Διατροφή

Κορινθιακή σταφίδα και μαστίχα Χίου: δύο superfoods με ελληνική σφραγίδα

11 Φεβρουαρίου 2016
55551 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stafides kai mastixa

Photos source: www.bigstockphoto.com

Κατά τη διάρκεια της 3η έκθεσης ελληνικών τροφίμων και ποτών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29/01-1/02/2016, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω δύο αγαπημένα ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π., την Κορινθιακή μαύρη σταφίδα και τη μαστίχα Χίου, με στόχο την ανάδειξη και υπενθύμιση της διατροφικής τους αξίας.

Αποτελούν δύο υπερτροφές θα λέγαμε, καθώς έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία πιστοποιείται από μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών. Επομένως, η ένταξή τους στην καθημερινή μας διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη. Επιπλέον, παράγονται στην Ελλάδα, άρα στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και είναι αγνά προϊόντα, καθώς από το δέντρο μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν η διαδικασία γίνεται με φυσικούς τρόπους (βλ. video παρουσίασης).

Αναλυτικά τα οφέλη τους στην υγεία μπορείτε να τα δείτε στο video της παρουσίασης στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο τέλος του άρθρου και συνοπτικά μπορείτε να δείτε κάποια πράγματα στην παρακάτω συνέντευξη. Ακολούθως σας τα παραθέτω επιγραμματικά, ανά τρόφιμο.

Ποια τα οφέλη της κορινθιακής σταφίδας;

Η κορινθιακή σταφίδα είναι η μικρή μαύρη σταφίδα και έχει πολλά οφέλη που παρουσιάζονται παρακάτω.

  • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της πληθώρας των διαφορετικών αντιοξειδωτικών που περιέχει (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη κ.ά.) και τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία των αγγείων και την αποφυγή αξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Μάλιστα κάποια αντιοξειδωτικά ισχυροποιούνται με το ψήσιμο!
  • Μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης (προστασία λόγω των αντιοξειδωτικών).
  • Μείωσης της διαστολικής πίεσης και της LDL χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, χωρίς να επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Αντικαρκινική δράση στο στομάχι και το έντερο.
  • Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση

Η μερίδα προς κατανάλωση είναι 2 κουταλιές της σούπας και αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα φρούτο. Επομένως, μπορείτε καθημερινά να εντάξετε αυτή την ποσότητα στη διατροφή σας, απολαμβάνοντας τα αντίστοιχα οφέλη!

Ποια είναι τα οφέλη της μαστίχας Χίου;

  • Δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού με μείωση της έντασης και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της καούρας, της γαστρίτιδας κ.ά.
  • Αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση έναντι μεγάλου εύρους βακτηρίων και μυκητών, όπως η Escherichia coli, η Candida albicans, το Clostridium botulinum που προκαλεί τον βοτουλινισμό.
  • Προστασία ενάντια στην αθηροσκλήρωση λόγω αντιοξειδωτικής δράσης.
  • Προστασία της στοματικής υγιεινής καθώς μειώνει το ποσοστό της σχηματιζόμενης πλάκας, αναστέλλει την βακτηριακή ανάπτυξη στο στόμα και γυμνάζει τα ούλα λόγω της μάσησης.
  • Επουλωτική δράση και συγκολλητικές ιδιότητες στο δέρμα, γιαυτό και χρησιμοποιείται σε επιθέματα, επιδέσμους και έμπλαστρα.

Επομένως, αντί για μία συμβατική τσίχλα, μπορείτε καθημερινά να μασήσετε μαστίχα Χίου, γνωρίζοντας τα οφέλη που προσφέρετε στον οργανισμό σας!

Ακολουθεί η παρουσίαση στην 3Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Η χώρα μας έχει πολλούς διατροφικούς θησαυρούς που χρησιμοποιούνται χρόνια. Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μας έκανε να ξεχάσουμε πολλούς από αυτούς. Όμως οι εξαιρετικοί συνάδελφοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη τους μάζεψαν όλους σε ένα "υπερ"-βιβλίο με τίτλο "Γνωρίστε τα ελληνικά super foods", στο οποίο θα βρείτε και την Κορινθιακή σταφίδα και μαστίχα Χίου! Θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σας και να συζητήσουμε για περισσότερες ελληνικές υπερτροφές στο μέλλον!

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.