Οικογένεια

Πόσα κιλά πήρατε στην εγκυμοσύνη σας;

22 Ιουλίου 2015
59478 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πόσα κιλά πήρατε στην εγκυμοσύνη σας;

Ειρήνη Κοντοπίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ακολούθησα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας, ώστε να προσλαμβάνω όλα τα απαραίτητα στοιχεία για εμένα και το έμβρυο.

Παρ’όλα αυτά, επέτρεψα στον εαυτό μου και κάποιες γλυκές παρασπονδίες. Έτσι, πήρα 15 κιλά μέχρι την 41η εβδομάδα, που γέννησα ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 4.200 κιλών.

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Έχω γεννήσει 3 παιδάκια και γεγονός είναι ότι στην κάθε εγκυμοσύνη έπαιρνα 14 kg. Το βάρος μου πριν από κάθε εγκυμοσύνη ήταν εντός φυσιολογικών ορίων και γι’ αυτό δεν δυσκολεύτηκα να χάσω το επιπλέον βάρος μετά από κάθε εγκυμοσύνη. Οι συστάσεις για την αύξηση βάρους της κάθε εγκύου διαφέρουν και εστιάζουν στον δείκτη μάζας (BMI).


Εφαρμογή: Υπολόγισε εαν το βάρος σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια; [APP]


Ο Δείκτης αυτός υπολογίζεται αν διαιρέσετε το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα, δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2

Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη (kg/m2) Συνιστώμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη (kg)
18,5-24,9 -Φυσιολογικό βάρος 11,5-16 
<18 -Ελλιποβαρής 2,5-18 
25-29,9 -Υπέρβαρη  7-11,5 
>30 -Παχύσαρκη μέχρι 7
Πολλαπλή κύηση 16-23

Συστήνω να προσέχετε την διατροφή σας αυτήν την όμορφη περίοδο της ζωής σας, σας τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας. Το επιπλέον βάρος από το επιτρεπόμενο, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην κύηση, αλλά και κατά τον τοκετό.

Από την άλλη, οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους με βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό τους ή παίρνουν πολύ λιγότερα κιλά από τα συνιστώμενα, έχουν πολλές πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα μωρά.

Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Στην εγκυμοσύνη πήρα 12 κιλά και ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, εάν δεν ήμουν διαιτολόγος, θα έπαιρνα κι άλλα! Το πρώτο τρίμηνο –που δεν δικαιολογείται καμία αύξηση βάρους, πείναγα ασταμάτητα! Γι’ αυτό και θαυμάζω τις έγκυες που συνεργάζομαι μαζί τους και προσέχουν ευλαβικά.

Η θεωρία διαφέρει από την πράξη και παρόλο που είναι πολύ σημαντική η αύξηση βάρους να μην υπερβαίνει τα όρια, από τότε έριξα νερό στο κρασί μου! Στον θηλασμό δε, και μάλιστα κόντρα στη γενική πεποίθηση ότι ευνοεί την απώλεια βάρους… έβαλα κιλά!

Νικολέτα Ντορζή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD

Στην εγκυμοσύνη μου τρεφόμουν σωστά και γυμναζόμουν αρκετά, έτσι πήρα συνολικά 9 κιλά. Προσπάθησα να βάλω μόνο 1 κιλό το πρώτο τρίμηνο, 3 κιλά το δεύτερο τρίμηνο και 5 κιλά το τρίτο τρίμηνο.

Κατερίνα Φαντούση, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Παρά την ιδότητά μου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, «ξέφυγα» λιγάκι και πήρα 8 κιλά πάνω από το επιτρεπόμενο. Δεν το συστήνω γιατί ακόμη παλεύω να τα αποχωριστώ!