Παχυσαρκία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υπηρεσία του αδυνατίσματος

της Μαρίας Νικολιδάκη
28 Ιουλίου 2015
17757 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras trwei salata kai krataei to kinito tou

Πολύ μεγάλο μέρος της πληροφορίας στις μέρες μας διακινείται κι αναπαράγεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter, LinkedIn, instagram κ.ά.). Τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και τα κοινωνικά δίκτυα, κατακτούν με εκπληκτικά αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη αντίληψη κι εξέλιξη στο χώρο του Διαδικτύου που επιτρέπει, υποστηρίζει και στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή κι αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με ερευνητικά δεδομένα, η χρήση των μέσων αυτών φαίνεται να επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική υγεία των χρηστών μέσω 2 παραμέτρων:

  1. Πως αισθάνεται κάποιος.
  2. Πόσο ικανοποιημένος είναι με τη ζωή του.

Σε βάθος χρόνου προβλέπονται αρνητικές μεταβολές και στις 2 αυτές παραμέτρους.

Θα μπορούσαν άραγε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τεθούν και στην υπηρεσία του ελέγχου του βάρους;

Μια συστηματική μετανάλυση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου μας δίνει μια πρώτη απάντηση. Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν τα αποτελέσματα 12 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.900 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και Αυστραλία. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των μελετών αυτών δείχνει ότι προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν ανθρώπους να χάσουν βάρος έχουν επιτύχει μέτρια μεν, αλλά σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος των εν λόγω δικτύων φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στην τροποποίηση του ΔΜΣ. Διαπιστώθηκε ότι στις παρεμβάσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης σημειώθηκε μικρή αλλά σημαντική μείωση της τάξης του 0,64% στον ΔΜΣ σε 941 από τους συμμετέχοντες.

Η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας εξακολουθεί να κλιμακώνεται και οι οn-line υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να παρέχουν ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των παχύσαρκων και των υπέρβαρων ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Η ανταλλαγή πληροφοριών ενδεχομένως να συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Με τη χρήση των μέσων αυτών, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να είναι πιο ενεργητικοί και να συμβάλουν στη δική τους θεραπεία. Μπορεί να μην είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά η πιθανότητα να συμπεριληφθεί ως στοιχείο της στρατηγικής για την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε όλες τις χώρες.

Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να παραβλέψουμε και τα πιθανά μειονεκτήματα μιας τέτοιας χρήσης, όπως ζητήματα πολιτικών ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόχη και τη βασική προϋπόθεση ο ασθενής να είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τα μέσα αυτά.

Οι μελέτες που προαναφέρθηκαν ήταν οι πρώτες που έχουν γίνει για τη διερεύνηση της επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υπάρχει όμως η ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτό το κομμάτι, ώστε να διαπιστωθεί ποιες προσεγγίσεις λειτουργούν καλύτερα και σε ποιους ασθενείς.

Στην πιθανότητα και μόνο να μπορούν τα μέσα αυτά να είναι αποτελεσματικά και να επιδρούν θετικά ως πρόσθετο εργαλείο, σε μια ολιστική αντιμετώπιση στην αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, έστω και για μια μερίδα του πληθυσμού -στόχου, περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία…. Πάντα με γνώμονα, τα «μέσα» να υπηρετούν τον «σκοπό», και όχι ο «σκοπός» τα «μέσα»...

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

H. Ashrafian, T. Toma, L. Harling, K. Kerr, T. Athanasiou, A. Darzi. Social Networking Strategies That Aim To Reduce Obesity Have Achieved Significant Although Modest Results. Health Affairs, 2014; 33 (9): 1641 DOI:10.1377/hlthaff.2014.0370

Kuttschreuter M, Rutsaert P, Hilverda F et al. (2014). Seeking information about food-related risks: The contribution of social media. Food Quality and Preference 37:10–18

Ethan Kross ,Philippe Verduyn,Emre Demiralp,Jiyoung Park,David Seungjae Lee,Natalie Lin,Holly Shablack,John Jonides,Oscar Ybarra. Facebook Use Predicts Declines in Subjective Well-Being in Young Adults. Published: August 14, 2013 DOI: 10.1371/journal.pone.0069841

Μαρία Νικολιδάκη
Μαρία Νικολιδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος