Διατροφή

Τι είναι αυτές οι υπερτροφές;

30 Μαρτίου 2017
19074 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ypertrofes

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 1990 με τη δημοσίευση του βιβλίου Superfood των Van Straten και Griggs και στην πορεία ο όρος αυτός συμπεριέλαβε όλο και περισσότερα τρόφιμα. Χωρίς να υπάρχει μια επίσημη ερμηνεία του όρου, ως super foods χαρακτηρίζονται τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών αλλά και λόγω της παρουσίας ουσιών που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών. Παραδείγματα τέτοιων υπερ τροφών είναι συνήθως φρούτα όπως μύρτιλα, γκοτζι μπερι , αβοκάντο , ρόδι κλπ.

Υπάρχουν μαγικά τρόφιμα;

Ανέκαθεν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι καταναλωτές ψάχνανε τη μαγική συνταγή, η οποία θα μπορούσε να γιατρέψει τα πάντα ή το ιδανικό τρόφιμο που θα έχει πλήρη θρεπτικά συστατικά ( βιταμίνες , ιχνοστοιχεία κλπ). Αυτή η ανάγκη έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά, υπερ-προβάλλοντας κάποια τρόφιμα ως «υπερ-τρόφιμα».

Εργαστηριακά VS κλινικά αποτελέσματα

Πολλά από αυτά τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως υπερ τρόφιμα έχουν μια ποικιλία συστατικών (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά), τα οποία φαίνεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, σε εργαστηριακές δοκιμές.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, πράγμα που θα μας βοηθήσει να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα προϊόντα αυτά και την επίδραση που έχουν στην υγεία.

Για παράδειγμα το μπαχαρικό κουρκουμάς στις εργαστηριακές μελέτες έχει δείξει ότι επιδρά στα καρκινικά κύτταρα και σταματά τον πολλαπλασιασμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριληφθεί μέσα σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής ενός καρκινοπαθή, όχι όμως και να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική του αγωγή.

Τι να κρατήσετε;

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην ενίσχυση του οργανισμού σας και στην αντιμετώπιση ασθενειών, πάντα με την καθοδήγηση ενός ειδικού.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dodge, D. (2016) Superfoods : myth or reality, retrieved 22/1/2017 from http://www.sciencebrainwaves.com/superfoods-myth-or-reality/

Chivers ,T. (2014) The myth of the Superfood , retrieved 22/1/2017 from

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/healthyeating/11158676/The-myth-of-the-superfood.html

Becket,E. (2016) Myth busting superfoods retrieved 22/1/2017 from

http://www.abc.net.au/news/2016-10-14/mythbusting-superfoods-how-marketing-obscures-science/7928668

Van Stratten M. and Griggs B.,( 1990). Superfoods , DK Publishing co

Μιχάλης Ρισσάκης
Μιχάλης Ρισσάκης Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc.

Ο Μιχάλης Ρισσάκης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ( M.Sc with distinction) στην Βιοτεχνολογία καθώς και στην Διαχείριση Ποιότητας ( M.Sc Strategic Quality Management). Εργάζεται σε διάφορες εταιρείες τροφίμων καθώς και στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition σε ειδικά θέματα ποιότητας, ασφάλειας και τεχνολογίας τροφίμων .