Διατροφή

Υπάρχει σωστή ώρα για να φας φρούτα; Τι λέει η επιστήμη;

03 Σεπτεμβρίου 2025
3054 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
sosti ora gia na fas froyta

Photo Source: www.canva.com

Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μέταλλα και νερό. Πότε όμως είναι η κατάλληλη ώρα να τα καταναλώσεις; Έχεις ακούσει πολλές διαφορετικές απόψεις γύρω από αυτό το θέμα και έχεις μπερδευτεί; Πάμε να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά για να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα.

Πώς επηρεάζουν τα Φρούτα το Σάκχαρο Αίματος

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα περισσότερα φρούτα προκαλούν βραδύτερη απορρόφηση, συγκριτικά με επεξεργασμένα γλυκά ή αναψυκτικά.

Κάθε φορά που τρώμε κάτι, φυσιολογικά αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εκκρίνεται η ορμόνη ινσουλίνη από το πάγκρεας με σκοπό την επαναφορά των επιπέδων αυτών στα φυσιολογικά όρια. Για να κατανοήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα, που περιέχουν υδατάνθρακες, αυξάνουν το σάκχαρο χρησιμοποιούμε τον γλυκαιμικό δείκτη (GI). Ο GI μας δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο έντονα αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά την κατανάλωσή τους.

Η κλίμακα του GI κυμαίνεται από 0 έως 100, με την γλυκόζη να έχει την τιμή 100. Τρόφιμα με υψηλό GI προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και της ινσουλίνης, άρα και απότομης μείωσης τους αντιδραστικά (αντιδραστική υπογλυκαιμία), σε αντίθεση με τρόφιμα που περιέχουν χαμηλό GI που απελευθερώνουν την γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος με αργό και σταθερό ρυθμό. Τα τρόφιμα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Χαμηλού GI 0-55 (μήλο, αχλάδι, κεράσια, φράουλες, πορτοκάλι, ροδάκινο, γκρέιπφρουτ, φρέσκα δαμάσκηνα, άγουρη μπανάνα, )

  • Μέτριου GI 56-69 (πεπόνι, βερίκοκα, σταφύλια, ανανάς)

  • Υψηλού GI 70-100 (καρπούζι, σύκα, σταφίδες)

Άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να επιλέγουν φρούτα με χαμηλού ή μέτριου GI και να τα συνδυάζουν με πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά (π.χ. ξηρούς καρπούς, τυρί, αυγό, γιαούρτι), για σταθερότερα επίπεδα σακχάρου.

paidiatrone-karpouzi_1.jpg

Είναι καλύτερο το Πρωί, πριν ή Μετά το Γεύμα;

Δεν υπάρχει μία “μαγική” ώρα που τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται, μπορούν να φαγωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, προσφέροντας στον οργανισμό τα θρεπτικά οφέλη. Ωστόσο, συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μπορεί να μεγιστοποιούν ορισμένα οφέλη:

Πρωί ή πριν από Γεύμα

Η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη απορρόφηση και μείωση της αίσθησης φουσκώματος.

Μία μικρή μελέτη του Nabihah Abdul Hakim Bibi και των συνεργατών του, που πραγματοποιήθηκε σε 17 υγιείς άνδρες, «Effect of Sequence of Fruit Intake in a Meal on Satiety», έδειξε ότι η κατανάλωση 120γρ μήλου πριν το γεύμα αύξησε κατά περίπου 18.5% το αίσθημα κορεσμού, λόγω της αύξησης της GLP-1 (ορμόνη κορεσμού) και μείωσε κατά περίπου 166kcal την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με την μη κατανάλωση φρούτου πριν το γεύμα.

Επομένως, η κατανάλωση φρούτων πριν το κύριο γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέσω βελτιωμένου κορεσμού και μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης.

Με ή μετά το Γεύμα

  • Ο συνδυασμός των φρούτων με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά οδηγεί πιο ομαλή αύξηση και σταδιακή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και διατήρηση της αίσθησης κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός των άλλων, αυτό βοηθά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη 2, καλύτερη γλυκαιμία χωρίς επιπλοκές.

  • Επίσης, μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας, βοηθώντας στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων συνολικά.

