Δίαιτα

Τελικά υπάρχει ιδανικό βάρος;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
30 Αυγούστου 2016
23874 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τελικά υπάρχει ιδανικό βάρος;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η πιο βασική αρχή στη ρύθμιση του βάρους είναι η αρχή του θερμιδικού ισοζυγίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως για να έχουμε ενα σταθερό βάρος θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε απο την τροφή μας να είναι ίσες με όσες δαπανάμε μέσα στην ημέρα μας.

Το ιδανικό βάρος

Το φυσιολογικό βάρος για κάθε άνθρωπο δεν είναι ένα μεμονωμένο νούμερο αλλά ένα εύρος τιμών που ουσιαστικά λαμβάνει υπόψη του το ύψος και καθορίζεται από το Δείκτη Μάζας Σώματος. Αντίστοιχα, το ιδανικό βάρος για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του και το ιστορικό του βάρους του μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα ένα άτομο που από εφηβική ηλικία δεν ήταν ποτέ κάτω από 70 κιλά, δύσκολα θα διατηρηθεί σε λιγότερα κιλά. Συνήθως λοιπόν, το ιδανικό βάρος είναι αυτό που μπορεί εύκολα να διατηρήσει το άτομο χωρίς περιορισμούς σε όσα θέλει να κάνει μέσα στην ημέρα του.

Παρότι λοιπόν το θερμιδικό ισοζύγιο βασίζεται σε απλούς νόμους της φυσικής, όπως είπαμε ενέργεια λαμβάνω και ενέργεια καίω, στην εφαρμογή του τα πράγματα περιπλέκονται. Κάποιοι παράγοντες αλληλεπιδρούν με το αποτέλεσμα της εξίσωσης αυτής, με συνέπεια άνθρωποι με ίδια χαρακτηριστικά και παρόμοια προγράμματα διατροφής να εχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εξίσωση;

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρές, ορμονικές διαταραχές, επίπεδα μυϊκής μάζας ακόμα και ο ύπνος μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις συνιστώσες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κάνουν χρόνια δίαιτα παρουσιάζουν διαφορετική απόκριση στη δίαιτα από ανθρώπους που δεν έχουν μάθει τον οργανισμό τους με αυτόν τον τρόπο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε όλους τους παράγοντες που επιδρούν με το βάρος μας ώστε να μπορούμε να τους έχουμε όσο το δυνατόν υπό έλεγχο και αντιστοιχα να μπορούμε να βάζουμε πιο σωστούς και ρεαλιστικούς στόχους βάρους.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.