Διατροφή

Το σιτάρι στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας

12 Μαΐου 2014
88584 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xwrafi me sitari

Στις περισσότερες διατροφικές πυραμίδες παγκοσμίως, οι οποίες σχεδιάστηκαν για την ενημέρωση και την κοινοποίηση των εθνικών κατευθυντήριων διατροφικών οδηγιών και συστάσεων του κοινού, η κατηγορία των δημητριακών εμφανίζεται σταθερά στην βάση τους, καταλαμβάνοντας οπτικά-σχεδιαστικά το μεγαλύτερο όγκο σε αυτή όπως για παράδειγμα και στο ελληνικό πρότυπο διατροφής, την Μεσογειακή Πυραμίδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια κατηγορία τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά και να αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Τι προτείνει το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής;

Με τα χρόνια οι νέες διατροφικές πυραμίδες και τα πρότυπα όπως το πιάτο της υγιεινής διατροφής, διευκρινίζουν επιπλέον πως η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών θα πρέπει να είναι προϊόντα ολικής άλεσης, αποτελώντας βασικό συστατικό των ενδιάμεσων, αλλά και των κυρίων γευμάτων, για την προαγωγή της υγείας και την προφύλαξη από διάφορα νοσήματα φθοράς.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες η Μεσογειακή Διατροφή παραμένει πρότυπο σωστής, οικολογικής και υγιεινής διατροφής, με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Η Μεσογειακή Διατροφή προτείνει ένα «ισορροπημένο τρόπο ζωής και συμπεριφοράς», ο οποίος χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και γεύση, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος!

Πράγματι, μόνο όταν η σωστή διατροφική συμπεριφορά συνδυαστεί με ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής και άσκησης, έχει τη μέγιστη θετική επίδραση στην υγεία και χαρίζει ευεξία και ευζωία.

Ποια τα οφέλη του σιταριού ολικής άλεσης;

Για τα ελληνικά δεδομένα το σιτάρι (και τα προϊόντα του) είναι το δημητριακό που καταναλώνεται ευρέως ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το σιτάρι μπορεί να καταναλωθεί στην αρχική του μορφή ή με τη μορφή ζεστών ή κρύων δημητριακών, σιμιγδάλι, πλιγούρι ή αλεύρι για την παρασκευή πολλών προϊόντων όπως ψωμί και ζυμαρικά.

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες

Η ολική άλεση του σιταριού διατηρεί πολλά θρεπτικά στοιχεία του φυσικού σπόρου παρέχοντας στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες που έχουν την ιδιότητα να τροφοδοτούν πιο σταθερά και παρατεταμένα τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες (κυρίως Β) που έχουν να κάνουν με την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό του σπόρου, αδιάλυτες φυτικές ίνες που διατηρούν την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από χρόνια νοσήματα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αντικαρκινική, αντιυπερτασική και καρδιοπροστατευτική δράση

Αυτή η υπεροχή του σιταριού ολικής άλεσης στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με τα απλά δημητριακά, είναι υπεύθυνη για την αντικαρκινική, την αντιυπερτασική αλλά και την καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Πιο συγκεκριμένα, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη, μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και της δυσκοιλιότητας και τέλος μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Διατηρεί το αίσθημα του κορεσμού

Παράλληλα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται δεν διαταράσσουν σημαντικά την ευγλυκαιμία στον οργανισμό διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του αισθήματος της πείνας και την μείωση του «τσιμπολογήματος», ευνοώντας την επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρος.

Συμπερασματικά..

Ακολουθήστε λοιπόν την Μεσογειακή διατροφή όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας, έχετε ποικιλία και μέτρο στα γεύματά σας, μείνετε όσο πιο κοντά στο φυσικό προϊόν επιλέγοντας ολικής άλεσης σιτάρι και έτσι απλά... έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο να βελτιώσετε την διατροφή σας.

Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια του medNutrition «Δημητριακά: το Δώρο της Γης... στο πιάτο σας» στο www.grainsofnature.gr

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ye EQ, Chacko SA, Chou EL, Kugizaki M, Liu S.Greater Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes, Cardiovascular Disease, and Weight Gain J. Nutr. 2012 142: 7 1304-1313.

Bartłomiej S, Justyna RK, Ewa N. Bioactive compounds in cereal grains - occurrence, structure, technological significance and nutritional benefits -a review. Food Sci Technol Int. 2012 Dec;18(6):559-68.

Borneo R, León AE. Whole grain cereals: functional components and health benefits. Food Funct. 2012 Feb;3(2):110-9.

Jones JM, Engleson J. Whole grains: benefits and challenges. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:19-40.

Whole grains high in antioxidants. American Institute for Cancer Research (AICR) International Conference on Food, Nutrition and Cancer, November 2004

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.