Δίαιτα

5+ τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για λαμπερό δέρμα!

17 Οκτωβρίου 2017
20562 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
trofima pou prepei na apofeugete gia ygies derma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι «το δέρμα αντικατοπτρίζει την υγεία του σώματος»; Εγώ σίγουρα πολλές! Ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπετε, όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος είναι η διατροφή.

Πάμε, λοιπόν να δούμε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας για να έχουμε ένα υγιές δέρμα, καθώς και θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις για... επιστροφή στη λάμψη!

Αλάτι (Νάτριο)

Φαντάζομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε ότι το αλάτι «κάνει κακό» στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει η κατανάλωση περίσσειας αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα, πρήξιμο, καθώς και τις γνωστές «σακούλες» στα μάτια. Επιπλέον, έχει φανεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος, καθώς με τον τρόπο αυτό το ίδιο το δέρμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την αφυδάτωση που προκαλείται από το αλάτι. Συνεπώς, προσπαθήστε να αποφεύγετε αλμυρά, όπως αλλαντικά, πατατάκια, έτοιμα γεύματα, επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν περισσότερο αλάτι από τις ημερήσιες συστάσεις.

Κακά λιπαρά (Κορεσμένα & τρανς)

Αρκετές είναι οι μελέτες έχουν δείξει τον επιβαρυντικό ρόλο των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών στην υγεία της καρδιάς. Αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα έχουν φανεί και για το δέρμα μας! Πιο συγκεκριμένα, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία στα τριχοειδή αγγεία μας, μειώνοντας την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα του δέρματος.

Που τα συναντάμε;

Κόκκινο κρέας, αγελαδινό βούτυρο, μπέϊκον, τηγανιτά τρόφιμα, πέτσα κοτόπουλο, πλήρη γαλακτοκομικά. Συνεπώς, προσπαθείστε να μειώσετε την κατανάλωση «κακών» λιπαρών και να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερες πηγές των «καλών» ακόρεστων λιπαρών, όπως παχιά ψάρια, μαλακή φυτική μαργαρίνη, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.

Ζάχαρη

Ένα ακόμη τρόφιμο που θεωρείται «εχθρός» για το δέρμα! Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει φανεί ότι μειώνει τη δραστικότητα του φυσικού κολλαγόνου του δέρματός μας. Με τον τρόπο αυτό, προκύπτει η δημιουργια πανάδων, καφέ κηλίδων και ρυτίδων στην επιδερμίδα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και το δέρμα μας.

Που τη συναντάμε;

Αναψυκτικά, σιρόπια, γλυκά, κέικ, ενεργειακά ποτά. Προτιμείστε τα σύνθετα σάκχαρα, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια, προκειμένου να δώσετε στο δέρμα σας περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά συσταστικά.

Αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μην αποτελεί ένα τρόφιμο, ωστόσο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο δέρμα μας. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει την υγρασία του δέρματος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λιπαρό προκειμένου να επαναφέρει την υγρασία στα φυσιολιογικά του επίπεδα. Συνήθως, μάλιστα «συνοδεύεται» από αλμυρά και πλούσια σε «κακά» λιπαρά τρόφιμα, επομένως το δέρμα μας πρέπει να «εργαστεί» ακόμα πιο σκληρά!

Επεξεργασμένο κρέας

Εάν ξυπνήσατε με πρησμένο δέρμα, θυμηθείτε τα χθεσινά σας γεύματα. Μήπως περιείχαν αλλαντικά; Τότε λογικό, καθώς τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούν πηγή υψηλής ποσότητας αλατιού, με αποτελέσμα να προκαλείται κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη νιτρικών αλάτων νατρίου, που αποτελούν συντηρητικό των τροφίμων, είναι ικανά να διασπάσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, συστατικά του δέρματός μας, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Πικάντικα συστατικά

Σίγουρα το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποτελεί συστατικό στη μαγειρική σας, αλλά έχετε σκεφθεί ότι μπορεί να επηρεάζει το δέρμα σας; Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ο μηχανισμός με τον οποίο επιδρούν τα πικάντικα φαγητά, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε υπάρχουσες παθήσεις του δέρματος, όπως η ακμή.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι ένα υγιές και λαμπερό δέρμα μπορεί να επιτεχθεί κάνοντας μικρές αλλαγές! Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μαζί με «καλά» λιπαρά και επαρκή κατανάλωση υγρών θα δώσει όλα τα εφόδια για να έχετε κι εσείς το δικό σας λαμπερό δέρμα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Whitney P. Bowe, Alan C. Logan, Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?, Gut Pathog. 2011; 3: 1., Published online 2011 Jan 31.

Rui Jiang, Carlos A Camargo, Jr, Raphaelle Varraso, David C Paik, Walter C Willett, and R Graham Barr, Consumption of cured meats and prospective risk of chronic obstructive pulmonary disease in women, Am J Clin Nutr. 2008 Apr; 87(4): 1002–1008.

Melnik, B. C., Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. , Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 371–388.

Pappas Apostolos. The relationship of diet and acne. Dermato-Endocrinology, 1:5, 262-267; September/October 2009.

Revealed, the 10 best foods to eat for clear skin - and why people prone to flare-ups should avoid sugar and dairy (http://www.dailymail.co.uk/health/article-3621934/Revealed-10-best-foods-eat-clear-skin-people-prone-flare-ups-avoid-sugar-dairy.html)

Can Foods Make You Break Out? (http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/worst-foods-for-your-skin#3)

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).