Συστάσεις Διατροφής

Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων

20 Δεκεμβρίου 2010
14385 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xristougenniatika glyka

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται από άρωμα κανέλας, λαχταριστά γλυκά και ευφάνταστους συνδυασμούς τροφών. Οι πειρασμοί των γλυκών είναι αναρίθμητοι, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε, μετά να δούμε την ζυγαριά να έχει ανέβει ανεξέλεγκτα!

Τα γλυκά των εορτών και η συνιστώμενη ποσότητα

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κουλουράκια, και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα κυκλοφορούν στα σπίτια μας, αλλά και στον χώρο εργασίας μας, αυτές τις γιορτινές ημέρες. Στο πλαίσιο της σωστής διατροφής όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων.


Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: τι να προσέξω για να μην πάρω βάρος; [ΔΩΡΕΑΝ EBOOK]


Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός το οποίο τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας.

Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Παραινέσεις του τύπου «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο, ας το γιορτάσουμε τρώγοντας», οι οποίες  μεταφέρονται από τις παλαιότερες γενιές, είναι ίσως ένα από τα αίτια της υπερβολής.

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό.

Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί!

Μελομακάρονα και ελαιόλαδο

Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Το ελαιόλαδο είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Επίσης, η γλυκύτητά του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Θερμίδες: 180-220 θερμίδες

Κουραμπιέδες και χοληστερόλη

Το βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης. Βέβαια, ο κουραμπιές περιέχει και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά. Θερμίδες: 150-250 θερμίδες

Δίπλες και τηγάνισμα

Έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται, αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού και με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μέλι ως βασικό συστατικό, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία μαζί με την κανέλα και τα καρύδια. Θερμίδες: 200-240 θερμίδες.

Βασιλόπιτα και θερμίδες 

Η παραδοσιακή Βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ένα κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει 390-450 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά.

Παραλλαγές των συνταγών

Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και τη ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρόδι και λίγα αποξηραμένα φρούτα, ώστε να αυξηθούν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.

Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε «μίνι» γλυκά, δηλαδή γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις σε μικρή ποσότητα. Επίσης, μία ωραία και υγιεινή ιδέα είναι να λιώσετε κουβερτούρα και να την σερβίρετε με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να το παρακάνετε τις υπόλοιπες μέρες. Εάν όμως …παρασυρθείτε παραπάνω, καλό θα ήταν να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα και φυσικά με το τέλος των γιορτών μοιράστε τα γλυκά σε φίλους!

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής