Διατροφή

Πόσα αντιοξειδωτικά έχει ο ελληνικός καφές;

της Έλενας Αλετράρη
26 Ιουλίου 2016
26775 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ellinikos kafes kai antiokseidwtika

Ο καφές βρίσκεται καθημερινά στη ζωή του Έλληνα καταναλωτή. Αξίζει λοιπόν να ενημερωθούμε για τα οφέλη του και κυρίως για την περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά καθώς και πως συμβάλλουν τα αντιοξειδωτικά στην ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να επωφεληθεί η γενική υγεία και άμυνα του οργανισμού με την πρόσληψη αντιοξειδωτικών; Σε τι ποσότητες χρειάζεται να τα προσλαμβάνουμε για ένα λειτουργικό αποτέλεσμα;

Ποια είναι τα οφέλη των αντιοξειδωτικών;

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν μετατρέποντάς τις σε μη τοξικές και αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πολυφαινόλες είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία και στον ελληνικό καφέ. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά:

  • Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Προφυλάσσουν απο την κατάθλιψη
  • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Προστατεύουν το αγγειακό σύστημα
  • Καθυστερούν την φθορά των κυττάρων του δέρματος και διατηρούν την υγιή όψη της επιδερμίδας
  • Αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες
  • Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αντιοξειδωτικά σε ένα φλιτζάνι ελληνικού

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85mL) συγκεκριμένα, περιέχει 133mg πολυφαινόλες και μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ. μελανοϊδίνες) μπορεί να φτάσουν τα 223mg- περιεκτικότητα η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το χυμό από 3 πορτοκάλια. Επίσης, θυμηθείτε ότι έρευνα που έγινε στο νοτιοανατολικό ελληνικό νησί της Ικαρίας, προσπάθησε να διερευνήσει γιατί οι άνθρωποι εκεί ζούνε περισσότερα χρόνια. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ μείωσε το ρίσκο για καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς επίσης επιδρούσε θετικά στην ελαστικότητα των αγγείων.

Για να απολαύσετε μόνο τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στον ελληνικό καφέ, θυμηθείτε να μην προσθέτετε περιττή ζάχαρη, σιρόπι, σαντιγί ή πλήρες γάλα αφού αυτά αυξάνουν τη θερμιδική αξία του καφέ χωρίς να προσδίδουν θρεπτικές ιδιότητες. Άλλωστε ο ελληνικός καφές δεν έχει παρά ελάχιστες θερμίδες. Λαμβάνοντας υπόψη δε, το ημερήσιο όριο ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης από κάθε πηγή που ανέρχεται συνολικά στα 400mg, υπολογίστε ότι αν καταναλώσετε 3 φλιτζανάκια μονού ελληνικού καφέ θα λάβετε λιγότερο από 200mg καφεΐνης και μέχρι και 700mg αντιοξειδωτικών!

Μόλις βρήκατε το σύμμαχό σας για ένα γερό οργανισμό, υγιές, δυνατό και όμορφο σώμα! Απολαύστε το!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. Antioxidants. (2) 230-245.

Siasos, G., Oikonomou, E., Chrysohoou, C., Tousoulis, D., Panagiotakos, D., Zaromitidou, M., Zisimos, K., Kokkou, E., Marinos, G., Papavassiliou, A. G., Pitsavos, C. and Stefanadis, C. (2013) “Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study.” Vasc Med, DOI: 10.1177/1358863X13480258

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων