Παχυσαρκία

Τι είδους διατροφή να ακολουθήσω μετά από μια βαριατρική επέμβαση;

28 Μαρτίου 2017
104613 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
variatriki epemvasi

Ειρήνη, 36 ετών

Η Ειρήνη αντιμετωπίζει την παχυσαρκία από την παιδική της ηλικία, με μέση διακύμανση του Δείκτη Μάζας Σώματος της στις τιμές 50-60 kg/m2, από την ενηλικίωσή της και μετά. Παρ' όλο μια πρόσφατη σχετικά επιτυχημένη προσπάθεια να ελέγξει το βάρος της με διατροφή και διατροφολόγο, όπου μείωσε το ΔΜΣ έως το 44 kg/m2, η αδυναμία της να πειθαρχήσει περαιτέρω και ο φόβος μη τυχόν επανέλθουν τα κιλά από την ευάλωτη διατροφική της συμπεριφορά, πήρε την απόφαση να υποβληθεί στην επέμβαση παχυσαρκίας sleeve (γαστρικό μανίκι).

Η καλή της υγεία παρόλη την κακοήθη παχυσαρκία και το νεαρό της ηλικίας της, οδήγησαν στην άμεση επιλογή της από εξειδικευμένο ιατρικό team και η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Μετά τις πρώτες 3 εβδομάδες από την επέμβαση όπου και ακολούθησε αυστηρή διατροφή με αποκλειστικά υγρές τροφές, απευθύνθηκε ξανά στην διατροφολόγο της, για την καθοδήγηση της ως προς τον μετέπειτα διατροφικό χειρισμό και για την παρακολούθηση της απώλειας βάρους της.


Με μια πρώτη εκτίμηση της διατροφικής αφήγησης της Ειρήνης, κρίνω ότι πρέπει να σχολιάσω τα εξής σημεία :

1. Πώς υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως εξής : Βάρος (σε kgr)/(ύψος x ύψος)(σε m)

Με βάση την προκύπτουσα τιμή του ΔΜΣ, κάνουμε την κατηγοριοποίηση, με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

ΔΜΣ Βάρος
20-24,9 Φυσιολογικό βάρος
25-29,9 Υπέρβαρος
30-34,9 Παχυσαρκία
35-39,9 Σοβαρή παχυσαρκία
40-49,9 Νοσογόνος παχυσαρκία
>50 Κακοήθης παχυσαρκία

2. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση παχυσαρκίας Sleeve Gastrectomy

Πρόκειται για μια εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, στο οποίο παράγεται η γκρελίνη, η ορμόνη δηλαδή που αφορά το αίσθημα της πείνας. Η αφαίρεση του γαστρικού θόλου είναι μια επέμβαση που αφενός μειώνει δραστικά τη χωρητικότητα του στομάχου, και αφετέρου επιδρά άμεσα στην όρεξη. Απαιτεί νοσηλεία τουλάχιστον 3 ημερών. Συστήνεται σε άτομα με ΔΜΣ >50 kg/m2, αφορά δηλαδή κακοήθεις περιπτώσεις παχυσαρκίας. Ως προς το διατροφικό προφίλ του ασθενούς, η επέμβαση προτείνεται σε άτομα με άστατες και παρορμητικές διατροφικές συνήθειες, που δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν σε οδηγίες. Το γαστρικό μανίκι ενδείκνυται για τέτοια προφίλ, επειδή ελέγχει επιθετικά την εγκεφαλική βουλιμία και παρέχει όποτε σημαντικό έλεγχο της όρεξης.