  • Συνδυασμοί όπως: μήλο με γραβιέρα, μπανάνα με φυστικοβούτυρο, φρούτο με ξηρούς καρπούς ή φρούτο με γιαούρτι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι.

Πώς Επηρεάζεται η Πέψη και η Απορρόφηση

Ο χρόνος πέψης των φρούτων, όταν καταναλώνονται μόνα τους χωρίς τον συνδυασμό άλλων τροφίμων, είναι περίπου 30–60 λεπτά, καθώς περιέχουν:

  1. μονοσακχαρίτες (π.χ. φρουκτόζη, γλυκόζη), που απορροφώνται γρήγορα στο λεπτό έντερο.
  2. φυτικές ίνες (διαλυτές & αδιάλυτες), που καθυστερούν την πέψη και βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
  3. ένζυμα (π.χ. παπαΐνη από παπάγια, βρομελίνη από ανανά), που βοηθούν στην πέψη.

Συνεπώς, όταν καταναλώνονται μόνα τους, η πέψη είναι πιο γρήγορη. Ενώ όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα (λιπαρά ή πρωτεΐνες), η διαδικασία επιβραδύνεται, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να οδηγήσει σε πιο σταδιακή απορρόφηση σακχάρων, ευνοώντας τον γλυκαιμικό έλεγχο.

gynaika-trwei-frouta_1.jpg

Μύθοι και αλήθειες για τα Φρούτα το βράδυ

Μύθος 1: «Αν φας φρούτα το βράδυ, μετατρέπονται σε λίπος»

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Η αύξηση λίπους στο σώμα εξαρτάται από την συνολική ενεργειακή πρόσληψη της ημέρας, όταν αυτή δηλαδή υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη,  και όχι από την ώρα κατανάλωσης. Αν τα φρούτα αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν μπορεί να σου αυξήσει το λίπος.

Μύθος 2: «Τα φρούτα έχουν ζάχαρη και παχαίνουν»

Τα φρούτα περιέχουν κυρίως φρουκτόζη, γλυκόζη, φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά. Τα σάκχαρα των φρούτων από μόνα τους δεν προκαλούν αύξηση βάρους.

Μύθος 3: «Τα φρούτα αυξάνουν το σάκχαρο»

Αν τα φρούτα καταναλώνονται μόνα τους, μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο ανθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Αν όμως,  το φρούτο καταναλωθεί συνδυαστικά με μια πηγή πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών τότε θα έχει καλύτερη μεταγευματική γλυκαιμία και αποφυγή υπέρ- και υπο-γλυκαιμίας.

Αλήθεια 1: «Κάποια φρούτα μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο»

Φρούτα όπως τα κεράσια που περιέχουν φυσική μελατονίνη, το ακτινίδιο που είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και η μπανάνα που περιέχει μαγνήσιο και τρυπτοφάνη φαίνεται πως βοηθούν στην γρηγορότερη έλευση του ύπνου καθώς επίσης αυξάνουν και την διάρκειά του.

Αλήθεια 2: «Το στομάχι μπορεί να πέψει τα φρούτα και το βράδυ»

Το πεπτικό σύστημα δε σταματά να λειτουργεί όλο το 24ωρο, όμως μετά από ένα βαρύ γεύμα τα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον φούσκωμα. Επίσης, σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου η βραδινή κατανάλωση φρούτων μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ειδικά αν είναι υψηλά σε FODMAPs (όπως, μήλα, καρπούζι, σταφύλια).

Αλήθεια 3: «Μπορείς να τρως φρούτα όλες τις ώρες τις ημέρας»

Ο χρόνος κατανάλωσης δεν είναι από μόνος του επιβλαβής. Η ποιότητα, η ποσότητα και ο γενικότερος τρόπος διατροφής παίζουν σημαντικότερο ρόλο.

oikogeneia-trwei-frouta.jpg

Τι ισχύει για άτομα με Διαβήτη ή Πεπτικά Προβλήματα

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τρώνε φρούτα καθημερινά, αρκεί να:

  • Καταναλώνονται ολόκληρα και όχι με τη μορφή χυμών ή αποξηραμένα

  • Εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή με ισοζύγιο υδατανθράκων

  • Επιλέγονται φρούτα με χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI)

  • Υπάρχει έλεγχος στην ποσότητα, π.χ. 1 μέτριο φρούτο ανά γεύμα

  • Συνδυάζονται με πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, αυγό, τυρί, γιαούρτι

