Παθήσεις Πεπτικού

Ευεξία και πεπτικό σύστημα

της Βασιλικής Γρηγορίου
13 Σεπτεμβρίου 2013
17334 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ευεξία και πεπτικό σύστημα

Photo source: www.bigstock.com

Το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή κατά την οποία παρουσιάζουν έξαρση οι εντερικές διαταραχές, όπως η δυσεντερία, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Όλα αυτές οι προβληματικές εκφράσεις του πεπτικού μας συστήματος οφείλονται, κατά το μάλλον ή ήττον, στη ευαισθησία του εντέρου μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Τα συμπτώματα που πιστοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά μας είναι η δύσπνοια, οι πόνοι στην κοιλιακή περιοχή και η προβληματική αφόδευση.

Τι μπορούμε να κάνουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του εντέρου μας;

Εφόσον έχουμε επισκεφτεί τον γιατρό μας και έχουμε αποκλείσει τη σύνδεση των συμπτωμάτων με κάποια σοβαρή ασθένεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά του εντέρου μας.

1. Τακτική ενυδάτωση

Η ζέστη του καλοκαιριού μάς δίνει σήμα ότι ο οργανισμός μας ζητά πολύ νερό. Πέρα, όμως, από το προφανές, η συνεπής και επαρκής ενυδάτωση του σώματός μας βοηθά τα μέγιστα και το πεπτικό μας σύστημα. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα δυσκοιλιότητα, ραγάδες και αιμορροΐδες.

Συμπληρωματικά, η κατανάλωση ελαφρών ροφημάτων, όπως είναι το τσάι και το χαμομήλι, βοηθούν ομοίως στην πέψη.

2. Σωστή διατροφή

Για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό σύστημα, θα πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ως εκ τούτου, προτείνεται η κατανάλωση δημητριακών με βρώμη, φρούτων, λαχανικών, αλλά και συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι οι πατάτες, το ρύζι και το λευκό κρέας. Τα ζυμαρικά και το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγονται.

3. Προβιοτικά και συμπληρώματα διατροφής

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που αναπτύσσονται στην εντερική περιοχή. Με την πάροδο των ετών, η ιατρική επιστήμη καταλήγει στο ότι δεν αρκεί μονάχα η καταπολέμηση των κακών βακτηρίων αλλά και η διατήρηση των καλών.

Γι’ αυτό τον λόγο, ύστερα από δεκαετίες άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση προβιοτικών για την τόνωση της πεπτικής λειτουργίας.

Από την άλλη, υπάρχουν και διάφορα συμπληρώματα διατροφής (ηλεκτρολύτες, υδατοδιαλυτές ουσίες κ.ά.) που συνδράμουν με τον τρόπο τους στην πέψη. Εν τούτοις, αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ και προσοχή, και μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με γιατρό.

4. Σωματική άσκηση

Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής, είτε έντονη (τρέξιμο, βάρη, σπριντ), είτε ήπια (γρήγορο περπάτημα, τζόκινκ), προκαλεί τη ρυθμική σύσπαση του εντέρου, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης .

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα διαπιστώσουμε ότι θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο ελαφρείς και κεφάτοι. Πράγματι, ο οργανισμός μας θα λειτουργεί καλύτερα, εφόσον η διαδικασία της πέψης θα ολοκληρώνεται απρόσκοπτα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η καλή κατάσταση του εντέρου μας συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της ευεξίας. Και τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, έχουμε πολλούς λόγους να την αποζητούμε!

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Ευεξία & Διατροφή", τεύχος 61 Μάιος-Ιούνιος 2013 

Βασιλική Γρηγορίου
Βασιλική Γρηγορίου M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,