3. Υπέρ & Κατά

ΥΠΕΡ ΚΑΤΑ
Μειώνει τις βουλιμικές τάσεις Πρόκειται για μη αντιστρέψιμη τεχνική
Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών Δεν υπάρχει μακροχρόνια στατιστική αποτελεσματικότητας
Σε βαριά περιστατικά μπορεί να συνδυαστεί με το γαστρικό by-pass Η έλλειψη γκρελίνης έχει συσχετιστεί με μετεγχειρητική μελαγχολία
Δεν απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση μετεγχειρητικά, σε σύγκριση με τον γαστρικό δακτύλιο ή το γαστρικό by-pass  

4. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά;

Η σωστή μετεγχειρητική διατροφική συμπεριφορά επιβάλλεται, προκειμένου να αποφευχθούν μετεγχειρητικές επιπλοκές και για να επιτευχθεί το «στοίχημα» που έθεσε ο ασθενής, ο προσωπικός του στόχος δηλαδή, όταν αποφάσισε να υποβληθεί στη σοβαρή αυτή επέμβαση. Ωστόσο το αναμενόμενο είναι η εύκολη συμμόρφωση του ασθενούς, λόγω των μειωμένων βουλιμικών τάσεων.

Συστάσεις ανα Εβδομάδες
Εβδομάδα 1η-3η Υγρές τροφές
Εβδομάδα 4η Μαλακές τροφές (Δίαιτα σε μορφή πουρέ)
Εβδομάδα 6η  3-5 μικρογεύματα στερεάς τροφής ημερησίως
Συστάσεις ανα Μήνες
Μήνας 1ος-3ος Αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, αποφυγή τροφών που ελλοχεύουν δυσπεψία
Μήνας 6ος
  • Τρώτε σταδιακά και πάλι από όλα, με μέτρο φυσικά και αφού μάθετε να τρώτε το φαγητό σας αργά και μασώντας το καλά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

  • Μετά την επέμβαση, καθίσταται σαφές ότι, δεν μπορείτε να τρώτε άναρχα όπως πριν, αλλά με μέτρο και ισορροπία.
  • Η επέμβαση δύναται να οδηγήσει σε συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια. Για την αντιμετώπισή τους συνιστώνται τα συχνά μικρογεύματα και ο περιορισμός των γλυκών και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ.
  • Η διατροφή με τροφές σε μορφή πουρέ που ξεκινά από την 4η μετεγχειρουργική εβδομάδα, ενδεχομένως να διαρκέσει κάμποσες εβδομάδες, προκειμένου να προσαρμοστεί ο ασθενής σωματικά και ψυχολογικά, στη νέα κατάσταση.

5. Δίαιτα σε μορφή πουρέ

Ομάδες Τροφίμων Τροφές που Ενδείκνυνται Τροφές που Αντενδείκνυνται
Σούπες Διαυγής άλιπος ζωμός κρέατος ή λαχανικών ή και των δύο, φιλτραρισμένες ή στο blender ως κρεμώδεις σούπες Όλα τα υπόλοιπα
Δημητριακά Επεξεργασμένα μαγειρεμένα δημητριακά (π.χ. δημητριακά πρωινού), βρώμη, λευκό ψωμί Όλα τα υπόλοιπα
Κρέας Αυγά, φιλτραρισμένα ή σε μορφή πουρέ, κρέας ή κοτόπουλο ή λευκό ψάρι Όλα τα υπόλοιπα
Λίπος Ελαιόλαδο, μαργαρίνη Όλα τα υπόλοιπα
Γάλα Γάλα, γαλακτούχα ροφήματα Κανένα
Λαχανικά Χυμοί λαχανικών, πουρές μαγειρεμένων λαχανικών ή πατάτας Φρέσκα, ολόκληρα μαγειρεμένα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα
Φρούτα Χυμοί φρούτων, πουρές βρασμένων φρούτων Φρέσκα, ολόκληρα μαγειρεμένα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα
Ροφήματα Όλα εκτός από ανθρακούχα Αναψυκτικά
Επιδόρπια Ζελέ, γρανίτες φρούτων, κρέμες, γιαούρτι (χωρίς σπόρους ή ξηρούς καρπούς ή κομματάκια φρούτων) Όλα που περιέχουν στερεές τροφές όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς ή κομματάκια φρούτων
Γλυκά Ζάχαρη με μέτρο, μέλι, υποκατάστατα ζάχαρης Όλα τα υπόλοιπα
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.