Συστάσεις Διατροφής

Πώς θα αυξήσω το μεταβολισμό μου;

της Δήμητρας Μελαδάκη
07 Μαρτίου 2016
33675 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς θα αυξήσω το μεταβολισμό μου;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπάρχει τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός;

Συχνά μας ρωτάνε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός ενός ανθρώπου, αν υπάρχουν κάποιες τροφές, ή συνήθειες διατροφής που θα μας κάνουν να "καίμε" περισσότερο.Η απάντηση είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ' ότι θα περίμενε κανείς! Αν υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσατε να αυξήσετε ουσιαστικά το μεταβολισμό σας, αυτός είναι η άσκηση και μόνο η άσκηση.

Τι σημαίνει μεταβολισμός;


Εφαρμογή: Υπολόγισε δωρεάν εδώ το Βασικό σου Μεταβολισμό [APP]


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί είναι σημαντικό να ξέρετε αρχικά τι σημαίνει μεταβολισμός. Με τον όρο μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο της ενέργειας –οι συνολικές καύσεις δηλαδή- που καταναλώνει ένας άνθρωπος μέσα σε μία μέρα! Θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε αυτές τις καύσεις σε 2 μέρη.

Το πρώτο μέρος είναι ο βασικός μεταβολισμός, δηλαδή οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός σας για να πραγματοποιήσει τις ζωτικές λειτουργίες του, όπως η αναπνοή, η διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας σώματος, ο χτύπος της καρδιάς κτλ.

Αυτές λοιπόν οι βασικές καύσεις, εξαρτώνται από το φύλο σας, την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας. Οι άνδρες για παράδειγμα έχουν κατά κανόνα υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες ενώ φανταστείτε ότι ένας άνθρωπος που είναι 100 κιλά για να διατελέσει τις ίδιες βασικές λειτουργίες με κάποιον που είναι 60 κιλά παράγει περισσότερο έργο μόνο και μόνο λόγω του παραπάνω βάρους που «κουβαλάει» και άρα καίει περισσότερη ενέργεια γι'αυτό.

Πότε αυξάνεται;

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται- λόγω αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων, όπως είναι στο παιδί που βρίσκεται σε ανάπτυξη, στη εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα μητέρα αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν περισσότερη ενέργεια, όπως ο πυρετός και τα εγκαύματα.

Επιπλέον, ένας αθλητής έχει μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό από έναν μη προπονημένο οργανισμό και αυτό λόγω της μυικής του μάζας! Άρα λοιπόν, η προπόνηση – η άσκηση που έλεγα προηγουμένως- μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολισμό έμμεσα αυξάνοντας την μυική μάζα ενός ατόμου.

Ο βασικός μεταβολισμός είναι μόνο οι ημερήσιες καύσεις;

Μπορεί ο βασικός μεταβολισμός να είναι το μεγαλύτερο μέρος των καύσεων που κάνει ημερησίως το ανθρώπινο σώμα, αλλά δεν είναι οι μόνες!  Όλη η υπόλοιπη ενέργεια που δαπανάμε καθημερινά προέρχεται από οποιαδήποτε εκούσια σωματική κίνηση, δηλαδή οι δουλειές του σπιτιού, το περπάτημα μέχρι το περίπτερο, οι κινήσεις που μπορεί να απαιτεί η δουλειά μας... όλα αποτελούν φυσική δραστηριότητα και χρειάζεται να κάψουμε θερμίδες για να τα επιτελέσουμε.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η άσκηση και το να είμαστε δραστήριοι όσο περισσότερο μπορούμε, θα αυξήσει άμεσα το μεταβολισμό μας λόγω των καύσεων που γίνονται με τις κινήσεις μας αλλά έμμεσα, χτίζοντας μυική μάζα. Ας επενδύσουμε σε αυτό που είναι σίγουρο παρά σε μαγικά τρόφιμα ή συνδυασμούς που μάλλον δεν υπάρχουν. Δείτε αναλυτικά το παρακάτω video:

Υπολογίστε το μεταβολισμό σας εδώ.

Κατεβάστε το wallpaper του Μαρτίου που σας υπενθυμίζει να αυξήσετε το μεταβολισμό σας!

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.