Οικογένεια

Διατροφή της εγκύου τους καλοκαιρινούς μήνες

του Σωτήρη Μήτρου
06 Ιουνίου 2013
28902 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφή της εγκύου τους καλοκαιρινούς μήνες

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και έφτασαν και οι υψηλές θερμοκρασίες, που για όλους μας αλλά κυρίως για τις εγκύους είναι «βασανιστικές». Το καλοκαίρι όμως είναι και η πιο απολαυστική εποχή του χρόνου, παρόλο που κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας και πολύ περισσότερο για τις μέλλουσες μαμάδες.

Παρακάτω μερικές απλές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος να γίνει η ζωή της ίδιας και του μωρού της πιο άνετη:

 1. Μεγάλη κατανάλωση νερού. Θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα. Αν δεν γνωρίζει την προέλευση του νερού συστήνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου
 2. Η διατροφή της εγκύου είναι απαραίτητο να περιέχει φρούτα και λαχανικά και όχι τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες όπως: λίπη, σάλτσες, τηγανιτά, γλυκά, σοκολάτες, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, μπισκότα, πάστες, πίτες και πίτσες.
 3. Καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής όπως το Pharmaton Matruelle, που μόλις κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά,. Είναι το μοναδικό που μόνο σ ένα δισκίο περιέχει 11 βιταμίνες, 8 μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και Ωμεγα-3 λιπαρά οξέα , όλα στην σωστή αναλογία, για να καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες της εγκύου σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και να συμπληρώνει τις ανάγκες της στα πραγματικά ωφέλιμα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Και όλα αυτά σ’ ένα μόνο δισκίο , για να μην το ξεχνάει….
 4. Περιορισμός του αλατιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για οιδήματα και υψηλή πίεση (προεκλαμψία)
 5. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών
 6. Επιτρέπονται 1-2 καφέδες την ημέρα κατά προτίμηση ελληνικός, γαλλικός ή οποιοσδήποτε ντεκαφεϊνέ. 

Εκτός όμως από την διατροφή, ακόμα μερικές απλές οδηγίες για να γίνουν οι διακοπές της μέλλουσας μαμάς και του μωρού της υπέροχες:

 1. Να μην αμελεί το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, καθώς και τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο
 2. Να αποφεύγει όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και εν τέλει αφυδάτωση της εγκύου.
 3. Να αποφεύγει τα σκούρα χρώματα στα ρούχα κατά την διάρκεια της ημέρας.
 4. Να κυκλοφορεί τις πολύ πρωινές ώρες και τις απογευματινές αφού έχει πέσει η θερμοκρασία.
 5. Προσοχή στα πολύωρα ταξίδια
 6. Όχι ταξίδια σε περιοχές που δεν έχουν ιατρική κάλυψη
Σωτήρης Μήτρου
Σωτήρης Μήτρου Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας Μαιευτήριο « Ρέα»