Οικογένεια

Ποια συστατικά των παιδικών δημητριακών βοηθούν στην ανάπτυξή τους;

06 Σεπτεμβρίου 2017
12957 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
oikogeneia trwei prwino

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, με ένα πλήρες πρωινό. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας, γι’αυτό ας τα μάθουμε να τρέφονται σωστά από το πρωί!

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλούς διαιτολόγους να σου αναφέρουν την παραπάνω φράση. Πληθώρα μελετών έχουν παρουσιάσει τη σημαντικότητα του πρωινού γεύματος τόσο σε ενήλικες, όσο και στην ανάπτυξη των παιδιών (και ακόμα περισσότερο!). Η κατανάλωση πρωινού γεύματος από τα παιδιά έχει φανεί ότι βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης, αλλά και του σωματικού βάρους. Επιλέον, ένα πλήρες πρωινό έχει φανεί ότι ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μαθητική τους απόδοση, ενώ είναι γνωστό ότι βοηθάει τους μικρούς μας φίλους να έχουν καλύτερες διατροφικές επιλογές την υπόλοιπη μέρα.

Παιδικά δημητριακά: η λύση στο πρωινό!

Και όχι μόνο, μπορώ να πω! Με τα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης μπορείτε να λάβετε ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, σε ένα μόνο γεύμα! Συνδυάζουν μία χαμηλή ποσότητα σακχάρων (ζάχαρης), καθώς και χαμηλά ποσοστά λίπους στο γεύμα. Ταυτόχρονα, με την κατανάλωσή τους το παιδί λαμβάνει όλα εκείνα τα οφέλη των φυτικών ινών και των πρωτεϊνών για τον κορεσμό, για να μη σου παραπονιέται ότι πεινάει σύντομα.

Σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη των παιδιών παίζουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Καταναλώνοντας 1 μερίδα (30γρ.) παιδικά δημητριακά ολικής άλεσης λαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το παντοθενικό (Β5) που συμβάλλει στη νοητική του ανάπτυξη, καθώς και νιασίνη (Β3) και πυριδοξίνη (Β6) που βοηθούν στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Επιπλέον, σημαντικά συστατικά στην ανάπτυξη των μικρών μας φίλων είναι η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος. Προτίμησε τα παιδικά δημητριακά που αναγράφουν ότι περιέχουν αυτά τα συστατικά για να δώσεις όλα τα εφόδια στο παιδί σου!

Πόσες φορές άκουσες τη δική σου μαμά να σου αναφέρει «πιες το γάλα σου για να μεγαλώσεις»; Εγώ σίγουρα αρκετές! Δυνάμωσε ακόμα περισσότερο την ποσότητα ασβεστίου θα προσλάβει το παιδί, συνδυάζοντας 1 φλιτζάνι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι και κάποιο φρούτο εποχής μαζί με τα αγαπημένα του παιδικά δημητριακά για να έχει ένα πλήρες πρωινό.

Ποια παιδικά δημητριακά να διαλέξω για το παιδί μου;

Αγαπητή μαμά... διάλεξε αυτά που θα κάνουν το μικρό σου ήρωα χαρούμενο και χορτάτο! Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές παιδικών δημητριακών με διαφορετικές γεύσεις και υφές. Μπορείς να βρεις «θρεπτικούς ήρωες» στις συσκευασίες, από κουνελάκι έως σκιουράκι και λιοντάρακι να σε κοιτούν για να τους επιλέξεις. Ακόμα και αυτοί οι «ήρωες» μπορεί να κάνουν το δικό σου μικρό ήρωα να ανυπομονεί για τα δημητριακά του! Εξάλλου, και για τους «δύσκολους» της παρέας, τα παιδικά δημητριακά αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο, ώστε να πίνουν κάθε πρωί το γάλα τους.

Ωστόσο, ως μαμά πρέπει να κοιτάς τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγεις εκείνα τα παιδικά δημητριακά που θα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ολικής άλεσης, τη λιγότερη ζάχαρη και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού σου. Για παράδειγμα, η ολική άλεση, όπως είδαμε, είναι μία λεπτομέρεια που αξίζει να κοιτάξεις στη συσκευασία, καθώς είναι αυτή που εξασφαλίζει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Tip: Μη φοβηθείς να κάνεις συνδυασμό παιδικών δημητριακών ή ακόμα και να προσθέσεις κάποιο φρούτο σε κομματάκια. Θα έχει περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον!

Ένα πλήρες πρωινό ...για το δικό σας μικρό σούπερ-ήρωα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.

US Food and Drug Administration (FDA), How to Understand and Use the Nutrition Facts Label (updated 10/02/2017).

Lazarou C, Panagiotakos DB, Kouta C, Matalas AL. Dietary and other lifestyle characteristics of Cypriot school children: results from the nationwide CYKIDS study. BMC Public Health. 2009 May 20;9:147.

Edefonti V, Rosato V, Parpinel M, Nebbia G, Fiorica L, Fossali E, Ferraroni M, Decarli A, Agostoni C. The effect of breakfast composition and energy contribution on cognitive and academic performance: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2014 Aug;100(2):626-56.

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).