια Lactobacilli διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη-γ που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, λένε οι συγγραφείς. Για παράδειγμα, η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένα προβιοτικά συμπληρώματα που θα βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα Lactobacillus τους.

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

Απαιτούνται μεγάλες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους προτού τα προβιοτικά Lactobacillus μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, η διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη γαστρεντερικών καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η ατοπία. Το τι μικροβίωμα έχει ένα άτομο εξαρτάται από τα οικογενειακά γονίδια, το περιβάλλον και τη χρήση φαρμάκων. Το φαγητό που τρώνε είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του εντέρου.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας συνιστά την κατανάλωση 30 φυτικών τροφών την εβδομάδα, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή οι κράμπες στο στομάχι μπορεί να είναι σημάδια της ανισορροπίας του μικροβιώματος, αλλά πολλοί άνθρωποι με ανθυγιεινό έντερο δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

Ενώ τα προβιοτικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

behavioral stress

Oρισμένα τρόφιμα είναι φυσικές πηγές προβιοτικών:

  • Γιαούρτι και κεφίρ
  • Λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο)
  • Tempeh (προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση)
  • Kimchi (ένα πικάντικο πιάτο που παρασκευάζεται κυρίως από ζυμωμένο λάχανο)
  • Kombucha (μαύρο ή πράσινο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση)
  • Τουρσιά

Μια ολιστική - εναλλακτική διατροφή που προάγει την υγεία είναι το κλειδί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και την πρόληψη ασθενειών.

Τι να κρατήσετε

Η μελέτη δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας με Lactobacillus. Ωστόσο, τα προβιοτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, συζητήστε τα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Latif A, Shehzad A, Niazi S, Zahid A, Ashraf W, Iqbal MW, Rehman A, Riaz T, Aadil RM, Khan IM, Özogul F, Rocha JM, Esatbeyoglu T and Korma SA (2023) Probiotics: mechanism of action, health benefits and their application in food industries. Front. Microbiol. 14:1216674

Andrea R. Merchak, Samuel Wachamo, Lucille C. Brown, Alisha Thakur, Brett Moreau, Ryan M. Brown, Courtney R. Rivet-Noor, Tula Raghavan, Alban Gaultier. (2024) Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience. Brain, Behavior, and Immunity, 115: 458-469.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.