Σε όσους έχουν πεπτικά προβλήματα, προτείνετε:

  • Αποφυγή φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs (όπως μήλα, καρπούζι) για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

  • Επιλογή φρούτων όπως μπανάνα, παπάγια ή μαγειρεμένα φρούτα σε περιπτώσεις γαστρίτιδας

  • Αποφυγή κατανάλωση φρούτων, κυρίως όξινων, με άδειο στομάχι

  • Πολτοποιημένα ή μαγειρεμένα φρούτα (κομπόστα χωρίς ζάχαρη) σε περιόδους έξαρσης

  • Μειωμένη ποσότητα κατανάλωσης φρούτων

 «Φιλικά» φρούτα προς το έντερο χαμηλά σε FODMAPs:

  • Ώριμη Μπανάνα

  • Πορτοκάλι, Μανταρίνι

  • Ακτινίδιο

  • Φράουλα, Βατόμουρο,

  • Παπάγια, Ανανάς (σε μικρή ποσότητα)

gynaika-trwei-fraoules_1.jpg

Εν κατακλείδι

Δεν υπάρχει μία «σωστή» ώρα για να φας φρούτα. Το σημαντικότερο είναι να τα καταναλώνεις τακτικά, μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Προσαρμόζοντας τον χρόνο και τον τρόπο κατανάλωσης σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σου και την προσωπική σου ευαισθησία. Η επιστήμη δεν απαγορεύει τα φρούτα ούτε το βράδυ, ούτε μετά το φαγητό. Μύθοι υπάρχουν πολλοί, αλλά τα φρούτα παραμένουν πολύτιμος “σύμμαχος” της καλής υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bersch-Ferreira C Ângela et al., “Effect of Nuts on Anthropometric and Glycemic Indexes and Blood Pressure in Secondary Cardiovascular Prevention: A Systematic Review and Meta- analysis of Randomized Controlled Trials”, Nutrition Reviews, 2025 Feb 1;83(2):e144-e156. doi: 10.1093/nutrit/nuae054.

Holesh J. et al., “Physiology, Carbohydrates” In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan. 2023 May 12.

Howatson G. et al., “Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality”, European Journal of Nutrition, 2012 Dec;51(8):909-16. doi: 10.1007/s00394-011-0263-7. Epub 2011 Oct 30.

Keser Gizem Muteber et al., “Bedtime banana and milk intake on sleep and biochemical parameters”, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2024 Dec;33(4):481-489. doi:  10.6133/apjcn.202412_33(4).0002.

Monro J. et al., “Dietary Fibre and Organic Acids in Kiwifruit Suppress Glycaemic Response Equally by Delaying Absorption-A Randomised Crossover Human Trial with Parallel Analysis of 13C-Acetate Uptake”, Nutrients, 2022 Aug 3;14(15):3189. doi: 10.3390/nu14153189.

Mirghani Hyder Osman, “Effect of dates on blood glucose and lipid profile among patients with type 2 diabetes”, World Journal of Diabetes, 2024 Jun 15;15(6):1079-1085. doi: 10.4239/wjd.v15.i6.1079.

Nabihah Abdul Hakim Bibi et al., “Effect of Sequence of Fruit Intake in a Meal on Satiety”, International Journal of Environmental Research and Public Health, 2019 Nov 13;16(22):4464. doi: 10.3390/ijerph16224464.

Yu Ren Yu et al., “Effect of fruit on glucose control in diabetes mellitus: a meta-analysis of nineteen randomized controlled trials”, Frontiers in Endocrinology, 2023 May 5:14:1174545. doi: 10.3389/fendo.2023.1174545. eCollection 2023.

Schwingshackl L. et al., “Fruit and Vegetable Consumption and Changes in Anthropometric Variables in Adult Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective

Cohort Studies”, PLoS One, 2015 Oct 16;10(10):e0140846. doi: 10.1371/journal.pone.0140846. eCollection 2015.

Singh Manish Kumar et al., “Fruit Carbohydrates and Their Impact on the Glycemic Index: A Study of Key Determinants”, Foods, 2025 Feb 14;14(4):646. doi: 10.3390/foods14040646 www.lowgihealth.com.au 

Ζήνα Βαρσάμη
Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ζήνα Βαρσάμη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας.